Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Od smrti předsedu zo Slunce, seno uplynulo 25 rokov: Syn organizoval PÁRTY na jeho hrobe!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - V utorok 28. marca uplynulo presne 25 rokov od náhlej smrti vtedy 65-ročného herca Miroslava Zounara. Ten sa do pamäti Čechov a Slovákov zapísal predovšetkým ako předseda JZD v legendárnej trilógii Zdeňka Trošku (69), Slunce, seno... Jeho synom je nemenej známy herec Martin Zounar (55). Ten prekvapil priznaním, že na hrobe svojho otca pravidelne organizoval párty!

Miroslav Zounar sa narodil 15. júna 1935. Zomrel ako 65-ročný 28. marca 1998. Jeho poslednou hereckou úlohou, ktorú si stihol zahrať ešte pred smrťou, bola maličká postava kapelníka v rozprávke Princezna ze mlejna. Vďačil za ňu Zdeňkovi Troškovi.

Verejnosť si ho však dodnes spája predovšetkým s iným počinom od tohto režiséra - herec totiž stvárnil postavu předsedu JZD v trilógii Slunce, seno. No v poslednej "erotike" si kvôli vážnym zdravotným problémom takmer nezahral. Troška sa ho však nechcel vzdať a celé to vymyslel. 

Od smrti předsedu zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

„Tatko bol veľmi ťažko chorý. Prišla cukrovka, infarkty, umelá srdcová chlopňa. Nebolo to jednoduché,“ opísal Martin Zounar. Do Talianska, kde sa mnohé scény natáčali, odcestovať nemohol. Scény s předsedom sa preto vyrábali v Česku a postprodukcia sa postarala o to, aby si divák nič nevšimol. 

Zábery z talianského kravína, scény v autobuse, aj slávnostná večera - to všetko sa natáčalo "doma". Předsedu nevidno len na scénach z pláže, či talianského trhoviska. „Bolo to ťažké, ale on bol zase medzi svojimi a mal pocit, že je v partii. Takže Zdeňku, díky!“ netají Zounar mladší svoju vďaku režisérovi. 

Od smrti předsedu zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

On sám sa s odchodom otca vyrovnával ťažko. Každý rok preto chodil na jeho hrob aj s demižónom vína. Postupne sa k nemu pridávali ďalší, až z toho vznikla "párty" na cintoríne. „Keď tato odišiel, každý rok som vzal demižón veltínu, sadol si na hrob na dosku, dal si dva poháre a posedeli sme. Potom prišli ďalší ľudia a farár František a nakoniec nás na tom urnovom háji bolo asi 30. Trošku párty. Všetci sme mysleli na otca a rozprávali sme sa o ňom, aký ten Míra bol. Teraz keď to tak zoberiem, príde chvíľa, kedy si tam sadnem, budem tam mať mamu, babičku, otca a všetkých a zase pokecáme,“ zveril sa magazínu Téma Martin. 

On sám je u našich západných susedov uznávaným hercom. Kedysi si zahral aj po boku svojho otca v seriáli Chlapci a chlapi. Aktuálne ho česká verejnosť vníma predovšetkým vďaka úlohe Boba Švarca v Ordinácii v ružovej záhrade 2. 

FOTO: Syn Miroslava Zounara, Martin Zounar, hviezdi v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade 2

Od smrti předsedu zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Voyo Originals)

Viac o téme: Miroslav ZounarMartin Zounar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu