Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká pocta pre Jiřího Menzla: Osemdesiatku oslávi významným ocenením!

Film Tlmočník Zobraziť galériu (2)
Film Tlmočník (Zdroj: IN Film)

Medzinárodný filmový festival Berlinale oznámil, že ocení mimoriadny prínos Jiřího Menzela svetovému filmu cenou Berlinale Camera.

Toto ocenenie festival udeľuje od roku 1986 a jeho laureátmi sa v minulosti stali veľké osobnosti svetového filmu - herec a režisér Clint Eastwood, režiséri Sydney Pollack, Richard Linklater, Claude Chabrol, herci Jodie Fosterová, Isabella Rosselliniová, Daniel Day-Lewis, Geoffrey Rush, Gina Lollobrigida a mnohí ďalší.

Na berlínskom festivale sa zároveň uskutoční svetová premiéra nového filmu Martina Šulíka Tlmočník s Jiřím Menzelom v hlavnej úlohe. Film bude uvedený v hlavnom programe v sekcii Berlinale Special, ktorá predstavuje mimoriadne kinematografické počiny či svetové filmárske osobnosti. Slávnostné uvedenie snímky je naplánované na piatok 23. februára, v deň, keď Menzel oslávi svoje 80. narodeniny.

Tlmočník je roadmovie o dvoch svojráznych mužoch, ktorých zvedie dohromady absurdná situácia, vďaka ktorej a možno i navzdory ktorej sa vydajú hľadať pravdu o vlastnej minulosti. Na ich spoločnej púti nechýbajú bizarné stretnutia, humorné situácie, ale aj poznanie minulosti a súčasnosti, ktoré nebude vždy príjemné.


Mohlo by vás zaujímať:Nestarnúci Milan Lasica: Nechcem upadnúť do celoplošnej nasratosti


Po boku Jiřího Menzela v titulnej úlohe asketického tlmočníka Aliho si úlohu rakúskeho učiteľa, bonvivána so slabosťou pre ženy a alkohol, zahral popredný rakúsky herec Peter Simonischek, držiteľ ocenenia Felix pre najlepšieho európskeho herca roku 2016 v komédii Toni Erdmann. Ďalej sa predstavia Zuzana Mauréry, Attila Mokos či známa internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová a Anna Rakovská.

Film Tlmočník
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: IN Film)

Film bol ešte pred svetovou premiérou zakúpený do medzinárodnej distribúcie. Okrem koprodukčných krajín Česka, Slovenska a Rakúska, bude uvedený v kinách krajín Beneluxu, Grécka a tiež v Číne. Svetový predaj práv realizuje spoločnosť Celluloid Dreams. Do slovenských kín Tlmočníka uvedie Garfield Film vo štvrtok 1. marca.

Viac o téme: Jiří MenzelTlmočník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu