Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obeť či predátor? Z milovaného herca nenávidený násilník: Spacey ukrýval temné tajomstvá

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Diváci ho milujú. Dlhé roky patrí k najobľúbenejším a najlepším hercom Hollywoodu. Vdýchol život postavám, na ktoré nezabudneme. Na vrchole kariéry mal dostať ocenenie za celoživotný prínos kultúre a umeniu... Nastal zvrat!

Roztrhlo sa vrece s obvineniami zo sexuálneho obťažovania, ktoré rozvírilo hollywoodske vody viac, než čokoľvek predtým. Ťažké detstvo na ňom zrejme zanechalo stopy. Obťažoval mladých chlapcov. Vzali mu ocenenie, vyhodili ho zo seriálu, zrušili spoluprácu a nahradili ho vo filme. Aj taký je život Kevina Spaceyho.

Zrejme nikoho ani vo sne nenapadlo, že Kevin Spacey bude raz považovaný za jedného zo sexuálnych predátorov. Po prevalení obrovského škandálu okolo Harveyho Weinsteina, bol práve Spacey ďalším, o kom sme sa dozvedeli mnoho šokujúcich tajomstiev. Po tridsiatich rokoch je to slovo proti slovu. Spacey sa za svoje správanie ospravedlnil, priznal sa, že žije ako homosexuál, no to ho zrejme z nepriazne fanúšikov i hereckej obce nevykúpi. Ani s ním sa však život nemaznal.

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z New Jersey cez Los Angeles až na Juilliard

Kevin Spacey Fowler, americký herec, producent a spevák sa narodil 26. júla 1959 v South Orange v štáte New Jersey. Jeho matka Kathleen Ann (rod. Knutson)bola sekretárka a otec Thomas Geoffrey Fowler bol dokumentaristom v oblasti technickej komunikácie a poradcom v oblasti dát. Starší brat Randy je šofér a príležitostný napodobňovateľ Roda Stewarta v štáte Idaho. Sestra Julie Ann Fowler Keir pracuje v administratíve.

Keď mal Spacey štyri roky, spolu s rodinou sa presťahovali do južnej Kalifornie. Počas štúdia na strednej školeCanoga Park High School absolvoval v desiatej a jedenástej triede Vojenskú akadémiu v časti Northridge v Los Angeles. Zmaturoval v roku 1977 na strednej škole v Chatsworthe. Práve tu sa Spacey objavil v prvých inscenáciách. Objavil sa v produkcii The Sound of Music, kde si zahral úlohu Kapitána Georga von Trappa spolu s dnes známou herečkou a jeho spolužiačkou Mare Winningham.

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

V tomto období prestal používať priezvisko Fowlera ponechal si len svoje stredné meno, ktoré je zároveň rodnýmmenom babičky po otcovej strane. Svet ho postupne začínal spoznávať len pod menom Kevin Spacey. Niekoľko rokov sa snažil uspieť ako komik, neskôr začal študovať na prestížnej umeleckej škole Juilliard v New Yorku. V rokoch 1979 až 1981 študoval v odbore dráma. Počas štúdia vystupoval ako stand-up komik v rôznych súťažiach.

Násilný otec

Spaceyho brat Randy Fowler, s ktorým herec dnes už nie je v kontakte, vyhlásil, že ich otec bol rasista a podporovateľ nacizmu. Podľa neho ich sexuálne aj fyzicky zneužíval. Odvtedy sa Spacey emocionálne uzavrel pred svetom a jednal veľmi múdro a prefíkane, aby sa vyhol biču. Randy dokonca povedal, že v ich domove bolo toľko temnoty, že ľudia by tomu neuverili.

Spaceyho otec nebol nikdy presvedčený, že sa stane slávnym ako herec a svoj názor nezmenil až do momentu, kedy sa stal známym. Spacey svojho otca opisoval ako normálneho chlapa zo strednej triedy, ktorý mal rád Anglicko. Ich otec zomrel na Štedrý deň v roku 1992.


Mohlo by vás zaujímať: Spaceyho obvinili zo sexuálneho obťažovania: Obrovské priznanie, odhalil veľké tajomstvo!


Nosič oštepov to dotiahol na chodník slávy

Prvýkrát sa na divadelných doskách objavil ako nosič oštepov na newyorskom Shakespeare Festival v predstavení HenrichVI., časťprvá v roku 1981. Takto sa začala Spaceyho profesionálna kariéra. Rok na to sa objavil na Broadwayi v adaptácii Henrika Ibsena Strašidlá, kde si zahral Oswalda po boku Liv Ullmannovej. Počas ďalších piatich rokov sa objavil v mnohých ďalších hrách.

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Profesionálnu kariéru divadelného herca začal v roku 1986, keď si zahral najstaršieho syna Jamieho v adaptácii hry Cesta dlhého dňa do noci od Eugena O'Neila, ktorá bola ocenená Pulitzerovou cenou. Mentorom sa mu stal herecký kolega Jack Lemmon. Spacey neskôr pozval Lemmona spolu so svojím stredoškolským učiteľom herectva na slávnosť, kde dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V televízii sa prvýkrát objavil v seriáli Crime Story v úlohe amerického senátora. Jeho záujmy sa však čoskoro obrátili na film.

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vďaka jedným z jeho prvých úloh (excentrický milionár v minisériiv L.A. Law či úlohe v komédii Nevidím zlo, nepočujem zlo (1988)sa čoskoro vyprofiloval ako charakterový herec a začal dostávať ponuky väčších úloh vo filmoch. Fanúšikovská základňa sa okolo Spaceyho začala vytvárať potom, čo sa objavil v seriáli Wiseguy z roku 1987.

Vrchol

V 90. rokoch sa postupne začal objavovať vo väčších úlohách, z ktorých sa postupne vykľuli tie najznámejšie snímky. Jednou z prvých bola úloha vo filme Konkurenti v roku 1992, kde sa opäť stretol so svojím mentorom Jackom Lemonnom, Al Pacinom či Edom Harrisom. Neskôr sa objavil ako Lloydv komédii Nezvaný hosť (1994) čiv tom istom roku akohlavná úloha zákerného bossa Hollywoodu v satire Medzi žralokmi.

Zlom prišiel s filmom Zvyčajní podozriví (1995). Za vedľajšiu úlohu brilantného kriminálnika Verbala Klinta dostal Oscara. V tom istom roku ho diváci videli v úlohe ďalšieho kriminálnika vo filme Sedem po boku Brada Pitta a Morgana Freemana. Nasledovali film Čas zabiť (1996), L. A. - Utajené skutočnosti (1997), Americká krása (1999), 21: Oko berie (2007) a jedna z jeho najlepších úloh - Frank Underwood v seriáli Dom z kariet. Jeho poslednýmúspešným filmombol Baby Driver (2017).

Kevin Spacey s hereckou kolegyňou Robin Wright, ktorá si v seriáli Dom z kariet zahrala ženu Franka Underwooda.
Zobraziť galériu (8)
Kevin Spacey s hereckou kolegyňou Robin Wright, ktorá si v seriáli Dom z kariet zahrala ženu Franka Underwooda.  (Zdroj: SITA/AP)

Obrovský pád

Koncom novembra mali Spaceyho oceniť špeciálnou cenou Emmy - Medzinárodná cena zakladateľovEmmy, ktorá sa udeľuje tým, ktorých tvorivé úspechy prispeli nejakým spôsobom ku kvalite celosvetovej televíznej produkcie. Kevin Spacey bol na vrchole kariéry. To sa však zmenilo mihnutím oka. V októbri 2017 sa vďaka článku v The New York Times roztrhlo vrece s obvineniami zo sexuálneho obťažovania. Prestížneho amerického producenta Harveyho Weinsteina obvinilz obťažovania tucet žien. Počnúc týmto článkom sa spustila lavína obvinení a veľkých svedectiev z radov tých najlepších, no i tých menej známych.


Mohlo by vás zaujímať:Novinár bráni Kevina Spaceyho: Bolo to dávno, zmierte sa s tým a neničte ho!


Šok pre mnohých fanúšikov prišiel v momente, keď sa do problémov so sexuálnym obťažovaním zamiešal aj Kevin Spacey. Toho z obťažovania obvinil detský herec Anthony Rapp, ktorý tvrdil, že ho obťažoval, keď mal len 14 rokov. Spoznali sa počas divadelného predstavenia na Broadwayi. K tomuto obvineniu sa pridali aj ďalší toho času detskí herci. Spacey okamžite reagoval, ospravedlnil sa za svoje správanie, ktoré si však nepamätá a priznal sa, že žil s mužmi aj so ženami a aktuálne sa rozhodol žiť ako homosexuál.

Obeť či predátor? Z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V čase obvinení Spacey hral Franka Underwooda v seriáli Dom z kariet. Spoločnosť Netflix sa však rozhodla rozviazať s ním spoluprácu. Spaceyho nahradili aj vo filme Všetky prachy sveta. Režisér Ridley Scott sa ho rozhodol vymeniť za Christophera Plummera, ktorý následne nahral nanovo všetky predtým natočené scény. Spomínané ocenenie mu takisto vzali a Spacey sa z milovaného herca rýchlo dostal na zoznam neželaných hostí. Odvtedy sa stiahol do úzadia a nikto ho nespomína v dobrom. Obvinenia, ktoré vyplávali na povrch po viac ako tridsiatich rokoch spôsobili pád jedného z hollywoodskych velikánov.

Na snímke režisér Ridley Scott (v strede) a Christopher Plummer
Zobraziť galériu (8)
Na snímke režisér Ridley Scott (v strede) a Christopher Plummer  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Kevin Spacey
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu