Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alfred Hitchcock: Výnimočný režisér alebo psychopat za kamerou?

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock (Zdroj: www.profimedia.sk)

O najslávnejšom majstrovi filmového napätia dodnes počuť klebety rôzneho druhu. Jedni ho opisujú ako profíka, ktorý pre film spraví všetko potrebné. Podľa iných zas zachádzal pri filmovaní svojich diel za hranicu a herci, či najmä herečky, pod jeho režisérskou taktovkou doslova trpeli.

Hoci od jeho posledného filmu už uplynulo tridsať rokov, meno Alfreda Hitchcoka (13.8. 1899 – 29.4.1980) dodnes rezonuje nielen medzi odbornou, ale aj laickou verejnosťou. Niet sa čo čudovať. Aj keď jeho filmy na techniku dnešných diel nemajú, pri niektorých z nich ste aj v súčasnosti napätí do posledného záberu. ,,Niektoré filmy sú kusom života, tie moje sú kúskom torty,“ povedal na margo svojich výtvorov a mal pravdu.

Úspech v Británii

Rodený Londýnčan začínal svoju kariéru v hlavnom meste Británie a už v tridsiatych rokoch mal v brandži aj medzi návštevníkmi kín povesť „Alfreda Veľkého“. Do Hollywoodu odchádzal ako úspešný človek. Napriek tomu sa určite nevyhol obavám, či sa mu podarí očakávania producenta Davida O. Selznicka naplniť a nakrútiť počas svojej sedemročnej zmluvy filmové hity. Už pri prvom diele sa ukázalo, že strach nebol na mieste. Rebecca (1940) získala Oscara a vysnená kariéra Alfreda Hitchcocka za morom sa mohla začať.


Mohlo by vás zaujať:Sú slávni a protivní: 10 hercov, s ktorými nikto nechce pracovať


Kult sprchovacej scény

Medzi režisérove slávne filmy patrí jednoznačne Psycho (1960) s notoricky známou scénou v sprche, v ktorej vrah neznámej identity ubodá mladú hrdinku. Alfred Hitchcock vnej využil množstvo trikov na vystupňovanie napätia. Siluetu vraha hral napríklad iný herec, aby divák netušil, kto vlastne zločincom naozaj je. Pri jej týždňovom nakrúcaní Hitchcock vyskúšal množstvo uhlov, vo filme nakoniec použil 77. Umelú krv zas vymenil za čokoládový sirup, ktorý v čiernobielom filme vyzeral hodnovernejšie. Jeho úsilie sa naozaj vyplatilo. Diváci pri sledovaní tejto scény v kinách doslova kričali od hrôzy. Dokonca aj na samotnú Janet Leigh, predstaviteľku Marion, zapôsobila zostrihaná scéna hrôzostrašne. Odvtedy sa vraj sprchovala len keď sa zamkla, pozatvárala všetky okná a dvere na kúpeľni musela mať vždy otvorené. ,,Nikdy predtým som si neuvedomila, nakoľko je človek zraniteľný,“ povedala na margo svojho správania.


Mohlo by vás zaujať:Oči anjela, povaha diabla: Toto ste o Melovi Gibsonovi nevedeli


Hitchcock a jeho dámy

Oveľa horšie spomienky na nakrúcanie s Hitchcockom má blondínka zo slávneho hororu Vtáky (1963) Tippi Hedren. Práca s Hitchcockom vraj pre ňu bola utrpením – najmä po tom, čo neopätovala jeho náklonnosť. Režisér dal údajne analyzovať jej písmo a tiež zabezpečil, aby ju ochranka sprevádzala až domov, aby mal istotu, že sa nestretáva s inými mužmi. Jej päťročnej dcére, dnes známej herečke Melanie Griffith, zas údajne poslal bábiku, ktorá pripomínala jej mamu zabalenú v krabici v tvare truhly. Najhorším zážitkom však bolo päťdňové nakrúcanie scény, v ktorej na ňu útočia vtáky. Namiesto umelých napodobenín si režisér pripravil skutočné vtáky, ktoré herečke dokonca spôsobili niekoľko jaziev. Tippy Hedren s ním nakrútila ešte jeden film, no potom povedala dosť.

Hlavná hrdinka Vertiga (1958), Kim Novak, na Hitchcocka nespomína v zlom. Nikdy sa nespriatelili a herečka si ani nebola istá, či ju má vôbec rád. ,,Možno som len nebola jeho typ. Bol to ozajstný džentlmen,“ prezradila. A prečo si režisér tak rád vyberal do svojich filmov práve blondínky? ,,Sú z nich najlepšie obete. Pripomínajú čerstvo napadaný sneh, na ktorom skvele vidieť krvavé stopy,“ vysvetlil.


Mohlo by vás zaujať:Zoznámte sa, Jan Hřebejk: Majster stojaci za kultovými Pelíškami


Majster napätia

Či už sa Hitchcock správal k herečkám nie celkom príjemne z osobných pohnútok alebo pre dobro filmu, jeho výsledky dosahovali výbornú úroveň. Na jeho filmy sa chodili báť milióny divákov a on ich nechcel sklamať. Na dosiahnutie napätia využíval rôzne triky. Svetoznáma je napríklad žiarovka zvnútra osvetľujúca pohár mlieka vo filme Podozrenie (1941). Vďaka tomuto triku sa pozornosť diváka sústredila práve na pohár, hoci možno ani nevedela prečo. Rád využíval tiež zlovestné tóny, uhlov kamery z pohľadu herca a umenie zaviesť diváka doviedol k dokonalosti. Ku kvalite jeho filmov jednoznačne pomohla aj manželka Alma Reville. Sám Hitchcock podpísal takmer každý svoj výtvor cameo úlohou, takže diváci v kine ani náhodou nezabudli, na koho snímke sú. Hoci bol päťkrát nominovaný na Oscara za réžiu, nikdy ho nezískal. Napriek tomu je dodnes známejší ako mnoho ocenených režisérov.

Viac o téme: Alfred Hitchcock
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu