Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svetoznámy herec a miláčik žien: Aj tento talent má slovenské korene

Tony Curtis (vpravo) Zobraziť galériu (2)
Tony Curtis (vpravo) (Zdroj: SITA)

Svetoznámy americký herec Tony Curtis zomrel 29. septembra pred piatimi rokmi.

Herecký um predviedol vo viac ako stovke filmov, filmoví fanúšikovia si ho však pamätajú najmä ako Joea azároveň Josefinu zkultovej komédie Niekto to rád horúce (1959). V50. rokoch 20. storočia patril khollywoodskym hviezdam anajobdivovanejším hercom. Zahral si vúspešných snímkach Sladká vôňa úspechu (1957), Zbohom Charlie (1964), Veľké preteky (1965) alebo Útek vreťaziach (1958), ktorá mu vyniesla nomináciu na Oscara (1959).

TonyCurtis, vlastným menom Bernard Schwartz sa narodil 3. júna 1925 vamerickom New Yorku vrodine prisťahovalcov, ktorí odišli do USA za lepším životom. Spôvodom jeho matky sa podľa viacerých zdrojov spája Slovensko, konkrétne okolie Poltára. Nie príliš šťastné detstvo prežil umelec vskromných podmienkach v jednej miestnosti za otcovým krajčírstvom. Matka sa chovala k deťom veľmi surovo, neskôr lekári u nej diagnostikovali schizofréniu, rovnako aj u Bernardovho brata Roberta. Ďalší brat Julius zahynul pod kolesami nákladného auta. Počas druhej svetovej vojny slúžil budúci herec u amerického námorníctva, najskôr na lodi USS Proteus (AS-19), potom na ponorke, s ktorou sa zúčastnil vo vojne v Pacifiku a bol svedkom kapitulácie Japoncov v Tokijskom zálive.

Tony Curtis (vpravo)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Po návrate z armády sa dobre vyzerajúci mladík dal na štúdium herectva. Ako 23-ročný prijal Bernard Schwartz ponuku na spoluprácu so spoločnosťou Universal Pictures a zmenil si meno naTonyCurtis.Čoskoro sa presadil v dobrodružných snímkach awesternoch, ako boli napríklad Winchester '73 (1950), Kansas Raiders (1950) alebo Houdini (1953). Začínajúci herec sa už po prvých filmoch stal idolom hlavne mladých Američaniek. Neskôr zaujal rolou bezohľadného Sida Falca vdráme znovinárskeho zákulisia Sweet Smell of Success (Sladká vôňa úspechu, 1957).

Nemenej podarený výkon, ktorým si vyslúžil nomináciu na Oscara (1959), predviedol po boku Sidneyho Poitiera vprotirasistickom filme The Defiant Ones (Útek vreťaziach, 1958). Medzinárodnú popularitu Curtisovi vyniesla legendárna komédia Some Like It Hot (Niekto to rád horúce, 1959). Vo svojej životnej úlohe stvárnil saxofonistu Joea, ktorý vženskom preoblečení uteká so svojím partnerom vpodaní Jacka Lemmona pred mafiou abehom angažmán vdievčenskom orchestri sa zamiluje do krásnej speváčky Sugar, ktorú si zahrala hviezdna Marilyn Monroeová. Obdobné komické typy bláznivým milovníkov stvárnil herec napríklad ivsnímkach Operation Petticoat (Operácia spodnička, 1959), 40 Pounds of Trouble (40 libier ťažkostí, 1962) alebo The Great Race (Veľké preteky, 1965).

Obsadzovaný Curtis sa objavil aj vo vážnejších úlohách. Vhorore Rosemary's Baby (Rosemary má dieťatko, 1968) režiséra Romana Polanského hral po boku Mie Farrowovej. Diváci ho mohli vidieť aj v adaptácii románu Agathy Christie The Mirror Crack'd (Rozbité zrkadlo, 1980) či vakčnej dráme The Immortals (Nesmrteľní, 1995). Spolu s Rogerom Moorom sa objavili vúspešnom dobrodružnom televíznom seriáli Persuaders! (1971).

Súkromný život obľúbeného umelca bol rovnako pestrý ako jeho filmová kariéra. Ženil sa dokopy šesťkrát. Sprvou manželkou mal dcéru Jamie-Lee, neskôr známu herečku. V otcových stopách išli aj ďalšie dve dcéry, Kelly a Allegra. Hercov syn Nicolas zomrel v roku 1994 na predávkovanie drogami.

V zrelom veku sa prejavil Curtisov výtvarný talent, keď sa stal úspešným maliarom. Jeden z jeho obrazov visí v Metropolitnom múzeu v New Yorku.O hollywoodskom veteránovisa traduje, že odmietal prijímať úlohy odrážajúce jeho fyzický vek. "Stále vyzerám skvelo a ženy sa za mnou otáčajú. A to mi robí dobre. Možno to znie egoisticky, ale ja egoistom nie som. Som iba šťastný, že ma ženy ešte vždy majú rady," povedal osebe vneskoršom veku.

Tony Curtis zomrel 29. septembra 2010 vspánku na zástavu srdca vo svojom dome v Hendersone vamerickej Nevade.

Viac o téme: Tony Curtis
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu