Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matej Landl ako zakomplexovaný Vojtech: Túto postavu mu ušili na mieru

Vojtech, Matej Landl
Vojtech, Matej Landl (Zdroj: Continental Film)

Predvianočný program kín spestril tento týždeň nový slovenský film s názvom Vojtech. Mestská komédia či tragikomédia alebo tragikomická sociodráma je druhým celovečerným filmom režiséra a scenáristu Viktora Csudaia (Veľký rešpekt, 2008). Hlavnú postavu stvárňuje Matej Landl. ,,Vojtech je veľmi milá osôbka, taký nešťastník, napokon podtitul filmu veľa napovie - Veselý príbeh smutného muža," uviedol režisér na margo svojho Vojtecha. ,,Je to nešťastný, frustrovaný, dosť zakomplexovaný chlap vo vyššom strednom veku, ktorému v živote nič nevychádza či po pracovnej, alebo súkromnej stránke, na každom kroku naňho niečo padne."

Smoliar Vojtech a počínanie ľudí v jeho okolí rozosmejú v kinách divákov vďaka viacerým komediálnym situáciám. Pri nakrúcaní nízkorozpočtovej snímky sa však bavili i jej tvorcovia a herci, napríklad v scénach s mladými kresťanskými aktivistami, ale najmä v dialógoch s "preexponovaným" taxikárom Lacom. ,,Takých scén bolo neúrekom, či sú to scény so sektármi, kdehrá skvele Števo Martinovič s Evou Sakálovou a Gabikou Marcinkovou, nesmierne sme sa zabavili s Majom Miezgom. Dokonca sme niekoľko ostrých pokazili, lebo ja som sa nevydržal nesmiať," priznal Landl, ktorého na komédiu zlákalvydarený scenár Viktora Csudaia. Ten ho ušil hercovi na telo.


Jožo Vajda odkrýva tajomstvo nového seriálu: Je to zatiaľ najlepší projekt!


Matej Land ďalej priznal, že si postavu nudného muža, strateného štyridsiatnika, ktorý zisťuje, že je nepotrebný v každom ohľade, vyslovene užíval. ,,Veľmi ma to bavilo, vedel som sa vcítiť do psychiky takého človeka. Okolo nás je dnes dosť veľa ľudí, ktorým veľa vecí nevychádza, sú naozaj nešťastní, vyhodia ich zo zamestnania, opustí ich žena," konštatoval s tým, že herectvo je o tom, že týchto ľudí treba pozorovať.,,Vnímať, sledovať a predstavovať si seba v takýchto situáciách. Koniec koncov hocikomu z nás sa také niečo môže stať," dodal herec, ktorý sa na svoju najnovšiu filmovú postavu dlho pripravoval. O Vojtechovi, ktorý sa vyrovnáva s krízou stredného veku, sa veľa rozprával s režisérom Viktorom Csudaiom, ktorý ho obsadil aj do svojho debutového filmu Veľký rešpekt a spolupracovali tiež na televíznych projektoch.

Divák si nemôže nevšimnúť, že si Matej Landl svojho Vojtecha skutočne "užíval", a to chôdzou, spôsobom komunikácie, kadenciou reči a najmä myslením. ,,Som presvedčený o tom, že diváci môžu ostať spokojní a nebudú ľutovať čas strávený v kine," poznamenal na margo nového filmu. V ďalších úlohách hrajú Zuzana Šebová, Lucia Vráblicová, Zuzana Mauréry, Vladimír Kobielsky, Svätopluk Malachovský, Juraj Kemka, Roman Pomajbo, Diana Mórová, Peter Sklár. Nakrúcalo sa 15 dní počas júla a septembra 2015 v Bratislave. Titulnú skladbu Vojtech zložili a nahrali Horkýže slíže, skupina sa tiež vo filme objavila. Na čele so spevákom Kukom účinkovali na sektárskom mládežníckom zhromaždení.

Komédiu Vojtech uvádza do slovenských kín od 17. decembra distribučná spoločnosť Continental film.

Viac o téme: VojtechMatej Landl
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu