Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hviezda kultových českých snímok: Aj vo veku 65 rokov zahrá čokoľvek

Miroslav Donutil Zobraziť galériu (3)
Miroslav Donutil (Zdroj: SITA)

Miroslav Donutil, ktorý 7. februára oslávi 65. narodeniny, začínal svoju divadelnú kariéru v divadle Husa na provázku, kde účinkoval už počas štúdia herectva na brnenskej JAMU. Od roku 1990 bol tiež členom činohry Národného divadla, ktorú v roku 2013 opustil, naďalej tu ale hosťuje. Popularitu medzi širokou diváckou verejnosťou si získal desiatkami nezabudnuteľných televíznych a filmových úloh a je cenený aj ako rozprávač. Donutil osemkrát zabodoval ako víťaz kategórie herec v ankete TýTý a za rok 1998 sa stal držiteľom Českého leva za výkon v snímke Věry Chytilovej Pasti, pasti, pastičky.

Rodák z Třebíča nastúpil do stáleho angažmán v Divadle Na povrázku v roku 1973 a ukončil ho až v roku 1990 "prestupom" do Národného divadla. Donutil patrí do silnej hereckej generácie, ktorá sa začiatkom 70. rokov zrodila práve v Brne. K Donutilovým spolužiakom patrili Pavlovia Zedníček a Trávníček či Svatopluk Skopal, o pár ročníkov vyššie študovali Bolek Polívka alebo Jiří Bartoška.

Miroslav Donutil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V povedomí brnenského publika zostávajú jeho úlohy v kultovej Balade pre banditu i ďalších inscenáciách. Z divadelného príbehu o Nikolovi Šuhajovi vyšiel režisér Vladimír Sís, ktorý v roku 1978 muzikál previedol na filmové plátno (opäť s Donutilom).


České snímky nás bavia: Skvelí herci, jedinečný humor a more hlášok


Počas pôsobenia v pražskom Národnom divadle stvárnil tento zabávač takmer dve desiatky rolí, z nich však iba niekoľko komediálnych. V súčasnej dobe ho môžu diváci vidieť v Národnom divadle ako Truffaldina vo Sluha dvoch pánov a Jakuba Busk vo Stroupežnického Našich Furiant. Hra Sluha dvoch pánov mala premiéru v roku 1994 a keď začal Donutil v septembri 1994 situačnúkomédiu Carla Goldoniho z roku 1745 s režisérom Ivanom Rajmontem skúšať, mal 44 rokov.

Pelíšky
Zobraziť galériu (3)

Donutil hral napríklad vo filmoch Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pelíšky, Želary alebo Román pre ženy. Hral aj v mnohých seriáloch, venuje sa aj dabingu a populárny je tiež ako rozprávač. "Dobré je to, že u nás sa môže miešať práca v televízii, vo filme a divadle, čo vo svete nie je bežné. Ja osobne uprednostňujem, keď sa to strieda," povedal pred rokmi Donutil, ktorý vydal niekoľko kníh a zvukových nosičov.

Miroslav Donutil je od roku 1977 ženatý, s manželkou Martinou majú dvoch synov. Mladší syn Martin sa tiež venuje herectvu. Priestor k pomyselnému hereckému súboji Miroslava Donutila a jeho syna Martina vytvorila Husa na provázku v inscenácii Amadeus, v ktorej starší z donútilo hrá Antonia Salieriho a Donutil mladší Wolfganga Amadea Mozarta.

Viac o téme: Miroslav Donutil
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu