Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tajomstvo Bolka Polívku prezradené: Toto musí vedieť dobrý herec

Bolek Polívka Zobraziť galériu (2)
Bolek Polívka (Zdroj: SITA)

Herec by mal režiséra inšpirovať, povedal včera svojim priaznivcom a návštevníkom Letnej filmovej školy v Uherskom Hradišti Bolek Polívka.

"Ľudia si myslia, že režisér to má všetko vymyslené a po hercoch sa chce, aby len naplnili jeho predstavy. Ale herec by mal režiséra inšpirovať, niečo sa nedá vymyslieť od stola, herec ponúkne napríklad aj niečo, čo režisér ani nečaká. Tí veľkí režiséri čakajú, až sa im to začne pred očami diať," uviedol pri svojej Lekciifilmu Polívka.


Mohlo by vás zaujať:Česká snímka Dobráci: Hasiči, pokus o samovraždu a Polívka ako farár


"Sú režiséri, ktorí majú radi improvizáciu, niekto si vyžaduje presné znenie, niekto je otvorený väčšej spolupráci. Väčšinou som mal to šťastie, že som pracoval s ľuďmi, s ktorými sa poznám," povedal šesťdesiatpäťročný Polívka, ktorý sa, ako dodal, snažia byť na pľaci disciplinovaný aj užitočný.

Bolek Polívka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Musí to byť, keď sú na človeku závislé desiatky ľudí, ktorí prišli do práce," uviedol herec, ktorý nepolemizujes režisérmi verejne. "Vyvádzate ale, keď mám byť potrebné dlho vo vode alebo skákať z troch metrov do odrezkov," uviedol.


Mohlo by vás zaujať:Bolek Polívka ako vyšetrovateľ: Divákmi cenený seriál pokračuje


Polívka sa vždy v určitej úlohe snaží myslieť na niekoho, kto je mu predlohou. Pri filme Musíme si pomáhať to bol jeho otecko, pri snímke U mě dobrý to bol jeho brat. Posledná snímka Domáca starostlivosť bola špecifický v tom, že sa nakrúcala v dome rodičov režiséra Slávka Horáka. "Slávek to napísal podľa svojej mamičky a otecka. Nakrúcali sme v ich dome, vinohrade, aute. Keď som tam mal pána Horáka pred sebou, tak som sana neho trochu hral," povedal Polívka.

Herec v Uherskom Hradišti priznal, že je veľakrát prekvapený tým, čo si o ňom ľudia myslia. "Všetci chľastajua len o mne to píšu. To je jeden stereotyp. Tí, čo ma poznajú, tak vedia, ako žijem, že žijem často veľmi skromne. Veď by som to nemohol ani stihnúť, keby som žil tak, ako si ľudia myslia," poznamenal.


Mohlo by vás zaujať:Bývalý valašský kráľ Polívka: Prezradil, o čom bude jeho ďalší film


Ďalším stereotypom podľa neho je, keď komik zahrá vážnu úlohu, tak je oceňovaný, ale keď vážny herec urobí dračia, tak sa všetci pýtajú, či to má potrebné. "My máme o komédiipocit, že je to len okrajové a zbytočné a prestávame počúvať tie metafory, čo komici hovoria," uviedol.Polívka prišiel na filmovú školu s delegáciou k filmu Domáca starostlivosť. Herečka Alena Mihulová, ktorá vo filme stvárňuje jeho ženu, bola nedávno ocenená na festivale v Karlových Varoch.

Viac o téme: Bolek Polívka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu