Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opustila nás ďalšia hviezda: Zomrel skvelý český herec Lubomír Lipský

Lubomír Lipský Zobraziť galériu (2)
Lubomír Lipský (Zdroj: festivalfinale.cz)

Vo veku 92 rokov zomrel včera český herec Lubomír Lipský. Odohral stovky rolí, do povedomia divákov sa zapísal napríklad ako dedo Potůček v seriáli Tři chlapi v chalupě. Účinkoval v mnohých filmových komédiách. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

S bratom Oldřichom, neskorším významným režisérom, založili v Pelhřimove Dramatické štúdio mladých, kde v roku 1935 v Strakonickom dudákovi stál Lubomír prvý raz na javisku. V roku 1945 bol jedným zo zakladateľov Divadla satiry. Od 50. rokov bol členom súboru Mestských divadiel pražských, v roku 1996 začal hrať v Divadle ABC, občas účinkoval aj v divadle Na Jezerce.

Lubomír Lipský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: feelingmovies.sk)

Lubomír Lipský študoval divadelnú vedu a estetiku na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Od detstva sa zaujímal aj o hudbu, hral na klavíri, saxofóne i pozaune a hral v jazzovom orchestri.

Pred kamerou stál po prvý raz v roku 1946, keď si spolu s bratom zahrali vo vojnovom filme V horách duní. Od tých čias stvárnil množstvo postáv vo filmoch, v rozprávkach a televíznych seriáloch. Hral napríklad vo filmoch Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král, Čest a sláva. Brat Oldřich ho obsadil do životnej úlohy dobráckeho učiteľa literatúry v paródii na brakové detektívky Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Popri menších úlohách v komédiách Zabil jsem Einsteina, pánové, alebo Cirkus v cirkuse mu brat ponúkol hlavnú úlohu i v rodinnej komédii Šest medvědů s Cibulkou, alebo Ať žijí duchové.

Prvú televíznu komickú scénku zahral už na Vianoce 1953, v roku začiatku vysielania televízie. Pravidelne sa objavoval v silvestrovských estrádach a rôznych zábavných reláciách. Hral v televíznych seriáloch Tři chlapi v chalupě, Hříšní lidé města pražského, Pán Tau, Kameňák a iných.

Televízny záznam predstavenia Charlieho teta z roku 1969 patrí k legendárnym reláciám Československej televízie. O rok neskôr Lipský zažiaril v televíznom seriáli Fantom operety. V poslednom období ho bolo vidieť napríklad vtelevíznom filme Tri plus 1 s Miroslavom Donutilom (2005) a v televíznom seriáli Hraběnky (2007).

Lubomír Lipský bol legendou českého divadelníctva, hral desiatky hlavných postáv vo výborných predstaveniach. V roku 1997 získal cenu Thálie za úlohu Billyho Kippa v muzikáli Sny z Nového Yorku, v roku 2006 mu udelili druhú cenu Thálie za celoživotné herecké majstrovstvo.

V posledných rokoch sa objavoval v komerčných projektoch typu Školní výlet, Kameňák 3 a podobne.

Viac o téme: Lubomír Lipský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu