Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rok 2017 zasiahli aj smutné správy: Títo herci opustili česko-slovenskú scénu

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: koláž Telkáč)

Česko-slovenský svet seriálov, filmu a divadla sa aj v minulom roku musel vysporiadať s viacerými úmrtiami hercov. Prinášame vám prehľad najvýznamnejších osobností. Česť ich pamiatke.

Jan Tříska(†80)

Najšokujúcejšia smrť z hereckého prostredia.Zomrel za záhadných okolností, keď spadol do rieky z pražského Karlovho mosta.Z vody ho vytiahli dvaja muži z výletnej lode a začali ho oživovať, pretože nejavil známky života. Zomrel v pondelok 25. septembra vo veku 80 rokov.Nezomrel v dôsledku utopenia. Podľa policajného spisu skonal pre mnohopočetné zranenia, pričom mal tiež zlomenú chrbticu. V pľúcach mal len málo vody. Zranenia mu zrejme spôsobil pád na hladinu Vltavy či úder o pilier mosta.

Jan Tříska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: forum24.cz)

Ani sa tomu nechce veriť: Už je to 15 rokov, čo nás opustil Július Satinský

ZdenaGruberová(†83)

Významná slovenská herečka zomrela vo veku 83 rokov v stredu 18. januára v Bratislave. Narodila sa 24. novembra 1933 v Šenkviciach. Július Pántik a František Dibarbora jej odporúčali, aby sa prihlásila na bratislavské Konzervatórium. Ako 21-ročná prešla v roku 1954 z martinského divadla do SNDa keď mala dvadsaťdva, stvárnila Júliu. Na javisku Činohry SND, ktorej členkou bola od septembra 1954 do konca roka 1998, stvárnila deväť desiatok postáv - tragické, dramatické, aj komické. Jej najčastejší javiskový partner bol Karol Machata.

Zdena Gruberová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Květa Fialová(†88)

Rodáčku zo slovenskej obce Veľké Dravce, ktorá mala Alzheimerovu chorobu, trápili aj problémy so srdcom. Zomrela26. septembravo veku 88 rokov.Vyštudovala Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Po škole vystriedala niekoľko divadiel, bola tiež členkou divadla v Martine a v roku 1958 ju angažoval Jan Werich do pražského Divadla ABC. Popularitu jej priniesla postava Tornádo Lou vo filme Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Účinkovala tiež v televízii a mnohých ďalších filmoch ako napríklad Fantom Morrisvillu (1966), Partie krásného dragouna (1970), Babička (1971), Adéla ještě nevečeřela (1977), Příliš hlučná samota (1994), Všichni moji blízcí (1999) alebo Účastníci zájazdu (2006).

Květa Fialová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Gejza Benkö(†48)

Herec a režisér opustil svet19. novembra. Príčinou nečakanej smrti bolinfarkt,skolaboval v Maďarsku počas divadelnej skúšky.Hral vseriálochZa sklom,Divoké kone, Panelák, Kutyil s.r.o. či Dr. Dokonalý.Účinkoval aj vo filmochNa Bukvovom dvore,Láska na vlásku, Krajinka alebo Baščovanský a zať.

Gejza Benkö
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Veľmi smutné správy počas sviatkov: Zomreli dve významné svetové herečky

Oľga Hudecová(†87)

Herečka Divadla Andreja Bagara zomrela vo veku 87 rokov. Okrem javiskasi judiváci môžu pamätať z množstva televíznych rozprávok a inscenácií, najmä pod režijnou taktovkou Jozefa Bednárika.

Oľga Hudecová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Jaroslav Šmíd(†47)

Tohto herca si diváci pamätajú najmä ako Doktora od jezera hrochů. Zomrel vo veku 47 rokov. Dôvodom bola zákerná rakovina, o ktorej sám netušil. "Zomrel na najagresívnejšiu formu nádorového onkologického ochorenia pľúc, s ktorým už nešlo nič robiť. To všetko bolo skombinované so silným zápalom pľúc," povedala týždenníku Sedmička jeho sestra Jolana Kružíková.

Jaroslav Šmíd
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Jan TřískaKvěta FialováZdena GruberováJaroslav ŠmídOľga HudecováGejza Benkö
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu