Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebol len dôchodcom z Paneláku: Slezáček hviezdil na javisku aj pred kamerou!

Juraj Slezáček, Panelák, Dunčo Zobraziť galériu (5)
Juraj Slezáček, Panelák, Dunčo (Zdroj: JOJ)

Diváci majú opäť dôvod na smútok. Do hereckého neba odišla ďalšia zo slovenských veľkých hereckých postáv. Mnohí ho poznali vďaka postave Emilka Blichára z Paneláku. Juraj Slezáček však okrem seriálu svoj obrovský talent predvádzal na divadelnom, filmovom aj rozhlasovom poli.

Obľúbený askutočne nadaný herec Juraj Slezáček sa narodil vo Zvolene 14. januára 1943. Priamo zposledného ročníka VŠMU viedli jeho kroky do činohry SND, vktorej bol najskôr umeleckým šéfom aneskôr aj riaditeľom činohry. Zároveň bol pedagógom na VŠMU avistom čase aj dekanom Činohernej abábkarskej fakulty VŠMU.

Juraj Slezáček
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hviezdou na javisku aj pred kamerou

Na javisku činohry SND, vtelevízii, filme či rozhlase stvárnil nespočetné množstvo postáv. Ako veliteľ žandárov sa objavil vmuzikáli Na skle maľované anechýbal ani vinscenáciách ako Veselé panie zWindsoru, Škola žien, Kým kohút nezaspieva, Leto vNohante, Pozor na anjelov, Cyrano zBergeracu, Dom vstráni. So svojím psom Clorkom si zahral vSteinbeckovej inscenácii Omyšiach aľuďoch. Juraj Slezáček sa predstavil vo filmoch Fénix, Život na úteku, Poéma osvedomí či vobľúbenej Perinbabe. Úspešne sa presadil aj vdabingových vodách.

Juraj Slezáček
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nezabudnuteľný Emilko Blichár

Obrovskú popularitu si získal najmä seriálom Panelák, kde sedem rokov stvárňoval profesora Emila Blichára. Spolu sBožidarou Turzonovovou vytvoril divácky obľúbenú dvojicu aktívnych asvojských dôchodcov. Vseriáli účinkoval aj so svojím psom, sktorým sa prvýkrát stretol vspomínanej hre Omyšiach aľuďoch. Seriálové vody opustil kvôli boju so zákernou chorobou

Juraj Slezáček
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV JOJ)

Smútok v Paneláku: Obľúbený Dunčo sa viac netrápi

Neprišiel na krst vlastnej knihy

Orakovine, ale nielen onej, otvorene porozprával prostredníctvom svojej knihy Ak sa stať celebritou. „Musím uznať, že rakovina ma zaskočila. Ťažko povedať, čo by sa stalo, keby... Keby na tú chorobu neprišli. Zrejme by som bol šťastnejší a spokojnejší, keby som sa to nedozvedel. Vlastne na ňu prišli náhodne. Mal som problémy s paradentózou, chcel som iba nové zuby – a mám toto,“ napísal Juraj Slezáček vknihe spríchuťou trpkého humoru, ktorý mu bol vlastným. Kniha však nie je len ochorobe, ale ide oakýsi opis životnej cesty jedného znajpopulárnejších slovenských hercov. Bohužiaľ, herec si neužil ani len samotný krst, keďže ho zdravotné komplikácie držali takmer neustále vnemocnici.

Ocenenia sa mu len tak sypali

Ojeho hereckých kvalitách nebolo žiadnych pochýb, čo mnohé ocenenia len potvrdzujú. Juraj Slezáček bol vroku 1985 menovaný zaslúžilým umelcom. Vroku 2003 získal herec Cenu ministra kultúry SR za rok 2002 aprezident mu 1. júna 2004 udelil ocenenie Kríž prezidenta SR II. Stupňa za významné zásluhy o rozvoj slovenského divadelníctva a filmového umenia. Rok 2008 mu zase priniesol čestné občianstvo vmeste Piešťany.

Juraj Slezáček
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TV JOJ)

Viac o téme: PanelákJuraj Slezáček
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu