Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vysoký, krásny a ušľachtilý: Legendárny Limonádový Joe zajtra jubiluje

Karel Fiala ako Limonádový Joe Zobraziť galériu (2)
Karel Fiala ako Limonádový Joe (Zdroj: SITA)

Vysoký, blonďavý, krásny a hlavne ušľachtilý Limonádový Joe sa stal životnou rolou herca Karla Fialu. Hrdinovi bez bázne a hany, ktorý je však vlastne obchodným cestujúcim s limonádou, dal svoju tvár už pred 50 rokmi.

V divadle síce stvárnil desiatky rolí a tridsaťosem rokov patril k oporám karlínskeho hudobného divadla, pre divákov už ale zostane navždy "Limonádníkom". Fialovi, ktorý 3. augusta oslávi deväťdesiate narodeniny, to ale vôbec nevadí.

"Na Limonádníka spomínam rád, nevadí mi, že mi ho ľudia prišpendlili na celý život," komentoval zdanlivé prekliatie svojej najslávnejšej úlohy. Pištoľníka prebral Jiřímu Kodetovi, ako hviezda karlínskej operety bol ale práve on pre Oldřicha Lipského a Jiřího Brdečka tým pravým typom milovníka so sladkým operetným úsmevom. "Dodnes neviem, či bola lepšia jediná super rola, alebo veľa priemerných. Beriem to ako osud," zveril sa ostravský rodák, ktorý inak pri filme skôr paberkoval.


Mohlo by vás zaujať:Tajomstvo Bolka Polívku prezradené: Toto musí vedieť dobrý herec


Hral treba Dalibora v prepise Smetanovej opery, objavil sa v rozprávkach Dařbuján a Pandrhola a Labakan alebo dráme Martina Friča Povodeň, po Limonádový Joeovi ale dostával pred kamerou príležitosť hlavne v televízii. O to výraznejšie bola jehorola v Hudobnom divadle Karlín, kam nastúpil v roku 1954. Bol tenor, skvele spieval, výborne hral a navyše dobre vyzeral, a tak jeho operetnáhviezda stúpala. Zaspieval si hádam všetko, po čom túžil, jednoducho celý svetový repertoár operetných špičiek.

V karlínskom divadle počas štyroch dekád asinebol muzikál, v ktorom by Fiala nemal jednu z hlavných rolí. Ako tenor hral skoro iba"kľuďasov" a milovníkov, najradšej mal vraj Tonyho z West Side Story. "To predstavenie malo takú atmosféru, že ľudiaskoro nedýchali," spomínal herec, ktorý "celé tie roky vyznával lásku nejakej ženskej na javisku". Vášnivý bozk predstaviteľke titulnej úlohy Rose Marie ostatne priniesol Karlovi Fiala aj lásku jeho tretej ženy - Věry Vlkovej.


Mohlo by vás zaujať:Talentovaný Jaroslav Dietl: Úspešná Nemocnice na kraji města bola jeho dielom


"Tá hra končí bozkom. A Věra tvrdí, že som ju na konci tak vášnivo pobozkal, až to zaiskrilo. Je pravda, že sme od tej doby spolu začali chodiť," spomínal na začiatky vzťahu, z ktorého vzišli synovia Ján a Tomáš (okrem nich má Fiala ešte Borisa a Karla). "Môj život bola opereta," povedal raz s len malou dávkou zveličenia Fiala, ktorý s Věrou tvorí pár už 50 rokov. Recept na spokojný vzťah má jednoduchý. "Je to otázka tolerancie. Ja som siVěruvždyvážil a ona si vážila mňa," prezradil.

Karel Fiala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

K úspešnej hereckej a speváckej kariére - a teda aj k svojej tretej žene - sa pritom Karel Fiala dostal vlastne náhodou. Na svet prišiel v rodine kominárskeho majstra. Keď za okupácie nemohol dokončiť gymnázium, začal sa venovať otcovu remeslu. Strechy ale krátko po vojne vymenil za pražské konzervatórium, talentovaného mladíka si totiž všimol profesor Ševčík z ostravskej hudobnej školy, ktorý ho pripravil na prijímacie skúšky. "Nebyť jeho, nespievam," zveril sa Fiala.


Mohlo by vás zaujať:Slovenská legenda na filmovom chodníku slávy: „Vážim si to viac ako červený koberec“


Už na konzervatóriu, ktorédokončil v roku 1952, začal Karel Fiala pôsobiť v Národnom divadle, kariéru v opernom súbore mu ale zhatila tréma. "Kým som stál, bol som celkom suverén. Ale potom som mal vziať Marienku okolo ramien, zasadnúť s ňou na lavičku a spievať Verné milovanie. Tréma mi zrazu roztriasla nohu,na drevenej podlahe to vibrovalo a nešlo to zastaviť," opísal Fiala svoje skúšobné vystúpenie v úlohe Jeníka v Predanejneveste, po ktorom bolo jasné, že z neho speváknebude.

Fiasko v opere ale ani trochu neprekážalo Oldřichovi Novému, ktorý v tom čase pôsobil v karlínskom divadle a mladého speváka prijal. "Bol to nesmierne noblesný pán a ihneď sme si padli do oka. Do mesiaca som spieval Cigánskeho baróna," priblížil počiatky úspešného pôsobenia Fiala, ktorý z Karlína odišiel až začiatkom 90. rokov. Časť súboru vrátane Fialu a jeho ženy si vtedy nepadla do oka s novým riaditeľom a musela odísť. Jazdil potom na zájazdovépredstavenia a vystupoval ako hosť na rôznych scénach.

Do vysokého veku sa pritom Karel Fiala udržuje v kondícii a vďačí za to nielen svojim génom - jeho otec sa dožil 90, mamička potom 89 rokov. "Od 14 rokov som hral tenis ... myslím si, že to zohralo velikánsku úlohu, mám ubehnutých veľa kilometrov," povedal Fiala, ktorý sa bielemu športu začal venovať už v Ostrave, kde zbieral loptičky rodičom Ivana Lendla. Kvôli boľavým chrbtu sa ale musel tenisu nedávno vzdať. Svoj čas tak dnes trávi najradšej na chalupe v Chřibsku v Českom Švýcarsku.

Viac o téme: Limonádový JoeKarel Fiala
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu