Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Policajt z Beverly Hills oslavuje: Eddie Murphy bol komediantom odmalička

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

Americký herec Eddie Murphy dnes dožíva 55 rokov. Herec, ktorý má zabávanie v krvi, zažil počas kariéry veľkú slávu i pády. Podáva skvelé i smiešne nemožné herecké výkony a navyše to zvykne okoreniť množstvom škandálov. Divákov rozosmial vo filmoch ako Výmena (1983), Policajt v Beverly Hills (1984), Zamilovaný profesor (1996) alebo Doktor Dolittle (1998).

Edward Regan Murphy sa narodil 3. apríla 1961 vnewyorskom obvode Brooklyn vSpojených štátoch amerických (USA). Už vdetskom veku ho fascinovalo zabávať okolie a v rodine bol vždy hlavným šoumenom. Pravdepodobne to vraj zdedil po svojom otcovi, amatérskom zabávačovi. Už počas štúdia na strednej škole si svojím komediálnym umením privyrábal v baroch. Aj keď si jeho matka priala, aby ďalej študoval, mladý Murphy vyhral konkurz do populárnej zábavnej šou televízie NBC Saturday Night Live (1975). Už jeho prvé vystúpenie sa stretlo stakým pozitívnym ohlasom, že následne získal stály angažmán a začali mu pribúdať ďalšie herecké príležitosti.

Policajt z Beverly Hills
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Murphyho raketový filmový debut odštartoval akčný hit 48 Hrs. (48 hodín, 1982). Orok neskôr zažiaril vmimoriadne úspešnej komédii Trading Places (Výmena, 1983). Známa spoločnosť Paramount Pictures sním potom podpísala zmluvu na šesť filmov za honorár 25 miliónov dolárov. Novou hollywoodskou hviezdou sa Eddie Murphy stal po stvárnení svojského detektíva Axela Foleyho vdnes už legendárnej komédii Beverly Hills Cop (Policajt v Beverly Hills, 1984). Snímka trhala rekordy adočkala sa dvoch pokračovaní (1987, 1994).


Mohlo by vás zaujímať:Eddie Murphy sa stal kráľom amerického humoru: Dostalo sa mu takejto pocty


Deväťdesiate roky 20. storočia znamenali pre Murphyho viacero menej úspešných úloh, na filmové plátno sa však sveľkou slávou vrátil v roku 1996 vo vydarenej komédii The Nutty Professor (Zamilovaný profesor). Svojich fanúšikov potešil ajsnímkami Dr. Dolitte (Doktor Dolittle, 1998), Bowfinger (Trhák pána Bowfingera, 1999) alebo The Haunted Mansion(Strašidelný dom, 2003).

Policajt z Beverly Hills
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vcelkom odlišnej polohe sa herec predviedol vhudobnej dráme Dreamgirls (2006), za výkon vktorej bol dokonca nominovaný na Oscara a získal Zlatý glóbus (2007). Na niekoľko cien bol nominovaný aj za jedinečné nadabovanie oslíka z obľúbenýchanimovaných filmov Shrek. Jeho filmografiu dopĺňajú tiež komédie Norbit (2007), Meet Dave (Zoznámte sa sDavom, 2008) alebo Imagine That (Tak si predstav, 2009).

Voktóbri 2015 sa Eddie Murphy stal laureátom najvyššieho ocenenia v oblasti komediálneho žánru vUSA - Ceny Marka Twaina za americký humor. Každoročne ju udeľuje Centrum múzických umení Johna F. Kennedyho so sídlom vo Washingtone, podľa ktorého je Murphy komerčne najúspešnejším afroamerickým hercom v dejinách filmu.

Viac o téme: Eddie MurphyPolicajt z Beverly Hills
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu