Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jeden z hereckých pokladov Slovenska jubiluje: Emil Horváth ml. oslávi 70-ku

Emil Horváth Zobraziť galériu (3)
Emil Horváth (Zdroj: SITA)

Divadelný a filmový herec a divadelný režisér Emil Horváth mladší jubiluje. Vo štvrtok 12. novembra bude mať 70 rokov.

Herec Emil Horváth ml., pre ktorého je práca koníčkom, pochádza z hereckej rodiny, je synom herca Emila Horvátha staršieho a za manželku má tiež herečku Vieru Richterovú. Aj keď sa 12. novembra 1945 narodil v Nitre, v podstate sa cíti Martinčanom. V Nitre trávil iba prázdniny. Keď mal dva mesiace, jeho otec začal pracovať v Komornom divadle v Martine a tam budúci herec strávil detstvo, mladosť, aj profesionálne začiatky.

V roku 1968 ukončil Emil Horváth ml. štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) vBratislave, hoci od začiatku uvažoval otom, že prestúpi na réžiu. V prvom angažmán zakotvil v Divadle SNP vMartine, kde získal aj prvú režisérsku skúsenosť. V rokoch 1976-1983 pôsobil na bratislavskej Novej scéne a od januára 1984 bol členom hereckého súboru Činohry Slovenského národného divadla (SND), kde sa mu po Nežnej revolúcii vroku 1989 otvorili aj režisérske možnosti. Vrokoch 2011 až 2013 viedol Činohru SND ako riaditeľ. Režíroval predstavenia na viacerých slovenských divadelných scénach, ale aj vNárodnom divadle v neďalekom Brne vČeskej republike.

Emil Horváth
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na núdzu o krásne postavy sa rozhodne Horváth ml. nemôže sťažovať. Na uplatnenie svojich hereckých schopností dostal už v martinskom divadle veľa príležitostí. Podobne to bolo na Novej scéne aj vSND.Poznáme ho aj ako herca strieborného plátna, debutoval vsnímke Každý mladý muž (1965). Ušli sa mu aj úlohy vmnohých ďalších filmoch, napríklad Peter aLucia (1968), Na kometě (1970), Sladké starosti (1984), Svět nic neví (1987), Jaškov sen (1996). Neobišli ho ani režiséri televíznych filmov a inscenácií, zktorých mnohé sa pripravovali vrámci "bratislavských televíznych pondelkov" (napríklad Ako sa Vinco zaťal, 1977). Hral aj vhororovom českom filme Les mrtvých (2009). Okrem toho účinkoval vseriáloch Okná dokorán (1986), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Búrlivé víno (2012) avčeskom seriáli Ulice (2005).

Emil Horváth
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Divadelnú tvorbu prednášal Emil Horváth ml., inak držiteľ mnohých ocenení za svoju úspešnú prácu, na VŠMU v Bratislave.Vjúni 2005 ho vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič za vysokoškolského profesora v odbore divadelné umenie aveda. V septembri toho istého roku mu udelil štátne vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II.triedy za významné zásluhy voblasti rozvoja kultúry.

Viac o téme: Emil Horváth
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu