Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž s fantáziou bez hraníc a otec všetkých superhrdinov. Aj to je Stan Lee!

Stan Lee Zobraziť galériu (4)
Stan Lee (Zdroj: SITA)

Ste fanúšikom komiksových filmov a milujete všetkých superhrdinov? V tom prípade by ste mali čítať ďalej! Prinášame vám totiž zopár zaujímavých informácií o mužovi, vďaka ktorému uzreli svetlo sveta hrdinovia ako X-Meni, Hulk, či Thor. A nie je ním nik iný, ako práve Stan Lee (93)!

Ako sa začínala jeho kariéra

Stan Lee sa narodil vroku 1922 vNew Yorku ako Stanley Martin Lieber. Neskôr však zrejme usúdil, že očosi „hollywoodskejšie“ znie meno Stan Lee. Amal pravdu. Poďme však pekne od začiatku. Stanley bol už ako malý chlapec veľkým fanúšikom komiksov. Tie doslova miloval ažil pre ne. V16-tich rokoch sa teda rozhodol, že sa zamestná vo firme Timely Comics, čo bol predchodca známeho Marvel-u. Stan tu pracoval ako asistent.

Iron Man, Hulk či Deadpool: Odhaľte tajomstvá a pikošky superhrdinov!

Stan Lee
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zaujímavejšia príležitosť amožnosť ukázať talent, prišla skomiksom Captain America, na ktorom sa tvorivo podieľal. Keďže sa ukázalo, že Stan vie, očom komiksy vlastne sú, čoskoro sa stal redaktorom. Vštyridsiatych rokoch 20. storočia však svoju dráhu tvorcu komiksov na chvíľu prerušil, aby sa pridal kArmáde Spojených štátov. Koncom päťdesiatych rokov však opäť dostal príležitosť vbrandži, tentokrát vo firme DC Comics. Aaž tu sa jeho kariéra naplno rozbehla.

Zachraňujú svet a vládnu rebríčkom: Top filmy o superhrdinoch

Jeho komiksoví hrdinovia boli iní...

Práve vďaka tomu, že priniesol do sveta komiksových hrdinov čosi nové, sa stal takým úspešným. Vpolovici 20. storočia totiž boli komiksy aich hlavné postavy určené najmä pre deti. Stan sa však na to pozrel trošku inak. Začal tvoriť postavy asuperhrdinov, ktorí oslovili aj dospelé publikum. Jeho hrdinovia už neboli len dokonalí, pozitívni abezchybní! Stan im pridal množstvo negatívnych vlastností, zlozvykov atakpovediac kúsok ľudskosti. Atým sa stali jeho hrdinovia pre ľudí omnoho príťažlivejšími.

Stan Lee
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ako prvú vytvoril Fantastickú štvorku, ktorá mala obrovský úspech. Apokračoval nemenej známymi hrdinami. Zjeho „pera“ pochádza aj Spider-Man, Iron Man, X-Men, Hulk, Daredevil alebo Thor. Všetkým týmto postavám vymyslel aj fiktívny svet, nazývaný Marvel.

Od komiksov kfilmovému plátnu

Je pochopiteľné, že vďaka svojim úspechom sa Stan Lee stal jednou znajdôležitejších postáv vMarvel Comics. Neskôr sa stal dokonca prezidentom tejto spoločnosti. Vosemdesiatych rokoch sa presťahoval do Kalifornie, kde bolo jeho úlohou vytvoriť filmovú divíziu Marvelu. Ako už všetci vieme, podarilo sa!

Majte sa nad nimi na pozore: Týchto desať superhrdiniek by vám určite nakopalo zadok

Jeho komiksoví hrdinovia sa stali predlohou desiatok filmov, ale aj televíznych seriálov. Spomeňme napríklad najnovšie filmy ako Captain America: Občianska vojna, Deadpool, X-Men: Apokalypsa, Amazing Spider-Man, Iron Man, Thor: Temný svet aobrovské množstvo ďalších. Stan má jednu zaujímavú záľubu. Objavuje sa vcameo rolách vo filmoch inšpirovaných jeho komiksami. Ačastosi tak zahrá aj samého seba. Redaktor, scenárista, vydavateľ aproducent sa tak zčasu na čas stane aj hercom.

Stan Lee
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Uvidíme film ojeho živote?

Menšie cameo roly možno vblízkej dobe vymení Stan Lee za film osvojom živote. Takýto projekt vraj chystá spoločnosť Fox, ktorá získala práva na sfilmovanie jeho životného príbehu. Samozrejme, film ootcovi komiksových hrdinov nemôže byť len nudnou biografiou. Má vraj ísť odobrodružný film vštýle sedemdesiatych rokov. Bližšie podrobnosti nie sú známe. No milovníci komiksového sveta afanúšikovia Stana Leeho sa iste majú na čo tešiť!

Viac o téme: Stan Lee
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu