Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Životná cesta Roberta Downey Jr. - alebo od feťáka po najlepšie plateného herca

Robert Downey Jr. Zobraziť galériu (4)
Robert Downey Jr. (Zdroj: SITA/AP)

V súčasnosti tohto herca už pravdepodobne pozná úplne každý. A môže za to hlavne úloha Iron Mana v megaúspešnom kolotoči komiksových filmov od Marvelu. Čo však predchádzalo tomu, že je Robert momentálne jeden z najlepšie platených hercov súčasnosti?

Ťažké detstvo

Robert sanarodil 4.4. 1965 na Manhattaneako mladší z dvoch detí do herecky založenej rodiny Roberta Downeyho Sr. a Elsie Ann. Obaja rodičia boli herci ajeho otec súčasne aj nezávislý režisér, čo malo za následok, že Robert sa pred kameru dostal už vo svojich piatich rokoch v otcovej absurdnej komédiiPound. Kvôli práci rodičov sa rodina často sťahovala, a takRobert krátko študoval balet v Londýnea po rozvode rodičov zostal žiť s otcom v New Yorku, no dlho s ním nevydržal aodsťahoval sa do Los Angeles,kde rok navštevoval školu v Santa Monice. Avšak iba dovtedy, pokiaľ ho nevyhodili a on bol nútený vrátiť sa za otcom do New Yorku usilovať sa o hereckú kariéru, ktorú si začal budovať už v niekoľkých jeho filmoch.

Bohatí a slávni aj bez školy: Vzdelanie obetovali kvôli herectvu!

V mladosti ho najviac pravdepodobne ovplyvnilaskutočnosť, žebol dieťaťom silného narkomana, vďaka čomu malRobert prístup k drogám už vo veku šiestich rokov, čo jeho otec neskôr oľutoval. Downey sa v jednom rozhovore vyjadril, že užívanie drog sa stalo emocionálnym putom medzi ním a otcom. "Keď sme s otcom spolu brali drogy, bolo to tak, že sa snažil vyjadriť jeho lásku ku mne jediným spôsobom, akým vedel." Robertova závislosť prerástla k dennodennému užívaniu alkoholu spolu s kokaínom.

Robert Downey Jr.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Začiatky kariéry

Otec mu pomohol nájsť agenta, vďaka ktorému sizahral malú rolu vo filmeFirstborn. Tusa prvýkrát stretol soSarah Jesiccou Parker, ktorá sa k nemu po dvojtýždennej známosti nasťahovala a vzťah im vydržal takmer dva roky.Do roku 1987 vystupoval v divadleJoyce Theater, ktoré hralo prevzaté muzikály z Broadway. Vroku 1985 sa objavil v novom, mladom obsadení populárnej šouSaturday Night Live, ale po roku stále klesajúcej sledovanosti a vlažného prijatia kritikov, bola väčšina obsadenia vymenená. V tom istom roku si zahral spolu sJamesom Spaderom vo veľmi dobre prijatom filmeTuff Turf.

Nebudete veriť, že sa tieto príbehy naozaj stali: Pozrite si najlepšie biografie slávnych

Najväčším zlomom v jeho pred-marvelovskej kariére bol filmLess Than Zero(1987), v ktorej si zahral presne to, čím v tej dobe bol - feťáka. Za túto úlohu získal Robert veľké uznanie kritiky, no on sa o tejto role vyjadril, že bola niečo ako jeho duch Vianoc budúcich, keďže jeho návyk na drogách sa stále stupňoval. Do konca tisícročia si zahral ešte svoju veľkú hlavnú rolu vo filmeChaplin(1993), za ktorú bol dokonca nominovaný na Oscara a Zlatý Glóbus, no ani jednu nomináciu nepremenil.

Robert Downey Jr.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Problémy s drogami

Od roku 1996 do roku 2001bol niekoľkokrát zadržaný za prechovávanie kokaínu, heroínu, marihuanya neoprávneného držania zbrane, neskôr bol zadržaný v susedovom dome, do ktorého sa vlámal pod vplyvom drog a zaspal v jednej z postelí. Následne na tobol odsúdený na 3 roky skúšobnej dobyspojenou s pravidelnými drogovými testami, no na jedno testovanie sa nedostavil, a taknasledoval ročný pobyt vo väzení.

Skutočné hviezdy menia slová na činy: VIDEO Herci Avengers navštívili fanúšika!

Počas doťahovačiek so zákonom Robert stratil nespočetné množstvo filmových a seriálových rolí, režiséri a producenti sa pri spolupráci s ním museli zaväzovať 40% podielom ich platu ako poistením jeho návykového správania. V roku 2006 dokonca podpísal s vydavateľstvom HarperCollins zmluvu o napísaní monografie o jeho životných vzostupoch a pádoch, no v roku 2008 vrátil Downey zálohu a zmluvu zrušil bez ďalšieho komentára.

Do roku 2008 sa objavil vo filmoch akoGothika, Kiss Kiss Bang Bang, ZodiacaleboTropická búrka, za ktorú bol nominovaný na Oscaraza vedľajšiu úlohu. Nespomenúť nejde ani seriálAlly McBealová, v ktorej mal taký úspech, že získal nomináciu na Zlatý Glóbus, no kvôli vyššie spomenutým dôvodom bol zo seriálu vyškrtnutý.

Robert Downey Jr. ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na vrchole

Prichádza rok 2008 a najväčší zlom v jeho kariére. Je obsadený do roleIron Manaa povedzme si úprimne, je to práve on, kto kraľujeMCU(Marvel Cinematic Universe). Postava Iron Mana mu spolu s dvojicou filmov oSherlockovi Holmesoviuž dva roky po sebe zaistila titul najbohatšieho herca v Hollywoode.Okrem spomínaných sa Robert objavil aj v drámeThe Judge, Chefa v budúcnosti ho uvidíme v marvelovkách, filmovej verziiPinocchiaa v treťom pokračovaníSherlocka Holmesa.

Viac o téme: MarvelIron ManRobert Downey Jr.HerecKariéra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu