Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

James Dean bol rebelom bez príčiny: Hral, aby sa zbavil démonov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Na slávnej fotografii kráča v daždi po Times Square, schúlený v dlhom kabáte, s cigaretou a s výrazom balancujúcim medzi hnevom a strachom z okolitého sveta. Americký herec James Dean, ktorý zomrel vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch pred 60 rokmi, 30. septembra 1955, bol symbolom rozhnevaného mladého muža päťdesiatych rokov a dlho bol aj ikonou tínedžerskej vzbury.

"Herectvo je pre mňa najlogickejšíspôsob, ako sa zbaviť neurózy. Hrám sa na herca, aby som vyjadril prízraky a drámy, v ktorých zajatí žijem,"hovoril Dean. Vo vtedajšej konformnejAmerike pôsobil ako zjavenie. Svojím civilným, ale súčasne expresívnym prejavom a tiež príťažlivým zjavom oslovil davy mladých ľudí, ktorí sa stotožnili s jeho vzdorom proti zabehnutému poriadku. V 50. rokoch mal Hollywood dvoch najslávnejšíchrebelov- jeden z nich bol práve Dean a tým druhým Marlon Brando.

James Dean bol rebelom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

James Byron Dean sa narodil 8. februára 1931 v mestečku Marion v štáte Indiana. V deviatich rokoch mu matka zomrela na rakovinu a otec ho poslal na výchovu k sestre na farmu. Už v detstve sa u neho prejavili umelecké sklony, maľoval, hral na husle a vystupoval v školskom divadle.

Po strednej škole sa odsťahoval do Los Angeles, kde začal študovať právo, hral basketbal a venoval sa divadlu. Šport a štúdium postupne začali byť vytláčané herectvom. Najprv sa objavoval v reklame, neskôr hral malé úlohy v niekoľkých filmoch a televíznych reláciách. Odišiel do New Yorku, hral na Broadwayi a svoj talent kultivoval aj v preslávenom Actors Studiu, kde bol jedným z jeho učiteľov režisér Elia Kazan.



A práve Kazan ho obsadil do hlavnej úlohy vo svojom filme natočenom podľa románu Johna Steinbecka Na východ od raja (1955). Hlavnú úlohu Cala Traska, odstrčeného syna, ktorý bojuje o otcovu priazeň, mal pôvodne hrať vtedy tiež začínajúcich Paul Newman, ale Kazan vytušil, že práve Dean sa vďaka svojim skúsenostiam z mladosti na túto úlohu hodí viac. Za svoj herecký výkon získal Dean posmrtnú nomináciu na Oscara - prvý v histórii udeľovania tejto ceny.

Tento film vystrelil neznámeho mladíka k netušenejsláve a ďalšie ponuky na seba nenechali dlho čakať. Vo filme Nicholasa Raya Rebel bez príčiny (1955) hral citlivého dospievajúceho chlapca Jima Starka, ktorý sa nedokáže zaradiť do sveta dospelých anirovesníkov. Film sa presne trafil do pocitov vtedajšej mladej generácie a James Dean sa stal symbolom jej vzdoru.

Legendárna fotografia, na ktorej kráča po Times Square
Zobraziť galériu (3)
Legendárna fotografia, na ktorej kráča po Times Square

Tretiaa poslednáveľkáfilmovápostavaJamesa Deana bol mladý obyčajný rančer Jett Rink, z ktorého sa stane mocný Texasan súperiaci so svojím bývalým zamestnávateľom v snímke Gigant (1956). Tento film, za ktorý získal ďalšiu nomináciu na Oscara, už Dean na plátne vidieť nemohol.

V neskoré piatkové popoludnie 30. septembra 1955 sa vo svojom striebornom Porsche Spyder na osamelej horskej diaľnici v Kalifornii zrazil na križovatke s protiidúcim Fordom. Jeho vodič prežil, ale Dean bol na mieste mŕtvy. Kalifornská polícia nehodu odôvodnila tým, že vodiči boli oslnení prudkýmseptembrovýmzapadajúcimslnkom.

"Nikdy som nevidel tak zapáleného herca s extrémnou koncentráciou a výnimočnoupredstavivosťou,"vyhlásil o Deanovi Marlon Brando."Poškodená, ale krásna duša nášho veku,"dodal iný pop-kultúrne idol Andy Warhol.

Smrť idolu oplakávala celá Amerika. Davy smútiacich fanúšikov ešte dlho obliehali Fairmont, kde je pochovaný. Rebelský kult Jamesa Deana však žije dodnes, vznikli o ňom hrané aj dokumentárne filmy, na internete sa vedú vášnivé diskusie o jeho údajnej homosexuálnej orientácii a jeho odkaz je tiež veľmi výnosným obchodným artiklom.

Viac o téme: James Dean
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu