Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Za slávnymi menami šľachetné srdcia: Sú hlasom utláčaných a bojujú za ich práva!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

Sú slávni a diváci ich milujú. Hrali v tých najzvučnejších snímkach a seriáloch v Hollywoode, vďaka čomu majú na konte milióny. Jedno ich však od ostatných hviezdičiek líši. Títo herci využívajú svoju slávu a peniaze na lepšie účely. Pomáhajú slabším, chránia životné prostredie, starajú sa o práva zvierat, niektorí sa angažujú v politike na dosiahnutie lepších cieľov.

Susan Sarandon

Susan Sarandon zdraví dav počas kampane Bernieho Sandersa (Demokratická strana)
Zobraziť galériu (10)
Susan Sarandon zdraví dav počas kampane Bernieho Sandersa (Demokratická strana)  (Zdroj: SITA/AP)

Herečku Susan Sarandon poznáme ako herečku viac než štyri desaťročia. Vyrastala v striktne konzervatívnej rodine av súčasnosti je hrdou demokratkou. Na politickom poli je veľmi aktívna, angažovala sa vo volebných kampaniach Baracka Obamu, Johna Edwardsa, Johna Kerry a Bernieho Sandersa. Nielenže kampane podporovala, ale sama na nich mala príhovory, jedným z posledných bola jej reč počas kampane guvernéra Scotta Walkera a verejne podporila hnutie Occupy Wall Street. Bola menovaná aj za vyslankyňu dobrej vôle UNICEF-u a v roku 2006 získala humanitárnu cenuAction Against Hunger. Sarandon sa stala aj obhajkyňou ukončenia trestu smrti a masového uväznenia. Spolu so svojím bývalým partnerom Timom Robbinsom sa začiatkom roka 1993 angažovala v boji za práva HIV pozitívnych haitských utečencov, a to dokonca aj počas odovzdávania Oscarov. V súčasnosti sa takisto herečka stala hlasom utečencov, s ktorými sa stretávala aj priamo po ich vylodení.

Leonardo DiCaprio

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a Leonardo DiCaprio počas konferencie Nás oceán, naša budúcnosť. Konferencia sa zameriava na chránené morské oblasti, udržateľný rybolov, znečistenie morí a na vyplvy súvisiace s klímou na oceán.
Zobraziť galériu (10)
Americký minister zahraničných vecí John Kerry a Leonardo DiCaprio počas konferencie Nás oceán, naša budúcnosť. Konferencia sa zameriava na chránené morské oblasti, udržateľný rybolov, znečistenie morí a na vyplvy súvisiace s klímou na oceán.  (Zdroj: SITA/AP)

Medzi hercami patrí Leonardo DiCaprio k jedným z najznámejších environmentálnych aktivistov v oblasti globálneho otepľovania. Tento rok mal premiéru aj jeho dokument "Before the Floods", ktorý režíroval Fisher Stevens. Už ako 24-ročný založil v roku 1998 Leonardo DiCaprio Foundation, neziskovú organizáciu, ktorá sa mala starať o ochranu Zeme a jej divokých miest, a zároveň mala posilňovať povedomie o životnom prostredí a zlepšiť vzťah medzi človekom a prírodou. Hoci sa táto organizácia zaoberá všetkými oblasťami životného prostredia, primárne sa zameriava na globálne otepľovanie, zachovanie biodiverzity, klimatické zmeny a na podporu obnoviteľných zdrojov. Jeho spoločnosť pracovala na projektoch vo vyše 40-ich krajinách, na ktoré darovala takmer 70 miliónov dolárova produkovala aj dva menšie televízne dokumenty. DiCapriova spoločnosť sa okrem iného zapájala aj do projektov ochrany žralokov v Kalifornii či slonov v Afrike. Okrem environmentálneho aktivizmu podporuje DiCaprio adopcie, výskumy v oblasti AIDS a HIV, dobré životné podmienky zvierat, angažuje sa v oblasti humanitárnej pomoci, ľudských práv a vzdelania voličov a chudoby. Stretol sa aj s pápežom Františkom a aktívne podporoval kampaň Johna Kerryho a Baracka Obamu.

Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch podporuje nadáciu na záchranu detí utečencov (Save The Children)
Zobraziť galériu (10)
Benedict Cumberbatch podporuje nadáciu na záchranu detí utečencov (Save The Children)  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Herec v súčasnosti známy najmä ako Sherlock Holmes či Doctor Strange sa okrem svojich úspešných filmových úloh aktívne venuje charitatívnej činnosti a dokonca sa ocitol aj v zajatí. Počas návštevyJužnej Afriky v roku 2005 Cumberbatcha a jeho dvoch priateľov v noci uniesli a držali zrejme miestni obyvatelia ako zajatcov. Nakoniec ich únoscovia vysadili na neznámom mieste bez udania dôvodu. Táto skúsenosť ho naučila, že tak ako ste na tento svet prišli, tak aj z neho odídete, sám. Benedict je ambasádorom organizácie The Prince's Trust (založenú princom Charlesom). Je podporovateľom a patrónom organizácie zameranej na využívanie umenia ako prostriedku pomoci znevýhodneným mladým ľuďom. Potom ako stvárnil v roku 2004 vo filme Stephana Hawkinga stal sa patrónom a od roku 2015 ambasádorom Motor Neurone Disease Association (asociácie ochorení motorického neurónu). V roku 2003 sa pripojil do protestukoalície Zastavme vojnu proti vojne v Irakuv Londýne, podporuje aj organizácie v boji proti rakovine. Cumberbatch takisto verejne podporuje manželstvá rovnakého pohlavia a komunitu LGBT. Dokonca sa pre magazín Out zdôveril s príbehom, v ktorom prezradil, že aj on experimentoval s rovnakým pohlavím, ale všetko bolo len zo zvedavosti. Od roku 2015 sa aktívne angažuje v oblasti migračnej krízy a po divadelnom predstavení verejne odsúdil kroky britskej vlády. Aktívnym je najmä v oblasti záchrany detí sýrskych utečencov, po predstavení vyzval prítomných, aby organizáciu Save the Children podporili. Vyzbieralo sa 150-tisíc libier. Bol jedným zo signatárov otvoreného listu britskej vláde.


Mohlo by vás zaujímať:Hrdinovia nielen pred kamerami: Ktoré hviezdy zachraňujú svoje okolie aj v súkromí?


Sean Penn

Sean Penn na zasadnutí s názvom
Zobraziť galériu (10)
Sean Penn na zasadnutí s názvom  (Zdroj: SITA/AP)

Sean Penn je známy ako herec z oceňovaných snímok rovnako, ako je známy pre svoju angažovanosť v domácej aj zahraničnej politike. Ako politický aktivista sa preslávil otvorenou kritikou Bushovej politiky. Dokonca zaplatil 50-tisíc dolárov, aby denník Washington Post uverejnil reklamu kritizujúcu Bushovu administratívu za ničenie občianskych slobôd. Penn takisto cestoval do New Orleans po hurikáne Katrina a osobne pomáhal zachraňovať nielen obete, ale aj ich domovy vo svojej vlastnej lodi. Rovnako pomáhal aj po zemetrasení na Haiti v roku 2010. Michel Martelly, vtedajší prezident Haiti, dokonca Pennovi dal titulAmbassador-at-Large (diplomat najvyššej pozície alebo minister, ktorý je oprávnený reprezentovať krajinu v medzinárodných záležitostiach). Vôbec prvýkrát dostal takýto titul človek, ktorý nie je obyvateľom Haiti. Popodruje manželstvá rovnakého pohlavia. Za úlohu politika Harveyho Milka, prvého otvorene zvoleného aktivistu za práva gayov do verejného úradu v Kalifornii, dostal Oscara a prítomným odporcom homosexuálov venoval krátky príhovor, ktorý ukončil slovami: "Všetci máme rovnaké práva!"

Charlize Theron

Charlize Theron počas panelovej diskusie s názvom Sila vzdelaná dievča v divadle Apollo v New Yorku
Zobraziť galériu (10)
Charlize Theron počas panelovej diskusie s názvom Sila vzdelaná dievča v divadle Apollo v New Yorku  (Zdroj: SITA)

Charizmatická herečka z Južnej Afriky založila organizáciuThe Charlize Theron Africa Outreach Project (CTAOP), ktorá podporuje africkú mládež v boji proti ochoreniu HIV/AIDS s cieľom zabrániť šíreniu tejto choroby. V roku 2008 bola vymenovaná na posla mieru OSN a Pan Ki-Mun o nej povedal, že sa oddala poslaniu zlepšovať život detí a žien v Južnej Afrike a najmä snaží sa zabrániť násiliu páchanému na ženách a mladých dievčatách. Charlize Theron je zapojená aj do organizácie ženských práv a takisto podporuje práva zvierat a je aktívnou členkou organizácie PETA. Podporuje manželstvá rovnakého pohlavia a verejne prehlásila, že sa odmieta vydať, kým nebudú povolené manželstvá rovnakého pohlavia v celých štátoch. V roku 2015 aj Charlize Theron podpísala otvorený list neziskovej organizácie ONE Campaign adresovaný Angele Merkelovej a juhoafrickej političkeNkosazana Dlamini-Zuma zameraný na práva žien.

Matt Damon

Matt Damon počas panelovej diskusie o globálnej kríze vody počas filmového festivalu Sundance 2016.
Zobraziť galériu (10)
Matt Damon počas panelovej diskusie o globálnej kríze vody počas filmového festivalu Sundance 2016.  (Zdroj: SITA)

Na Matta Damona každý pozerá skôr ako na agenta Bourna, než na politického aktivistu. No aj v politike a v humanitárnej činnosti má svoj hlas. Verejne podporoval vtedy ešte senátora Obamu v prvej kampani na prezidenta v roku 2008, no po jeho nástupe sa v jeho politike sklamal a kvôli prázdnym sľubom politikov zmenil smer. Nebál sa vyjadriť svoj názor na zvolených politikov, ktorí by mali slúžiť ľuďom. Damon je zakladateľom neziskovej organizácie H2O Afrika zameranej na zvýšenie povedomia o iniciatívach k udržaniu čistej vody v Afrike. Bolo to súčasťou expedície Runnig the Sahara a neskôr aj vzniknutého dokumentu. Spolu so svojimi kolegami Bradom Pittom, Gerogeom Clooneym a ďalšími je spoluzakladateľom neziskovky Not On Our Watch, ktorá upriamuje pozornosť na porušovanie ľudských práv v Darfure. V posledných rokoch sa objavil spolu s Benom Affleckom, Willom Ferrellom, Bonom a inými celebritami vo videu organizácie ONE Campaign, aby propagovali boj proti ebole v západnej Afrike. Táto nezisková organizácie takisto podporuje boj proti extrémnej chudobe a chorobám ako je AIDS najmä v Afrike.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Sean Penn sa stretol s mexickým drogovým bossom: Prispel k jeho zatknutiu!


Angelina Jolie

Angelina Jolie navštívila kemp sýrskych utečencov v Jordánsku
Zobraziť galériu (10)
Angelina Jolie navštívila kemp sýrskych utečencov v Jordánsku  (Zdroj: SITA/AP)

Zrejme najznámejšia celebrita angažovaná v boji za ľudské práva, no jej hlas znie aj v politike. Angelina Jolie. Po búrlivom období oddala všetko svoj čas, energiu a peniaze humanitárnej práci. Niekedy, bohužiaľ, aj na úkor rodiny. Zúčastnila sa mnohých misií v teréne a navštívil viac než 30 krajín. Bývalá osobitná vyslankyňa dobrej vôle UNHCR (Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov) vzala svoj boj do Washingtonu a chce docieliť zmenu. Pravidelne sa zúčastňuje osláv Svetového dňa utečencov a dokonca ju pozvali ako hovorkyňu na Svetové ekonomické fórum v rokoch 2005 a 2006. Bola aj hosťujúcou profesorkou na londýnskej ekonomickej škole a podieľala sa na založení univerzitného centra pre ženy, mier a bezpečnosť. Neskôr so svojim partnerom Bradom Pittom založila Jolie Pitt Foundation, prostredníctvom ktorej pomáha deťom v núdzi,snaží sa ukončiť chudobu a chrániť prírodné zdroje a divočinu v Kambodži. Podľa jej slov si prvýkrát uvedomila, aká je situácia počas natáčania Lary Croft. Do založenia nadácie venovala vyše 20 miliónov dolárov pochádzajúcich z predaja fotiek svadby a jej detí.

Robert De Niro

Za slávnymi menami šľachetné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

De Niro bol aktívnym odporcom Bushovej politiky a na poste prezidenta si vedel prestaviť Baracka Obamu alebo Hillary Clintonovú. V roku 2012 sa De Niro pridal k asociácii umelcov Artists Against Fracking, ktorú založila Yoko Ono a jej syn Sean Lennon. Dôvodom vzniku bolo zastavenie vŕtania zemného plynu. Počas tohtoročnejprezidentskej kampane vystúpil ako hlasný kritik voči Donaldovi Trumpovi, nazval ho nehanebne hlúpym a žeby ho rád udrel do tváre, spolu s inými podobnými hláškami sa takto vyjadril na jednom zo zhromaždení. V máji 2016 sa dvajamladí skladatelia sa spojili sfrancúzskym režisérom aoscarovým hercom vkrátkom filme Ellis. Celý zisk zo soundtracku dostane organizácia Sea Watch, ktorá zachraňuje utečencov. De Niro sa tak stal ďalšou tvárou utečencov.

Ian Somerhalder

Za slávnymi menami šľachetné
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Instagram/Ian Somerhalder)

Okrem toho, že patrí k idolom mnohých dievčat ako ďalší sexi upír, okrem toho však spolu so svojou manželkou aktívne pomáhajú tým, ktorých hlas nie je počuť, našim zvieracím kamarátom. V roku 2010 sa zapojil do čistenia vôd po katastrofe vrtu Deepwater Horizon, očisťoval zvieratá v divočine zanesené ropou a olejom. Zároveň natočil aj oznámenie, aby verejnosť vedela, ako má zvieratám v postihnutej oblasti pomôcť. Podporuje organizáciu St. Tammany Humane Society, zvierací útulok v štáte Louisiana. Spolu so svojimi kolegami zo seriálu Upírske denníky podporuje projektIt Gets Better (Zlepší sa to), ktorý sa snaží podporiť mladých v komunite LGBT a uchrániť ich pred samovraždou. V roku 2010 tiež prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že zakladá Ian Somerhalder Foundation, organizáciu, ktorá má pomáhať vzdelávať ľudí v oblasti ochrany zvierat a životného prostredia. Neuznáva geneticky modifikované potraviny a veľkochovy a podporuje mladých ekologických vizionárov. Na sociálnej sieti Instagram neustále poukazuje na ochranu zvierat a najmä na zákaz využívania psov na boje.

Viac o téme: Benedict CumberbatchLeonardo DiCaprioAngelina JolieSusan SarandonSean PennRobert DeNiro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu