Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obľúbená česká herečka Aňa Geislerová: Vykašlala sa na odovzdávanie prestížnych cien?

Anna Geislerová Zobraziť galériu (3)
Anna Geislerová (Zdroj: SITA)

Mosadzná tabuľka s jej menom pribudne dnes popoludní na most vo Festivalovom parku k osobnostiam svetovej kinematografie a stane sa laureátkou prestížneho ocenenia Hercova misia.

„Ofilmových cenách si myslím, že sú odmenou, ktorú dostávame za to, že nemáme to publikum ako divadelní herci. Ja divadlo nerobím aocenenie beriem ako malý potlesk, ktorý si môžem užiť. Znamená to pre mňa, že viac ako dvaja ľudia sa zhodli na tom, že niečo robím dobre. Bez ohľadu na to, za čo tá cena je, je to dobrý pocit,“ okomentovala udelenie prestížnej ceny česká herečka.

Anna Geislerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Anna Geislerová patrí knajobsadzovanejším českým herečkám. Nedokončila pražské konzervatórium, už ako 14-ročná sa venovala modelingu vMiláne. Prvú filmovú úlohu stvárnila vroku 1990 vo filmeOndřeja Trojana Pejme píseň dohola. Do povedomia divákov, režisérov ikritikov sa dostala orok neskôr postavou vo filmeFilipa Renča Requiem pro panenku. Je držiteľkou piatich Českých levov. Získala ich za herecké výkony vo filmoch Návrat idiota (1999), Želary (2003), Kráska vnesnázích (2006) aNevinnost (2011). Jej filmografia obsahuje asi 75 filmových titulov, stvárnila niekoľko desiatok televíznych postáv, účinkovala vmnohých dokumentárnych filmoch.


Mohlo by vás zaujímať:Hviezdami Art Film Festu budú Anna Geislerová a Juraj Kukura


Jedným zmotivátorov jej hereckej práce je minuloročný držiteľ ocenenia Hercova misia, český herec Ivan Trojan. „Robila som rozhovor do Českého rozhlasu otom, že budem preberať túto cenu. Počúvala som ho vaute zo záznamu ahneď ako skončil, volal mi Trojan. Spýtal sa, či viem, že on tú cenu už má. Odpovedala som, že viem, aže som mu tesne vpätách. Veľmi ma baví tá fiktívna súťaž sním. Českých levov má ojedného viac, rovnako detí má ojedno viac,“ doplnila súsmevom Geislerová stým, že Trojan je pre ňu inšpirujúci.

Anna Geislerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vnajbližšom období na obľúbenú herečku čaká natáčanie dvoch filmov. Jedným bude psychologický horor Polednice adruhým film oatentáte na Heydricha Antropoid. Na ten sa podľa vlastných slov mimoriadne teší. „Okrem toho začínam rekonštruovať dom avydávam knihu. Tú Trojan ešte nemá. Ale ja zase nemám dcéru,“ odľahčila na záver tlačovej konferencie.

Anna Geislerová si zpracovných dôvodov nemohla prevziať krištáľovú repliku ocenenia Hercova misia na piatkovom (19. 6.) slávnostnom otvorení festivalu, zrúk prezidenta Art Film Festu Milana Lasicu si ju prevzala dnes.

Viac o téme: Anna GeislerováArt Film
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu