Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri nakrúcaní Agávy nedorozumenia nehrozili: Nehádalo sa, vedelo sa, čo sa chce

Agáva Zobraziť galériu (3)
Agáva (Zdroj: Facebook/Agáva)

Hlavnú ženskú postavu v novom slovenskom celovečernom hranom filme Agáva stvárnila Katarína Šafaříková. V snímke nakrútenej na motívy druhej kapitoly románu Ladislava Balleka Agáty si zahrala Naďu Hamplovú, vznešenú i vášnivú krásku z Užhorodu, ktorá sa vydala za o niekoľko generácií staršieho muža, staviteľa Tomáša Hampla a podobne ako kvet agávy "tridsať rokov čakala, aby mohla konečne rozkvitnúť". Pár prichádza do malého juhoslovenského mesta, kde má Hampl stavebné plány a manželke poskytuje obrovský komfort. "Svoj temperament a životnú iskru nemá kde prejaviť, je taký vtáčik v klietke, ktorý jedného dňa z tej klietky vyletí. Naďa sa zaľúbi do palánskeho učiteľa," naznačuje ľúbostný príbeh nešťastnej lásky Katarína Šafaříková v rozhovore pre TASR.

Jej filmová Naďa je predovšetkým tajomná. "Niektorí ju vnímajú ako ženu rezervovanú, ktorá sa na ulici nedáva s nikým do reči, ako ženu veľmi dôstojnú, úprimne obdivujúcu svojho staršieho manžela. A naopak, niektorí ju vnímajú ako veľmi prívetivú ženu, ktorá nemá problém zahrať sa s deťmi, má dobrých vzťah k ľuďom. Ten ambivalentný pocit som sa snažila z tej postavy vydestilovať," vysvetlila herečka, ktorú si diváci mohli všimnúť už v slovenských seriáloch či v televíznom filme Ľúbi neľúbi z cyklu Nesmrteľní.

Agáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Agáva)

Rodáčka z Košíc si vďaka Agáve vyskúšala účinkovanie v "kinodobovke", v príbehu, ktorý sa odohráva v prelomovom období tesne po 2. svetovej vojne a na pozadí blížiacej sa revolúcie. Film sa snaží zachytávať práve atmosféru horúceho leta 1947 v Ballekovom meste Palánk. "V ľuďoch cítiť úľavu po skončení vojny, ale zároveň neistotu, najmä v južných okresoch, kde sa veľmi intenzívne menili hranice, obyvatelia boli poplatní inému jazyku a neboli si istí politickým usporiadaním," uvádza svoj pohľad na Agávu príťažlivá herečka, ktorej bol historický film blízky aj spôsobom komunikácie. "Veľmi sa mi cnie v tejto dobe za tým, ako dokázali ľudia komunikovať. Komunikácia bola zdržanlivejšia, úctivá, dôstojná a nevykladali sa všetky karty hneď na stôl. To mi práve dnes trochu chýba."

Dvaja Milanovia a jeden nevšedný, atmosferický film

Katarínu Šafaříkovú do svojho režijného debutu vybral filmový, televízny a divadelný scenárista Ondrej Šulaj. Podľa herečky bol mimoriadne pripravený, na scenári spolupracoval ešte s Ladislavom Ballekom. "Robil na ňom možno desať rokov - pomaly, precízne. Keď prišlo k nakrúcaniu, pán Šulaj mal ten príbeh tak zažitý, že presne vedel, čo očakáva od hercov, prostredí, atmosféry aj všeobecnej nálady. Týmto sme sa vyhli nedorozumeniam na pľaci. Spolupracovalo sa s ním úžasne práve preto, že atmosféra bola veľmi profesionálna a pripravená. Nehádalo sa, nevajatalo, ale vedelo sa, čo sa chce."

Agáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Agáva)

Ondrej Šulaj obsadil do Agávy aj herecké hviezdy. Doktora Vargu, ktorý je tiež komentátorom príbehu, ale aj celej povojnovej doby,stvárnil Milan Lasica. Ambiciózneho a sebavedomého staviteľa Hampla si zahral Milan Kňažko. "Ja som veľmi vďačná, aj keby som už nikdy v živote žiadny iný film nenatočila, toto mi už navždy zostane ako jeden z najintenzívnejších, najkrajších zážitkov môjho života," zhodnotila účinkovanie v Agáve Katarína Šafaříková, absolventka Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení, ktorá v súčasnosti aj sama vyučuje predmety technika javiskovej reči a umelecký prednes na katedre herectva bratislavskej VŠMU.

Viac o téme: AgávaKatarína Šafaříková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu