Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smutný rok 2016: Česko-slovenské herecké osobnosti, ktoré odišli na večnosť

Zobraziť galériu (9)

Rok 2016 sa blíži ku koncu a je tu čas na jeho bilancovanie. Žiaľ, niesol sa aj v znamení smutných odchodov. Česko-slovenskú filmovú scénu zasiahli viaceré úmrtia významných osobností, ktoré navždy odišli do hereckého neba.

Juraj Slezáček

Vo veku 73 rokov zomrel v augusteslovenský herec a divadelný pedagógJurajSlezáček. Uznávaný umelec podľahol rakovine ústnej dutiny, s ktorou bojoval od roku 2014. Rodák zo Zvolena naposledy vydýchol v Piešťanoch, kde strávil väčšinu života.Posledné minúty pred smrťou strávil vo svojej obľúbenej vinárničke. Tam mu však prišlo zle a veci nabrali rýchly spád. Okrem množstva divadelných predstavení sa objavil aj v televíznych filmoch a seriáloch. Stvárnil napríklad obľúbenéhoEmila Blichára v televíznom seriáli Panelák (2008 - 2015), kde účinkoval aj so svojím psom.

Juraj Slezáček
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Leopold Haverl

Začiatkom februára opustil svetvo veku 79 rokov LeopoldHaverl. Podľahol náhlej mozgovej príhode. Tesne po smrti sa začali šíriť správy, že boj o umelcov život sprevádzali veľké problémy. Záchranári vraj prominentného pacienta odviezli do zlej nemocnice, v ktorej nemali na jeho hospitalizáciu miesto, preto ho následne museli previesť do Ružinova. Lekári však majú svoju verziu. Haverl hral napríklad aj v trojdielnej televíznej verzii filmu Ako divé husi (2000) a v televíznych seriáloch Tajné životy (2014) a najnovšie Divoké kone (2014).

Leopold Haverl
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

Mohlo by vás zaujímať:6 detských hviezd zo Slovenska včera a dnes: Kde zmizla Bambuľka a mandarínka Darinka?

Karol Machata

Významný divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) zomrel po chorobe 3. mája vo veku 88 rokov.Machata odišiel z tohto sveta v kruhu rodiny. Zdravotné problémy prispeli k jeho rozhodnutiu presťahovať sa k synovi Mariánovi, kde nakoniec aj zomrel. Vo filme debutoval v roku 1950 postavou slovenského letca v českom filme Vítezná křídla a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov.

Karol Machata
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FOTO TASR - Magda Borodáčová)

Ľubo Gregor

Rodák zo Žiliny zomrel 17. novembra vo veku 73 rokov. Naposledy vydýchol v Univerzitnej nemocnici v bratislavskom Ružinove. Herca hospitalizovali v septembri v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb po prekonaní infarktu a cievnej mozgovej príhody, pričom následne musel podstúpiť operáciu srdca. Jeho stav postupne stabilizovali,skomplikoval ho všakzápal pľúc a opuch mozgu.Stál pri zrode televízie Markíza.Vlani ho diváci tiež mohli vidieť vo filme Eva Nová či v seriáli Kukučka.

Ľubo Gregor
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Mohlo by vás zaujímať:Hviezdy filmu aj slávni hudobníci: Týchto sedem celebrít má pôvod na Slovensku

BorisHybner

Po krátkej a náhlej chorobezomrel v apríli vo veku 74 rokovčeský herec, mím, filmár a pedagógBorisHybner, známy napríklad z filmu Pelíšky (1999).Populárneho umelca, ktorý v krátkom čase prekonal dva infarkty, nechali Hybnerovi blízki odpojiť od prístrojov.Od roku 2007 bojoval s rakovinou hrubého čreva. V televízii účinkoval napríklad v Manéži Bolka Polívku či v programe Možná přijde i kouzelník. Okrem spomínaných Pelíškov si zahral aj v snímkach ako Pupendo (2003),Rafťáci (2006), U mě dobrý (2008), Wilsonov (2015) či Červený kapitán (2016). V roku 2010 dostal divadelnú cenu Thálie za celoživotné dielo.

Boris Hybner
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: aplausin.cz)

JaroslavaHanušová

Česká herečka, známa najmä ako Jaruš z televízneho programu Možná přijde i kouzelník (1982) skonala 22.februára vo veku 66 rokov. Informáciu potvrdila jej dcéra Klára, ktorá uviedla, že herečka zomrela pre celkové zlyhanie organizmu.Rodáčka z Prahy, ktorá účinkovala aj v komédii Slnko, seno, erotika (1991), trpela dlhodobými zdravotnými ťažkosťami. Pred vyše dvoma rokmi jej pre zanedbanú cukrovku amputovali obe nohy.Zahrala si napríklad v dráme režiséra Filipa Renča Requiem pro panenku (1991), komédii Kanárská spojka (1993), Líbáš jako Bůh (2009) aleboBastardi (2010).

Jaroslava Hanušová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ahaonline.cz)

Mohlo by vás zaujímať:Seriálová mánia naplno: 7 seriálov, ktoré možno nepoznáte, ale mali by ste!

František Peterka

Vo veku 94 rokov naposledy vydýchol koncom novembra v hospici v Liberci, kde žil od leta. Predstaviteľ Krakonoša mal dlhšiu dobu zdravotné problémy. Začiatkom roku zvíťazil nad rakovinou jazyka. Herec ale ťažko znášal ožarovanie, kvôli čomu aj výrazne schudol. Účinkoval vo filmoch Černý prapor (1958),Dáma na kolejích (1966), Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) aleboJáchyme, hoď ho do stroje! (1974).V seriáli Arabela (1980 - 1981) stvárnil legendárnehoFantomasa.

František Peterka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Věra Kubánková

Česká herečka zomrela 14. apríla vo veku91 rokov.Obľúbená herečka ľutovala pred smrťou iba jednu vec. Vyčítala si, že sikvôli práci nenašla viac času pre svojich blízkych. Pred filmovou a televíznou kamerou stvárnila Kubánková zhruba 40 úloh, ktoré však nikdy nedosiahli taký význam ako jej pôsobenie na divadelnom javisku. Satisfakciou za dlhoročný prínos do českej kultúry bola pre ňu Cena Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotné majstrovstvo v divadelníctve (2006).

Věra Kubánková
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Juraj SlezáčekKarol MachataĽubo GregorFrantišek PeterkaLeopold HaverlBoris HybnerJaroslava HanušováVěra Kubánková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu