Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lotyšský herec v nemilosti brutálneho Stalina: Ukrutná smrť kvôli jedinému dôvodu!

Solomon Michoels Zobraziť galériu (2)
Solomon Michoels (Zdroj: learnrussianineu.com)

Pred 70 rokmi zomrel násilnou smrťou lotyšský židovský herec a režisér Solomon Michoels. Pozrite si, čo všetko predchádzalo jeho mimoriadne tragickému osudu.

Tento divadelník pôsobil za druhej svetovej vojny ako riaditeľ Moskovského štátneho židovského divadla. Po vojne upadol do nemilosti sovietskeho vodcu Josifa Stalina, ktorý ho nechal zavraždiť.

Prierez kariérou

Michoels sa narodil 16. marca 1890 ako Šlojme Vovsi, vyštudoval právo v Petrohrade. V roku 1918 začal hrať v divadle, sám sa neskôrpokúsil vytvoriť národné židovské divadlo v Rusku. V roku 1920 odišiel do Moskvy, po ôsmich rokoch sadokonca stal divadelným riaditeľom.

Solomon Michoels s Albertom Einsteinom
Zobraziť galériu (2)
Solomon Michoels s Albertom Einsteinom  (Zdroj: russia.tv)

Počas tridsiatych rokov sa ocitol v ohrození, pretože udržiaval kontakty s obeťami Stalinových čistiek. Napriek tomu aktívne podporoval Stalina proti Hitlerovia v roku 1942 sa stal predsedom Židovského antifašistického výboru. Cestoval okolo sveta a schádzal sa so židovskými spoločnosťami, ktoré mali povzbudzovať Sovietsky zväz proti tretej ríši.

Hitchcock sa ho bál a Chaplin miloval: Pozrite si príbeh slovenského herca Petra Lorrea

V nemilosti Stalina a ukrutná smrť

Po vojne začal Stalin židov prenasledovať. Národné židovské divadlo nechal zavrieť a niekoľko hercov odsúdiť na trest smrti a popraviť. Michoels sav tom čase zdržiaval v Minsku, kde ho Stalinovi agenti vypátrali a dobili na smrť, telo potom nechali prejsť nákladným autom, aby tak zakryli násilnú príčinu smrti.Zomrel vo veku 57 rokovza tragických okolností, konkrétne 13. januára 1948.Paradoxom je, žepočas života mu bola udelenáStalinova cena či Leninov rád.

Solomon Michoels
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: learnrussianineu.com)

Viac o téme: Solomon Michoels
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu