Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gyllenhaal v sebe filmovú krv nezaprel: V 35 má za sebou slušnú kariéru

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal (Zdroj: SITA)

Jake Gyllenhaal, ktorý tento rok 19. decembra oslávi tridsaťpäť rokov, patrí medzi najznámejších a podľa rôznych ankiet najatraktívnejších hollywoodskych hercov. Pred kameru sa prvýkrát postavil už v detstve, v 20 rokoch slávil úspech s kultovou snímkou ​​Donnie Darko a krátko nato si zahral aj v katastrofickom veľkofilme Rolanda Emmericha Deň potom. V roku 2005 tiež zažiaril vedľa Heatha Ledgera v cenenej Skrotenej hore a stvárnil titulnú rolu v Mariňákovi Sama Mendesa.

Jacob Benjamin Gyllenhaal sa narodil 19. decembra 1980 v kalifornskom Los Angeles. Film mal takpovediac v krvi, jeho matka je produkčná a scenáristka, otec režisér. Jeho krstným otcom nebol nikto menší ako Paul Newman. Veľmi úspešnú herečkou je aj Jackova sestra Maggie, ktorá si s ním zahrala v snímke Donnie Darko a účinkovala aj v Úsmeve Mony Lisy a batmanovskom Temnom rytierovi.


Autorka predlohy oscarovej snímky: Ľutujem, že som ju napísala


Jeho prvou hlavnou rolou bol chlapec snažiaci sa vyhrať vedeckú súťaž vo filme Októbrové nebo (1999). V roku 2010 mnohých prekvapil tým, že sa pre hlavnú úlohu v trháku Princ z Perzie: Piesky času naučil bojovať, šermovať a jazdiť na koni. K jeho zatiaľ posledným rolám patrí napríklad horský vodca v cenenom americko-britskom horolezeckom dráme Everest alebo bankár, ktorý sa vyrovnáva s ťažkou osobnou situáciou, v snímke Demolition.

Viac o téme: Jake Gyllenhaal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu