Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Film Planéta Praha čoskoro vstúpi do kín: Rozpráva príbeh metropoly očami jej zvieracích obyvateľov

(Zdroj: repro YouTube/totalfilm.cz)

Film režiséra Jána Hoška Planéta Praha, ktorý nadväzuje na dokument Planéta Česko, je o nečakaných zvieracích susedoch obyvateľov metropoly. Zábery zaznamenali tvorcovia vďaka najmodernejším technológiám z výnimočnej blízkosti. Celovečerný film vznikajúci dva roky do kín vstúpi 4. augusta.

Komentár k výprave za desiatkami zvierat, ktorých domovom je Petřín, brehy Vltavy, Karlov most, park Stromovka aj odľahlé periférie, nahovoril Jiří Macháček. Za divadlom na pražský mikrokozmos stojí filmový štáb režiséra Hoška, ​​producenta Radima Procházku a kameramana Jiřího Petra. Tvorcovia na natáčanie používali desať rôznych typov záznamových zariadení vrátane termokamier či infrakamier.

"Náš hlavný odborný poradca, biológ Ondřej Sedláček, s nadsadením hovorí, že by mal byť vyhlásený Národný park Praha. Mestská krajina je pestrejšia ako krajina za mestom. Praha je miesto s najväčším počtom rastlinných druhov v Českej republike," uviedol Procházka.

Planéta Praha ponúkne cez zvieracích hrdinov nový pohľad na pražské miesta, kde by človek divočinu nečakal. Sliepka zelenonohá sa odvážne uhniezdila v odkaľovacej nádrži bubeneckej čistiarne odpadových vôd, sokol sťahovavý hniezdi na komíne v Holešoviciach, súboj muflových samcov možno sledovať v areáli Thomayerovej nemocnice v Krči a myške krovinovej sa narodila kúsok nôžka.

Málokto by tiež tušil, že Petřín je pražským domovom plcha veľkého, ktorý tu možno žil skôr ako ľudia, a nádrž Slatina v Dubči slúži ako nocovisko pre státisíce stredočeských škorcov. A vďaka tomu, že v Prahe skoro nikdy nezamŕza Vltava, prestali niektorí vtáci migrovať na juh.

"Cieľom filmu Planéta Praha je inšpirovať divákov k objaveniu príbehov našich blízkych zvieracích susedov, ktorým väčšinou nevenujeme pozornosť. Zároveň by sme ich chceli motivovať k väčšej zodpovednosti k prírode nielen v Prahe, ale vo všetkých mestách ak zachovaniu jej rozmanitosti," podotkol režisér Hošek.

Prírodovedné dokumenty patria u českých divákov k najobľúbenejším, väčšina produkcie sa však zameriava na exotické zvieratá v ďalekých krajoch. Režisér Marián Polák už ale snímkou ​​Planéta Česko dokázal, že domáca príroda ponúka vzrušujúce prostredie. Jeho divácky úspešný dokument ukazujúci dobrodružstvo zvierat a rastlín žijúcich často na nečakaných miestach bol nominovaný na cenu Český lev za rok 2018 a na Cenu pre najlepší európsky dokumentárny film pre deti a mládež.

Viac o téme: PremiéraPlanéta PrahaJán Hoška
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu