Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovenská legenda na filmovom chodníku slávy: „Vážim si to viac ako červený koberec“

Ivan Palúch Zobraziť galériu (4)
Ivan Palúch (Zdroj: SITA)

Slovenskému hercovi Ivanovi Palúchovi v stredu popoludní pred Mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave slávnostne odhalili dlaždicu na Filmovom chodníku slávy. Na podujatí sa zúčastnili viaceré osobnosti slovenského kultúrneho života, ktoré prišli vzdať úctu hereckej legende. Známeho umelca prišiel podporiť aj dlhoročný priateľ a kolega Štefan Kvietik, ktorého dlaždica už chodník hlavného mesta zdobí od roku 2013.

Palúchovi sa počas ceremónie prihovorili primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimír Grežo a zakladateľka Chodníka slávy Mária Reháková. „Ivan Palúch je jeden z hercov, ktorí preslávili slovenskú kinematografiu v zahraničí. Myslím, že také úspechy v herectve a v prevedení svojich úloh nedosiahol zatiaľ žiaden slovenský herec,“ uznala Reháková.

Ivan Palúch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obľúbený rodák zo Zvolena, ktorý 20. júna oslávi 75. narodeniny, neskrýval dojatie. „V prvom rade mi dovoľte, vážení Bratislavčania, vážení moji spoluslováci, aby som poďakoval všetkým vám, ktorí ste prišli a mysleli na mňa v tomto slzavom údolí - slzy z tých dôvodov, pretože nemám slov,“ poznamenal na úvod svojho prejavu.


Mohlo by vás zaujímať:Čaká nás v Berlíne úspech? Toto sú slovenskí kandidáti na prestížnu filmovú cenu


„Chcel by som len povedať z úprimného srdca jednu vec. Všetky tri koberce, po ktorých som behal v Cannes v roku 1969, absolútne nezanechali vo mne taký nesmierny dojem ako táto cena, ktorú som dostal doma od vás na Slovensku. Som úplne dojatý z tých dôvodov, keď si predstavím, že predstavitelia dvoch filmových veľmocí - Columbia Pictures a United Artists sa usilovali o mňa a chceli so mnou podpisovať zmluvu o účinkovaní v ich produkciách a ja som sa i cez to, že sa nám stala tá príhoda 21. augusta, vrátil domov, pretože som bol presvedčený o tom, že netreba byť doma len vtedy, keď jesto na chleba, ale človek musí byť doma hlavne vtedy, keď jeho krajina nemá na ten chleba ani halier. Veľmi jednoduché je sa zobrať a ísť za kopec ako byť doma a čeliť domácim exulantom. I napriek tomu, že to vždy nemusí skončiť dobre,“ vyznal sa Palúch.

Odhalovanie dlaždice
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Chcem sa poďakovať za dnešný deň vám, chcem sa poďakovať tomu hore, chcem sa poďakovať tomu, že mi tento život doprial to, aby som dnes stál tu a aby som bol rozochvetý z úprimného srdca a aby som tento deň mohol zažiť. Ďakujem vám,“ dokončil.

Ivanovi Palúchovi gratuloval aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dlaždica Ivana Palúcha na Filmový chodník slávy pribudla ako šiesta v poradí. Medzi ocenenými sa v uplynulých rokoch ocitli aj Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik a Eva Krížiková. Ivan Palúch bol začiatkom šesťdesiatych rokov členom Krajského divadla v Spišskej Novej Vsi, následne účinkoval v Činohre Divadla Jonáša Záborského v Prešove a od roku 1986 bol členom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Pôsobil tiež v pražskom Divadle na Zábradlí. Po tom, ako sa v 70. rokoch ocitol v nemilosti komunistického režimu, objavoval sa len v menších úlohách. Známy je najmä zo snímok Marketa Lazarová (1967), Princ Bajaja (1971), Adam Šangala (1972) či Pacho, hybský zbojník (1975).

Viac o téme: Ivan PalúchFilmový chodník slávy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu