Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legendárny učitel Hnízdo z Obecnej školy zomrel: Spadol z Karlovho mosta!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

Český herec Jan Tříska podľahol zraneniam, ktoré utrpel po sobotňajšom páde z Karlovho mosta. Od soboty bojoval o život v nemocnici. Informáciu potvrdil režisér pripravovaného projektu Jiří Mádl.

Správu o úmrti potvrdil pre portál idnes.cz režisér filmu Na střeše Jiří Mádl. "Je to pravda, bohužiaľ." Herec sa od soboty nachádzal vo vážnom stavena anesteziologicko-resustitačnom oddelení v pražskej Vojenskej nemocnici v Střešoviciach. O vážnom zranenívýznamného českého herca informovala PR manažérka pripravovaného filmu Na střeše Uljana Donátová.

Legendárny učitel Hnízdo z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Natáčanie najprv odložili

"Z dôvodu vážneho zranenia pana Jana Třísku sme zatiaľ odložili natáčanie filmu Na streche. O situácii zatial nemáme podrobnejšie informácie a nebudeme sa k nej vyjadrovať. Nový začiatok natáčania riešime a oznámime ho prostredníctvom nášho PR servisu," uviedla Donátová.


Mohlo by vás zaujímať:Obchod na Korze prepísal dejiny a získal Oscara: Šok pre Kronera, ale aj krádež sošky!


Prvé informácie hasičov v sobotu o neštastí na Karlovom moste uvádzali, že muž do rieky skočil. "Nemôžeme nič také potvrdiť, udalosť stále vyšetrujeme," povedal hovorca polície ČR Tomáš Hulan.

Z vody ho vytiahli ľudia z výletnej lode

Záchranári zasahovali v sobotu pod Karlovým mostom v prípade muža, ktorý spadol do Vltavy. Za vtedy ešte neznámym 80-ročným mužom skočila do vody dvojica z výletnej lode, ktorá sa náhodou plavila okolo.

"Tento pár vytiahol na palubu človeka bez známok života. Podľa mojich informácií sa na palube nachádzal zdravotník v čase svojho osobného voľna. Ešte pred príchodom našich ľudí sa podarilo mužovi obnoviť srdečnú činnosť," povedala v sobotu pre spravodajský server Novinky.cz hovorkyňa záchranárov v Prahe Jana Poštová.

Český Marlon Brando

Ako jeden z najtalentovanejších hercov generácie 60. rokov si Tříska vyslúžil prezývku Český Marlon Brando. V roku 1977 sa rozhodol emigrovať z komunisticky kontrolovanej krajiny. Usadil sa v Kalifornii a podarilo sa mu preraziť aj v Hollywoode. V Spojených štátoch natočil 44 filmov vrátane dvoch s Milošom Formanom - Ragtime a Ľud vs. Flynt.

Po emigrácii sa komunistický režim v Československu pokúsil Třísku, ktorý mal vždy blízko k disidentom, vymazať z vedomia ľudí. Filmy alebo televízny seriál F.L.Věk, v ktorých hral, sa nesmeli vysielať. Po zmene režimu v roku 1989 sa vrátil do českého povedomia s triumfálnymi vystúpeniami ako kráľ Lear na javisku a ako učiteľ Igor Hnízdo vo filme Všeobecná škola.

Od roku 1982 žil v Los Angeles so svojou manželkou Karlou, pôvodne herečkou, teraz manažérkouv hoteli Bel Air, s ktorou mal dvedcéry Karlu a Janu. Je známy ako askét, má rád poriadok, dobrú a zdravú kuchyňu, nefajčí, nepije alkohol, nevyhľadáva večierky a beháva. Pestuje kaktusy, zaujíma sa o jazyky a študuje mapy.

Film Na streche sa stane tretím scenáristickým a druhým režisérskym počinom Jiřího Mádla. Ide o príbeh osamelého starého pána, ktorému do života nečakane vtrhne Vietnamec. Mádl musel projekt už niekoľkokrát presunúť.

Viac o téme: Jan TřískaObecná škola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu