Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Má diabolský úsmev, šarm a vytvoril legendárne postavy: Rebel Nicholson je nesmrteľný!

Jack Nicholson Zobraziť galériu (7)
Jack Nicholson (Zdroj: Youtube)

Diabolským úsmevom, upreným pohľadom a zdvihnutým obočím fascinuje Jack Nicholson filmových divákov už bezmála pol storočia. Živelný herec vytvoril niekoľko legendárnych postáv strieborného plátna, získal tri Oscary a rekordných 12 nominácií, ako aj povesť jedného z najväčších hollywoodskych lámačov ženských sŕdc.

Hviezda kultových snímok Bezstarostná jazda, Prelet nad kukučím hniezdom, Cena za nežnosť alebo Lepšie to už nebude dnes (22.4.) oslavuje osemdesiat rokov. "Na osobnosti Jacka Nicholsona milujeme prakticky všetko, počnúc jeho manickým smiechom, čiernymi okuliarmi, zapálenosťou pre úlohy alebo citom na zásadnýchrežisérov, s ktorými spolupracoval," uviedla Zuzana Kameníková, riaditeľka pražského kina Aero, ktoré aktuálne uvádza jeho filmy.

Jack Nicholson
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, internet, youtube)

K týmto režisérom patrí aj Roman Polanski, ktorý si Nicholsona vybral pre úlohu detektíva vo svojom ikonickom thrilleri Čínska štvrť (1974). Nicholson si tu dokonca nechal zlomiť nos, čo je v hollywoodskom systéme vec nevídaná: "Jack je ten najpríjemnejší človek na prácu, ktorého som kedy stretol, dokáže rozmaznať režiséra i scenáristu, pretože v jeho ústach znejú aj tie najhoršie texty jednoducho skvele," povedal o ňom Polanski.

Jack Nicholson v snímke Čínska štvrť so zlomeným nosom
Zobraziť galériu (7)
Jack Nicholson v snímke Čínska štvrť so zlomeným nosom  (Zdroj: SITA, internet)


Mohlo by vás zaujímať:Psychopatické skvosty na filmovom plátne: Vidieť ich raz nestačí!


Naopak ako násilník McMurphy v Prelete nad kukučím hniezdom (1975) s ďalším režisérskym velikánom Milošom Formanom je Nicholson predobrazom všetkých svetových rebelov. A v napätím naplnenom OsvieteníStanleyho Kubricka sa zase prevtelil do silnejúceho spisovateľa Jacka Torrencea.

Ako McMurphy v Prelete nad kukučím hniezdom
Zobraziť galériu (7)
Ako McMurphy v Prelete nad kukučím hniezdom  (Zdroj: SITA, internet, youtube)

"Aj málo je s ním na dlho," hovorí ďalšierežisérskeeso Martin Scorsese, ktorý sa s impulzívnym hercom dlho poznal, ale pred kamerou ho mal až v krimi Skrytá identita (2006) čoby gangstera Franka Costella.

Nicholson sa narodil v New Jersey dva roky pred začiatkom druhej svetovej vojny. Otec John Joseph robil dekoratéra výkladov, matka Ethel bola kaderníčkou a prevádzkovala salón krásy, o šestnásť rokov starší sestra June tancovala vo varieté: "Vyrastal som medzi ženami a naučil sa, čo majú rady a ako s nimi vychádzať," spomínal raz pre Daily Mail.

V úlohe Jacka Torrencea v Osvietení podal oscarový výkon.
Zobraziť galériu (7)
V úlohe Jacka Torrencea v Osvietení podal oscarový výkon.  (Zdroj: SITA, internet, youtube)

Neskôr vyšlo najavo, že jeho sestra bola v skutočnosti jeho matkou. Za ňou odišiel v sedemnástich do Kalifornie a začal sa neskôr venovať svojmu úmyslustať sa hercom. Spočiatku to nevyzeralo veľmi dobre, okrem epizódnych rolí písal scenáre a skúšal režírovať, prvý film The Cry Baby Killer u divákov prepadol, nasledovali ďalšie nie príliš úspešné.


Mohlo by vás zaujímať: Extrémne prípravy hereckých špičiek: Izolácia, rozchod či pobyt na psychiatrii!


Ale potom prišiel ožratý, slobodomyseľný odborár a južanský právnik George Hanson v Bezstarostnejjazde (1969) a prvé nominácie na Oscara. Na festivale v Cannes, kde snímka vyhrala cenu pre Najlepší debut (réžia Dennis Hopper), si Nicholson uvedomil, že to dokázal. A začal natáčať: Malé životné etudy (1970), Poslednáeskorta(1973) a ďalšie slávne tituly.

Vdýchol život aj Jokerovi, ktorý sa v jeho podaní stal legendárnym a jeho herecký výkon oslnil.
Zobraziť galériu (7)
Vdýchol život aj Jokerovi, ktorý sa v jeho podaní stal legendárnym a jeho herecký výkon oslnil.  (Zdroj: SITA, internet, youtube)

Za Osvietenie (1980) prekvapivo oscarovú nomináciu nezískal, ale o štyri roky neskôr už trofej vyhral za úlohu za bonvivánskeho astronauta v melodráme Cena za nežnosť (1983). Tretieho Oscara má za obsedantského spisovateľa v romantickej komédii Lepšie to už nebude (1997). Celkovo má na konte vyše 50 napospol dobrých snímok.

Exceloval aj v dráme Poštár zvoní vždy dvakrát, bizarnejstrašidelnejkomédiiČarodejnice z Eastwicku alebo v horore Vlk. Naozaj naplno nasadený bol naposledy v Skrytejidentite. A teraz sa má vrátiť na plátna kín v anglickej verzii nemeckejsnímkyToni Erdmann.

Jack Nicholson
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, internet)

Okrem vlastných piatich detí a zástupov žien, ktoré prešli jeho životom, má Nicholson rád Vladimira Putina či Fidela Castra a túto náklonnosť nijako nacionálne nezdôvodňuje: "Vždy som ho mal rád," vyhlásil raz o Catrovi. Keď mu odovzdávali cenu Amerického filmového inštitútu za celoživotnývýkon, jeho kamarát Danny DeVito poznamenal: "Podľa môjho skromného názoru je nesmrteľný. Čas Jacka Nicholsona je od roku 1937 do nekonečna. Je to čas širokého vedúceho úsmevu, ktorý je bez konca rovnako ako všetky americké diaľnice."

To najlepšie z Jacka Nicholsona

Viac o téme: Čínska štvrťJack NicholsonOsvietenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu