Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nezabudnuteľný Louis de Funès: Legendárny komik, ktorý vás zaručene rozosmeje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

Francúzsky herec Louis de Funès, ktorý zomrel 27. januára 1983, patril k najpopulárnejším francúzskym komikom. Bránice divákov šteklil živelnou komikou a neuveriteľnými mimickými schopnosťami.

Jeho filmy sa hrajú stále znovu.Či už je to séria bláznivých komédií o žandároch zo Saint Tropez, či o Fantomasovi, alebo veselohry Smoliar (1965), Oscar (1967), Veľký flám (1966), Krídelkoalebo stehienko? (1976), Grand restaurant pána Septima (1966), Hibernatus (1969) či Piti, piti, pá (1970).


Skvelí herci v tieni Hollywoodu: Kto sa skrýva za hlasom vašich obľúbencov?


V Česku aj na Slovensku jeho popularite napomohol vynikajúci dabing Františka Filipovského, ktorý je podľa niektorých fanúšikov lepší než originál. K ďalším dabérom patrili Jiří Krampol, Jiří Lábus, Soběslav Sejk, Miroslav Moravec či Vladimír Brabec.

Nezabudnuteľný Louis de Funès:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube)

Vystriedal niekoľko zamestnaní

Louis de Funès sa narodil 31. júla 1914 na parížskom predmestí Courbevoie. Jeho rodičia boli Španieli, otec, neúspešný advokát, sa neskôr stal pouličným predavačom klenotov. Mladý Louis vystriedal niekoľko zamestnaní: bol kožušník, dekoratér, aranžér, účtovník, predavač. Koncom tridsiatych rokov začal vystupovať ako pianista. Pritom absolvoval Simonoveherecké kurzy.

V divadle, ktoré ho vynieslo na výslnie vďaka divadelnej hre Oskar, hral aj niekoľko epizódnych rolí, než získal svoju prvú hlavnú úlohu inšpektora Cruchota v komédii Žandár zo Saint Tropez. Potom sa mu ponuky len tak hrnuli. Vo filme Fantomas stvárnil komisára Juva.

Funès miloval svoju rodinu, záhradu a film. Žil na zámku Clermont na Loire u Nantes, rád trávil čas v skleníku, kde sa venoval ružiam. Podarilo sa mu vyšľachtiť oranžovú La rose de Louis de Funès, ktorá je oficiálne uznaným druhom. Mal však problémy so srdcom a každouúlohou riskoval srdcový infarkt. Prekonal ho po skončení natáčania filmu Žandár a policajtky a nakoniec naňi zomrel.

Viac o téme: Louis de Funès
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu