Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Herci sa opäť spojili: Búrlivé prejavy a jasný odkaz pre Trumpa!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Youtube)

Včera sa v Hollywoode uskutočnilo odovzdávanie ďalších prestížnych cien SAG Adwards (Cena hereckej asociácie Screen Actors Guild). Tisíce hercov po celom svete sa podieľajú na určení nominácii a celkových víťazov. 23. ročník však bol výnimočný a dosť politický. Mnoho hercov sa nebálo jasne vyjadriť názor na politiku, ktorú zavádza ich nový prezident Donald Trump.

Cenu hereckej asociácie Screen Actors Guild (SAG) pre Najlepšie herecké obsadenie, ktorá je obdobou ceny pre najlepší film, získala v noci na dnes v Los Angeles dráma Skryté čísla o troch Afroameričankách podieľajúcich sa na realizácii prvého amerického pilotovaného orbitálneho letu.


Mohlo by vás zaujímať:Tohtoročné nominácie na Oscara nie sú nuda: Toto ste určite nevedeli!


"Plecia žien, na ktorých stojíme, patria trom americkým hrdinkám. Bez nich by sme nevedeli, ako dosiahnuť na hviezdy. Tento príbeh je o tom, čo sa stane, keď dáme bokom naše odlišnosti a spojíme sa ako ľudská rasa. Zvíťazíme, láska zvíťazí. Vždy," uviedla v mene celého obsadenia snímky Taraji P. Henson, ktorá stvárnila jednu z troch hlavných postáv.

(Zľava) Octavia Spencer, Taraji P. Henson a Janelle Monae
Zobraziť galériu (8)
(Zľava) Octavia Spencer, Taraji P. Henson a Janelle Monae  (Zdroj: SITA)

Mnohí herci prítomní na odovzdávaní cien sa vyjadrili k nedávnym krokom Donalda Trumpa, ktorý zaviedol 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Vo svojom otváracom monológu sa k problematike vyjadril aj Ashton Kutcher. “Dobrý večer prajem členom SAG a všetkým pri televíznych obrazovkách. A tiež aj všetkým v lietadlách, ktorí patríte do mojej Ameriky. Ste súčasťou priemyslu, ktorý nás robí tým, čím sme, milujeme vás a vítame vás tu," povedal herec.

Rozhodnutie úradujúceho prezidenta nenechalo chladnú ani ocenenú herečkuJulia Louis-Dreyfus. "Som dcérou imigranta. Môj otec utiekol pred náboženskou perzekúciou z nacistami okupovaného Francúzska. Som patriotka. Milujem túto krajinu." povedala publiku. "Pretože milujem túto krajinu, som pohoršená jej chybami a tento imigrantský zákaz je chybou a je neamerický."

Julia Louis-Dreyfus
Zobraziť galériu (8)
Julia Louis-Dreyfus  (Zdroj: SITA)


​Mohlo by vás zaujímať:Kristen Stewart o Trumpovej posadnutosti: Navážal sa do mňa a totálne ma zosmiešnil!


Pamätným zrejme navždy ostane vášnivý prejavDavida Harboura, ktorý spolu s ostatnými hercami z ocenenéhoseriálu Stranger things vyšiel na pódium a svojimi slovami postavil všetkých prítomných zo stoličiek a zožal obrovský potlesk. "Teraz, keď budeme pokračovať v príbehov Stranger things, budeme odmietať tyranov, poskytneme prístrešky monštrám a vyvržencom, tým, ktorí nemajú domov," kričal Harbour a kým ostatní sa pomaly dostávali do varu svoj hlas stupňoval. "Dostaneme sa cez klamstvá, budeme naháňať príšery. A teraz, keď smev rozpakoch uprostred pokrytectva a príležitostného násilia niektorých jednotlivcov a inštitúcií, udrieme, ako Jim Hopper (postava, ktorú stvárňuje, pozn. red.), niektorých ľudí rovno do tváre v momente, keď sa budú snažiť zničiť slabých a marginalizovaných. To všetko spravíme so srdcom a s radosťou. Ďakujeme vám za túto zodpovednosť!"

Skryté čísla mali vďaka Octavii Spencer aj nomináciu v kategórii najlepší výkon herečky vo vedľajšej úlohe, no cenu si napokon odniesla Viola Davis za snímku Fences. Päťdesiatjedenročná Davis sa tak stala prvou afroamerickou herečkou a zároveň prvou farebnou ženou, ktorá získala päť SAG Awards.

Emma Stone
Zobraziť galériu (8)
Emma Stone  (Zdroj: SITA)

Celkovou rekordérkou medzi ženami je Julianna Margulies s ôsmimi trofejami.Dráma Fences získala ako jediná snímka dve ceny, keď za najlepšieho herca v hlavnej úlohe vyhlásili Denzela Washingtona. Snímka Miesto pri mori, ktorá so štyrmi nomináciami vládla zoznamu kandidátov, nakoniec nezískala žiadnu cenu.Cenu za celoživotné dielo si prevzala Lily Tomlin.

Lilly Tomlin
Zobraziť galériu (8)
Lilly Tomlin  (Zdroj: TASR)

FILMY
Najlepšie herecké obsadenie: Skryté čísla
Herec v hlavnej úlohe: Denzel Washington - Fences
Herečka v hlavnej úlohe: Emma Stone - La La Land
Herec vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali - Moonlight
Herečka vo vedľajšej úlohe: Viola Davis - Fences

Viola Davis
Zobraziť galériu (8)
Viola Davis  (Zdroj: SITA)

TELEVÍZIA
Najlepšie herecké obsadenie dramatického seriálu: Stranger Things
Najlepšie herecké obsadenie komediálneho seriálu: Orange is the New Black
Herec v dramatickom seriáli: John Lithgow - The Crown
Herečka v dramatickom seriáli: Claire Foy - The Crown
Herec v komediálnom seriáli: William H. Macy - Hriešnici
Herečka v komediálnom seriáli: Julia Louis-Dreyfus - Viceprezident(ka)
Herec v televíznom filme alebo minisérii: Bryan Cranston - Nástupca
Herečka v televíznom filme alebo minisérii: Sarah Paulson - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

John Lithgow a Claire Foy
Zobraziť galériu (8)
John Lithgow a Claire Foy  (Zdroj: SITA)

Ocenenia SAG pre kaskadérov
Film: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu
Televízny seriál: Hra o tróny

Viac o téme: Ashton KutcherEmma StoneDonald TrumpSag AwardsDavid Harbour
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu