Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel herec Karol Machata: RTVS si jeho herecké majstrovstvo pripomenie zmenou programu

Karol Machata Zobraziť galériu (3)
Karol Machata (Zdroj: SITA)

Verejnoprávna televízia a rozhlas menia program v súvislosti s úmrtím významného slovenského filmového a divadelného herca Karola Machatu. Program zmení dnes Dvojka a vo štvrtok 5. mája Jednotka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Svoje vysielanie upravia aj štyri okruhy Slovenského rozhlasu, RTVS - Rádio Slovensko, Rádio Regina a Rádio Devín vrátane digitálneho Rádia Pyramída. Dvojka do vysielania dnes večer mimoriadne zaradí televíznefilmyTvár v rose o 20:15 a Ľahučký dych o 21:25. Jednotka vo štvrtok 5. mája mimoriadne odvysiela televíznu klasiku Dáždnik svätého Petra o 20:25, informoval agentúru SITA PR manažér RTVS Juraj Kadáš. Významný divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla Karol Machata zomrel po chorobe v utorok 3. mája vo veku 88 rokov.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe RTVS, Rádio Slovensko si jednu z najvýznamnejších slovenských hereckých osobností pripomenie v cykle Rodinka rozhlasových, v ktorom Karol Machata spomína na svoje herecké začiatky a prácu v rozhlase. Rodinka rozhlasových sa v éteri Rádia Slovensko vysiela dnes v pravidelných intervaloch až do večerných hodín.

Karol Machata
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rádio Regina dnes o 22:00 uvedie rozhlasovú dramatizáciu diela Johanna Wolfganga Goetheho Egmont. Psychologický portrét Egmonta v majstrovskom podaní Karola Machatu je jednou z plejády nezabudnuteľných postáv, ktoré vytvoril pre rozhlas.

Rádio Devín dnes o 14:05 zaradí reláciu Ars rádio, v ktorej budú režisérka Táňa Tadlánková, dramaturgička Viera Benediková a redaktorka Rozália Vlásková rozprávať o spolupráci s Karolom Machatom. Súčasťou relácie bude rozhovor s autorom bakalárskej práce o hercovi a tiež výber z archívu. Vo štvrtok o 11:00 Devín uvedie reláciu Ars litera na tému Karol Machata v rozhlasovej hre. Všetky literárne a literárno-dramatické relácie v Rádiu Devín - rozprávky, rozhlasová hra, zábavník i poviedka budú nadchádzajúcu sobotu venované Karolovi Machatovi.

Významný divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Karol Machata zomrel po chorobe v utorok 3. mája vo veku 88 rokov. Agentúru SITA o tom informovalo Slovenské národné divadlo.

Karol Machata sa narodil 13. januára 1928 v Malackách. V rokoch 1948 až 1950 študoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a v rokoch 1952 až 1953 pôsobil v Armádnom divadle v Martine. Následne takmer pol storočie pôsobil v Činohre SND (1953 - 1998). V SND spolupracoval s mnohými významnými režisérmi, medzi nimi s Karolom L. Zacharom, Jozefom Budským a Tiborom Rakovským. Jeho nádherný zamatový hlas znel z javiska, filmového plátna, rozhlasu a v poslednom období jeho umeleckej kariéry aj z televíznej obrazovky.

Karol Machata
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hore zľava: Ladislav Chudík a Gustáv Valach, dole zľava: Július Pántik, Eva Krížiková a Karol Machata počas divadelnej hry Stará dobrá kapela (1984)

V divadle vynikol najmä v shakespearovských postavách a v dielach ruských autorov. Na javisku žiaril v Shakespearovi - vo Veselých paniach z Windsoru, Romeovi a Júlii, Hamletovi, Kráľovi Learovi, Othellovi, Richardovi III., ale aj v Moliérovi či Goldonim. Machata sa preslávil v úlohe Cyrana z Bergeracu. O tejto postave povedal, „že najviac stelesňuje symbol herectva - tá deformovaná tvár v porovnaní s citovým zázemím, jeho dlhý nos v kontraste so srdcom, ktoré Cyrano rozdáva spolu s láskou a citovosťou, to je neprekonateľné. Na dlhý nos divák zabudne a v úžase, s pootvorenými ústami, vníma Cyranovu lásku i bôľ, cit i rany. Ktokoľvek by sa raz podujal o mne čosi napísať, chcel by som, aby nezabudol, že som bol Cyrano“. Karol Machata patrí podľa SND do "slnečnej generácie"predstaviteľov hier Arthura Millera, Harolda Pintera, Edwarda Albeeho a iných, rovnako ako domácej klasiky - Bukovčana, Karvaša a ďalších.

Karol Machata
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube)

Vofilmedebutoval v roku 1950 postavou slovenského letca v českomfilme Vítezná křídla a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov. Hral v desiatkach slovenskýchfilmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie, ako sú Zemianska česť (1957), Dáždnik svätého Petra (1958), Prerušená pieseň (1959), Pieseň o sivom holubovi (1961), Polnočná omša (1962), Geľo Sebechlebský (1963), Zločin slečny Bacilpýšky (1970), Hriech Kataríny Padychovej (1973), Skrytý prameň (1973), Červené víno (1976) či Soľ nad zlato (1982) a ďalšie. V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie a v roku 2008 získal cenu OTO a uviedli ho do Siene slávy.

Viac o téme: Karol Machataúmrtie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu