Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Charizmatický Gibson jubiluje: Geniálny herec s kontroverznou dušou

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

Populárny americký herec a režisér Mel Gibson sa 3. januára dožíva 60 rokov. Jeho mužný šarm i herecké nadanie upútali v úspešných filmoch ako Smrtonosná zbraň (1987), Hamlet (1990), Muž bez tváre (1993) alebo Statočné srdce (1995). Posledná menovaná snímka je úchvatným historickým koncertom, v ktorej Gibson zažiaril ako herec i režisér.

Mel Columcille Gerard Gibsonsa narodil 3. januára 1956 vPeekskill vamerickom štáte New York do veľkej rímskokatolíckej rodiny. Ako dvanásťročný sa srodinou presťahoval do Austrálie, kde študoval na Národnom inštitúte dramatického umenia (The National Institute of Dramatic Art) vSydney.

Charizmatický Gibson jubiluje: Geniálny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Austrálskou filmovou hviezdou prvej veľkosti sa stal po účinkovaní vakčnom sci-fi filme Mad Max (Šialený Max, 1979) odohrávajúcom sa vpostapokalyptickej budúcnosti. Snímka dosiahla veľký ohlas a jej pokračovanie Mad Max 2: The Road Warrior (Šialený Max 2: Bojovník ciest, 1981) otvorilo Gibsonovi dvere do amerického filmového Hollywoodu. Jeho debutom na americkej pôde bola dobrodružná dráma The Bounty (Bounty, 1984) vhlavnej úlohe so známym Anthonym Hopkinsom. Nasledovala mimoriadne úspešná akčná séria Lethal Weapon (Smrtonosná zbraň, 1987, 1989, 1992, 1998), kde si Gibson získal sympatie divákov ako policajt Martin Riggs.


Mohlo by vás zaujímať: Hollywood a jeho odvrátená tvár: Tieto hviezdy slávu nezvládli


V roku 1990 zaujal svojou kreáciou titulnej roly v dráme Hamlet, pozoruhodný herecký um preukázal ivromantickej snímke Forever Young (Navždy mladý, 1992) avdráme The Man Without aFace (Muž bez tváre, 1993). Zrejme najznámejším azároveň najoceňovanejším filmovým počinom Mela Gibsona je historický veľkofilm Braveheart (Statočné srdce, 1995).

Charizmatický Gibson jubiluje: Geniálny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vo filme inšpirovanom skutočnými udalosťami a postavami nezabudnuteľne stvárnil hlavnú rolu škótskeho národného hrdinu Williama Wallacea, ktorý sa v časoch škótskych vojen onezávislosť v13. storočí postavil do čela odporu proti anglickému kráľovi Eduardovi I. Dojímavá snímka patriaca medzi najobľúbenejšie filmy svetovej kinematografie získala päť Oscarov vrátane sošiek za najlepší film apre najlepšieho režiséra, ktorým bol samotný Gibson.


Mohlo by vás zaujímať: Smrtonosná zbraň ako ste ju nevideli: Podľa akčných filmov vznikne seriál


Do režisérskej filmografie Mela Gibsona patrí tiež kontroverzná historická dráma The Passion of the Christ (Umučenie Krista, 2004), ktorá vyvolala polemické diskusie pre príliš realistické zobrazenie mučenia Ježiša Krista. Jeho ďalším vydareným projektom je film Apocalypto (2006) približujúci starobylý národ Mayov ajeho zánik. Napriek tomu, že dielo s neznámym hereckým obsadením a nahovorené mayským jazykom nespĺňalo bežné štandardy typickej hollywoodskej komerčnej produkcie, dočkalo sa pozitívneho ohlasu kritiky idivákov.

Charizmatický Gibson jubiluje: Geniálny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V januári 2010 saherec zapojil do charitatívnej akcie pre obete zemetrasenia, ktoré vtom čase postihlo Haiti. S bývalou manželkou Robyn Mooreovou, sktorou žil 30 rokov, má sedem detí. Ďalší jeho potomok pochádza zbúrlivého vzťahu sRuskou Oksanou Grigorievovou.


Mohlo by vás zaujímať: Facky, strkanice a nadávky: Agresívny Mel Gibson napadol fotografku


Pozrite si to najlepšie z Mela Gibsona

Viac o téme: Mel Gibson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu