Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárny Van Damme: Držiteľ čierneho pásu navštevoval hodiny baletu

Jean-Claude Van Damme Zobraziť galériu (3)
Jean-Claude Van Damme (Zdroj: SITA)

Americký herec belgického pôvodu Jean-Claude Van Damme sa v nedeľu 18. októbra dožíva 55 rokov.

Belgický šampión bojových umení je jednou znajväčších akčných filmových hviezd všetkých čias. Predstaviteľ strach naháňajúcich hrdinov predviedol telesnú zdatnosť vo filmoch ako Živý terč (1993), Legionár (1998), Až do smrti (2007) alebo Expendables: Nezničiteľní 2 (2012).


Jean-Claude van Damme: 10 pikošiek, ktoré ste o ňom nevedeli


Jean-ClaudeVanDamme, vlastným menom Jean-Claude Camille François Van Varenberg sa narodil 18. októbra 1960 na predmestí belgického Bruselu. Bojovým umeniam sa začal venovať už ako desaťročný, keď ho otec zapísal do školy karate. Postupne rozšíril svoj repertoár bojových športov aj o Taekwondo či Kickbox ana popud matky trénoval tiež balet, čo jeho gymnastické zručnosti ešte rozšírilo. Tvrdá fyzická príprava mu zabezpečila zisk čierneho pásu atitul majstra Európy vkarate vstrednej váhe.

Jean-Claude Van Damme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rešpekt súperov avlastné karate štúdio tešiace sa hojnej návštevnosti však VanDammovi kšťastiu nestačilo. Jeho snom bolo dobyť Hollywood, preto sa vzdal výnosného fitnes centra aodišiel do USA. Než sa však dopracoval klukratívnej filmovej ponuke, zarábal si na živobytie napríklad aj ako vyhadzovač vnočných kluboch. Odrazovým mostíkom vo filmovej kariére belgického rodáka sa stala snímka Bloodsport (Krvavý šport, 1988) nabitá ukážkami najrôznejších ázijských bojových umení. Dnes film patrí ku klasickým dielam a podstatnou mierou prispel k popularizácii bojových umení. Do hlavného hollywoodskeho prúdu prenikol Jean-ClaudeVan Damme v90. rokoch 20. storočia, kedy sa začala jeho spolupráca so známymi zahraničnými režisérmi. Kjeho najznámejším filmom z tohto obdobia patria Kickboxer (1989), Double Impact (Dvojitý zásah, 1991), Universal Soldier (Univerzálny vojak, 1992), Nowhere to Run (Niet úniku, 1993), Hard Target (Živý terč, 1993), Sudden Death (Náhla smrť, 1995) a Timecop (1994), za ktorý zožal pochvalu aj od uznávaných filmových kritikov. Vroku 2008 si herec zahral sám seba vsnímke JCVD, ktorá však nie je klasickým portrétom hviezdy, ale stavia na fiktívnej záplatke azároveň čerpá zVan Dammovho skutočného života. Po boku nemenej slávnych akčných filmových hrdinov, ako sú Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger,Bruce Willis či Chuck Norris sa VanDamme predviedol vo filme Expendables 2 (Expendables: Nezničiteľní 2, 2012).

Jean-Claude Van Damme s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rovnako ako jeho filmy, rušný je aj hercov osobný život. Známe sú jeho problémy sdrogami, priznal, že trpí maniodepresiou aza rozpadom jeho manželstiev údajne stálo týranie avýstredný spôsob života. Vsúčasnosti je Jean-ClaudeVanDamme piatykrát ženatý amá tri deti.

Viac o téme: Jean-Claude Van Damme
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu