Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Učenie textov je pre nich peklom: Tieto hviezdy trpia dyslexiou

Kiera Knightley a Orlando Bloom Zobraziť galériu (9)
Kiera Knightley a Orlando Bloom (Zdroj: fashionpictures)

Cesta za slávou nebýva jednoduchá a problémy sa nevyhýbajú ani veľkým filmovým hviezdam. Mnohé z nich trpia diagnózami, ktoré im prácu značne sťažujú. Takou je napríklad dyslexia, porucha, ktorá sa prejavuje problematickým čítaním. Túto prekážku herci prekonávajú najmä vďaka tvrdej práci a neúnavným cvičením.

Tom Cruise (53)

Cruise za dvanásť rokov vystriedal kvôli ťažkostiam s čítaním pätnásť škôl. Známy herec ako dieťa kvôli dyslexii trpel nielen šikanou v škole. Nepríjemné chvíle mu spôsoboval najmä tyranský otec. Ten malému Tomovi neúspechy sťažoval tvrdým prístupom, karhaním a násilím.

Tom Cruise
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: internet)

Whoopi Goldberg (60)

Známej komičke spôsobovala dyslexia problémy už počas školy. Presný dôvod trápenia a neúspechov však zistila až ako dospelá. Dovtedy sa jej spolužiaci posmievali a nazývali ju hlúpou. Veľkou oporou v tom čase pre mladú Whoopi bola matka, ktorá ju povzbudzovala. Svojej dcére zakázala počúvať ich a povedala jej, že sa môže byť čím chce. Whoopi matku poslúchla a o niekoľko rokov neskôr sa stala držiteľkou Oscara.

Whoopi Goldberg
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: wikia.com)


Mohlo by vás zaujímať:Tom Cruise, Kristen Stewart či Brad Pitt: Filmy, v ktorých boli ešte zelenáči!


Steven Spielberg (69)

Slávny hollywoodsky režisér sa o svojej dyslexii dozvedel až po šesťdesiatke. Učitelia si o ňom mysleli, že je len lenivý. Ťažké školské časy sa primietli aj do jeho kariéry. Fakt, že sa o dyslexii dozvedel až vo vyššom veku, bol podľa jeho slov posledným dielom puzzle veľkého tajomstva, ktoré si nechával pre seba.

Steven Spielberg
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Keira Knightley (30)

Anglickej herečke diagnostikovali dyslexiu ako šesťročnej. Veľkou motiváciou v cvičení čítania a písania bola pre ňu práve láska k herectvu. Rodičia jej totiž sľúbili, že ak sa bude snažiť a ak bude poctivo cvičiť, nájdu jej agenta. Texty k filmom sa pre ňu neskôr stali nielen prácou, ale aj pomôckou v prekonávaní ťažkostí.

Keira Knightley
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať: Hviezdy súčasnosti: Božské herečky nemali začiatky vôbec ľahké


Orlando Bloom(39)

Anglickému hercovi sa napriek dyslexii podarilo vyštudovať prestížnu školu v Cantenbury. Svoje skúsenosti sa snaží využiť a podporiť najmä deti trpiace rovnakou diagnózou. Podľa neho nie je dôvod, aby sa vzdávali svojich snov. „Vezmite túto prekážku do rúk a spravte z nej dôvod na lepší život.“

Orlando Bloom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Patrick Dempsey (50)

Hviezda seriálu Klinika Grace zistila o dyslexii vo svojich dvanástich rokoch. V jednom z rozhovorov neskôr povedal, že práve dyslexia z neho spravilo človeka, akým je dnes. Táto diagnóza ho vraj naučila, že človek musí na sebe stále pracovať a nikdy sa nevzdávať.

Patrick Dempsey
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: hercampus.com)

Anthony Hopkins (78)

Na ceste za úspechom nezastavila dyslexia ani skvelého herca z Walesu. To však neznamená, že mu nepríjemná diagnóza neznepríjemňuje život. Sám Hopkins totiž priznal, že si niekedy musí texty opakovať aj 250 krát, aby problémy prekonal.

Anthony Hopkins
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Walt Disney (1901 - 1966)

Najnámejší a najúspešnejší rozprávkar sa na ceste za veľkou slávou musel prelúskať mnohými ťažkosťami. Nielenže ho obvinili z nedostatku talentu a predstavivosti, nakoniec musel vynaložiť trikrát viac úsilia než jeho spolužiaci. Napriek svojej diagnóze totiž študoval zároveň na strednej škole i Akadémii výtvarných umení. Že sa tvrdá práca vyplatila, už vieme.

Walt Disney
Zobraziť galériu (9)

Viac o téme: Steven SpielbergAnthony HopkinsTom CruiseOrlando BloomKeira KnightleyWalt DisneyPatrick DempseyWhoopi GoldbergDyslexia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu