Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filmový agent Mulder David Duchovny napísal rozprávku pre dospelých: A zožal s ňou úspech

David Duchovny Zobraziť galériu (3)
David Duchovny (Zdroj: SITA)

Herec David Duchovny, ktorého preslávili predovšetkým role agenta FBI Foxa Muldera v Aktoch X a spisovateľa Hanka Moodyho v seriáli Californication, vydal knihu Krava nebeská. Jeho knižní debut, ktorý vychádza aj v preklade Diany Ghaniovej, nesie podtitul rozprávka pre dospelých. Rozprávačkou a hlavnou protagonistkou je svojrázna krava Elsie.

„Čo by sa asi stalo, keby sa krava snažila dostať do Indie? Predstavil som si to ako animovaný film a jeho príbeh som si napísal 'do šuflíka'. Nakoniec som si povedal, že by to bolo lepšie na čítanie než sfilmované a vznikol krátky román,“ uviedol Duchovny.

V bláznivom príbehu krava Elsie Bovaryová žije celkom spokojný život. Trávi dni na pastve a odpočinkom. Raz v noci ale zničoho nič zatúži po slobode a spoločne so svojou najlepšou kamarátkou Mallory sa rozhodnú utiecť z kravína. Zatiaľčo Mallory flirtuje s býkmi, Elsie preskúmava okolie farmárovho domu a vtelevízii zahliadne dokument o mäsokombinátoch. Rozhodne sa preto odísť do bezpečnejšieho sveta, ktorý pre ňu predstavuje India, kde sú kravy posvätné.

Krava nebeská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zn.sk)

Duchovného prvotina má úspech učitateľov i recenzentov. Napríklad denníky Washington Post a britský Guardian Kravu nebeskú popisujú ako humornú, sviežu novelu plnú vtipných dialógov, s nadhľadom a ľahkosťou ponímajúcu i vážne témy dospievania, tolerancie či náboženstva.

Päťdesiatpäťročný americký televízny, divadelný a filmový herec, scenárista a režisér Duchovny vyštudoval anglickú literatúru na prestížnej Princetonskej univerzite aneskôr na Yale University. Okrem štúdia sa mu darilo tiež v športe, bol členom školského basketbalového tímu. Profesionálnu kariéru odštartoval v reklame, herectvo ho však natoľko uchvátilo, že vyštudovaný odbor vzápätí opustil.

David Duchovny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, internet)

Literatúre sa venujú aj ďalší herci, väčšinou ide však o autobiografie. Napríklad Evan Handler, ktorý mimo iné ako Charlie Runkle hrá s Duchovným v seriáli Californication, debutoval knihou Time On Fire: My Comedy of Terrors. Je to autobiografické rozprávanie o jeho osobnom boji s akútnou myeloidnou leukémiou, ktorú prekonal zhruba v 25 rokoch. Usilovným spisovateľom je slávny americký filmový scenárista a herec Woody Allen, ktorý už stihol vydať štyri zbierky poviedok.

Viac o téme: David DuchovnyKrava nebeská
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu