Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vynikajúci český komik Jiří Sovák: Povedali by ste, že toto bol jeho filmový debut?

Jiří Sovák
Jiří Sovák (Zdroj: sovak.jiri.info)

Dlhoročný člen činohry Národného divadla v českej metropole Prahe, televízny a rozhlasový herec Jiří Sovák sa za svoj život predstavil českým a slovenským divákom vo viac ako stovke filmov. V nedeľu 27. decembra uplynie od jeho narodenia 95 rokov. Jiří Sovák sa narodil v Prahe 27. decembra 1920.

Vlastným menom sa volal Jiří Schmitzer. Hoci otec zneho chcel mať čašníka, aby prevzal rodinný podnik, jeho to ťahalo kherectvu. Začínal medziochotníkmi aneskôr krátko študoval na dramatickom oddelení pražského Štátneho konzervatória. Hoci sa zamestnal ako úradník v poisťovni apracoval aj ako skladník, vystupoval popri tom v pražskom kabarete Živé javisko. Na profesionálnu hereckú dráhu nastúpil v roku 1943.

Hral v Horáckom divadle včeskom Třebíči, počas prezenčnej vojenskej služby pôsobil v Armádnom umeleckom súbore Víta Nejedlého, hral vpražských divadelných scénach Divadlo E.F. Buriana, vDivadle na Vinohradech anapokon v Národnom divadle, z ktorého po stvárnení niekoľkých desiatok veľkých úloh odišiel vmarci 1983 do dôchodku. Na doskách prvej českej divadelnej scény stál 17 rokov.

Dobré úlohy stvárnil v inscenáciách Amfitryon, Sníh se smál, až padal, Ženský boj, První stránka, Kočičí hra, Naši furianti, Zkrocení zlé ženy alebo Hrátky s čertem. S prvou manželkou mal syna, herca Jiřího Schmitzera, ktorý s otcom hral v niekoľkých filmoch.Veľké komické a dramatické úlohy ponúkli Sovákovi aj film a televízia. Prvý raz sa na filmovom plátne objavil v roku 1942 ako fotograf vreklame.

Pre všetkých divákov je Jiří Sovák predovšetkým veľkým komikom, komediálnym hercom a skvelým vyprávačom, jedným z tých vyvolených, ktorí dokázali rozdávať láskavý humor a zábavu v desiatkach filmoch, televíznych komédiách a seriáloch. Okrem mnohých iných knezabudnuteľným kúskom patrí Arabela (1979) a v nej Sovákov kúzelník Vigo. Známe aobľúbené boli aj seriály Tři chlapi vchalupě (1963), Šest medvědů sCibulkou (1972), Byli jednou dva písaři (1972), vktorom bol jeho hereckým partnerom Miroslav Horníček či Chalupáři (1975) s Josefom Kemrom. Žiaril vznámych komédiách Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), Což takhle dát si špenát (1977), Co je doma, to se počítá, pánové... (1980) avmnohých ďalších.

Za celoživotné majstrovstvo udelili Jiřímu Sovákovi v marci 2000 najvyššie české divadelné ocenenie - cenu Thálie.Populárny český herec Jiří Sovák zomrel 6. septembra 2000 vPrahe vo veku nedožitých osemdesiatich rokov.

Viac o téme: Jiří Sovák
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu