Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vždy excelentná čarodejnica Hermiona: Boj za práva žien berie osobne

Emma Watson Zobraziť galériu (2)
Emma Watson (Zdroj: SITA)

Britská herečka Emma Watsonová sa v stredu 15. apríla dožíva 25 rokov. Milióny fanúšikov si mladá herečka získala postavou nadanej čarodejnice Hermiony Grangerovej z mimoriadne úspešnej filmovej série Harry Potter. Rolu bystrej hrdinky, ktorá jej vyniesla celosvetovú slávu i značný majetok, prvýkrát stvárnila ako deväťročná. Pôvabná Watsonová svoj talent predviedla tiež vo filmoch Môj týždeň s Marilyn (2011), To je koniec! (2013) alebo Noe (2014). V roku 2014 sa herečka stala veľvyslankyňou dobrej vôle OSN s cieľom prispievať k zrovnoprávneniu mužov a žien.

Emma Charlotte Duerre Watsonová sa narodila 15. apríla 1990 vo francúzskom Parížido právnickej rodiny Chrisa a Jacqueline Watsonovcov. Po rozvode rodičov sa smatkou amladším bratom Alexom presťahovala do anglického Oxfordshirevo Veľkej Británii. Už ako školáčka prejavovala záujem o herectvo, prvé skúsenosti nazbierala vškolských divadelných predstaveniach. Ako deväťročná sa Watsonová na podnet svojho učiteľa zúčastnila konkurzu na úlohu čarodejnice Hermiony Grangerovej vpripravovanom filmovom spracovaní knižného bestselleru od J.K. Rowlingovej Harry Potter akameň mudrcov (Harry Potter and the Philosopher's Stone, 2001). Konkurz vyhrala ačarodejnicu sbrilantným intelektom presvedčivo stvárnila vo všetkých ôsmich pokračovaniach slávnej fantasy ságy. Podľa vlastných slov herečka so svojou filmovou hrdinkou zdieľa veľkú lásku ku knihám akmačkám.


Emma Watson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)


Vroku 2011 sa Emma Watsonová predstavila vmenšej úlohe maskérky Lucy vživotopisnej dráme My Week with Marilyn (Môj týždeň sMarilyn, 2001). Následne sa rozhodla pre hereckú prestávku, počas ktorej sa sústredila na štúdium na americkej Brownovej univerzite (Brown University). Tú úspešne ukončila vroku 2014 ziskom bakalárskeho titulu zanglickej literatúry. Na striebornom plátne sa opäť objavila vskutočnými udalosťami inšpirovanejdráme The Bling Ring (Bling Ring: Ako VIP-ky, 2013). Zahrala si znudenú bohatú dcérku zabávajúcu sa okrádaním hollywoodskych prominentov. Naposledy herečka výrazne zažiarila vhistorickom veľkofilme Noah (Noe, 2014) po boku hviezdneho Russella Crowea. Aktuálne sa pripravuje na natáčanie rozprávkového muzikálu zdielne Walt Disney snázvom Beauty and the Beast (Kráska azviera), kde stvárni hlavnú úlohu krásnej Belle.


Magické obsadenie slávnej rozprávky: Kto pribudne k Hermione?


Vjúli roku 2014 sa mladá Britka stala veľvyslankyňou dobrej vôle vOrganizácii spojených národov (OSN). Angažuje sa vo Výbore pre rovnosť pohlaví aposilnenie postavenia žien, konkrétne vkampani HeForShe. "Práva žien vnímam veľmi osobne, sú zakotvené hlboko v mojom živote, takže táto príležitosť je pre mňa skutočne úžasná," uviedla Emma Watsonová.

Viac o téme: Emma Watson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu