Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stoj, tristo hrmených! Zbojník Jano oslavuje jubileum

Karol Čálik oslavuje jubileum Zobraziť galériu (3)
Karol Čálik oslavuje jubileum

Herec, spevák, dlhoročný člen a umelecký šéf Divadla Nová scéna v Bratislave Karol Čálik sa dnes dožíva životného jubilea 70 rokov.

Jeho svojrázny komický prejav vychádzajúci zo situačnej komiky podopretej vycibrenou mimikou a gestikuláciou, svojský pohyb na javisku, zmysel pre vtip a nenapodobiteľný humor našli plné uplatnenie v rade komických i tragikomických postáv. Postavy Bernardoneho v hre František z Assisi, mäsiara Lazara Wolfa vo Fidlikantovi na streche či Jugga v Ešte jeden do partie stvárnené na bratislavskej Novej scéne sa neodmysliteľne spájajú s menomKarolČálik. Hoci po desaťročiach strávených na divadelných doskách by sympatický herec už mohol byť na zaslúženom odpočinku, nevie bez divadla žiť.

Karol Čálik oslavuje jubileum
Zobraziť galériu (3)

Karol Čálik sa narodil 15. marca 1945 vTrnave. Už ako poslucháč Vysokej školy múzických umení vBratislave účinkoval na bratislavskej Novej scéne voperete Modrá ruža avmuzikáli Hello Dolly!. Od roku 1966 bol členom najskôr činohry a od roku 1968 spevohry Novej scény, kde ho angažovali vďaka obdivuhodným speváckym schopnostiam a pozoruhodnému komickému a pohybovému talentu. Svojrázny prejav Karola Čálika so zmyslom pre vtip našiel uplatnenie v mnohých inscenáciách – od komédií, tragikomédií, operiet až po muzikály.Pamätníci nezabudnú na jeho výkony v predstaveniach ako napríklad Loď komediantov, Ťululum, Husári, Svadby z klobúka, Plné vrecká peňazí, Orfeus v podsvetí, Čardášová princezná, Cigánsky barón a mnohé ďalšie.


Slovenské filmy: Kvalitné klenoty aj druhotriedne snímky


Jeho komediálne herectvo využil aj film a televízia. Debutoval v roku 1965 chlapčenskou postavou vo filme Námestie svätej Alžbety (1965). Odvtedy stvárnil mnoho postáv väčšinou zemitých, trochu tvrdohlavých chlapcov s komediálnym akcentom napríklad vo filmoch Zločin slečny Bacilpýšky (1970), Veľká noc a veľký deň (1974), Pacho, hybský zbojník (1975) či Noční jazdci (1981). Príbuzné typy vytvoril aj v televíznych filmoch A. C. Dupin zasahuje (1970) a Sváko Ragan (1976). Vposledných rokoch účinkoval vpopulárnych televíznych seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Kriminálka Staré mesto (2010) alebo Nesmrteľní (2010). Najaktuálnejšie môžu diváci Karola Čálika vidieť vrodinnom seriáli Búrlivé víno (2012), vrozprávke Láska na vlásku (2014) alebo vroli mafiánskeho bossa vbláznivej komédii Sluha dvoch šéfov na doskách Divadla Nová scéna.

Karol Čálik oslavuje jubileum
Zobraziť galériu (3)


Slovenský Fellini: Nezľakol sa zákazov ani filmových sklamaní


Karol Čálik je ženatý, má dve dospelé deti ajedného na diaľku adoptovaného indického chlapca. Vo voľnom čase sa rád venuje hubárčeniu apoľovaniu.

Viac o téme: JubileumKarol ČálikPacho hybský zbojník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu