Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smutná správa z Francúzska: Zomrela slávna herečka, preslávili ju snobské úlohy

Stéphane Audranová
Stéphane Audranová (Zdroj: purepeople.com)

Vo veku 85 rokov zomrela francúzska herečka Stéphane Audranová, ktorá patrila k najväčším hviezdam filmového režiséra Clauda Chabrola. Audranová bola aj druhou ženou tohto filmára, ktorý zomrel v septembri 2010.

Audranová, vlastným menom Colette Suzanne Jeannine Dechavilleová, ktorá sa pôvodne chcela stať učiteľkou, hrala nakoniec vo viac ako stovke filmov. Jej prvým manželom bol herec Jean-Louis Trintignant.

Až v spolupráci so Chabrolom, predstaviteľom francúzskej novej vlny, sa v 60. rokoch stala herečkou prvej kategórie. V 24 filmoch napospol detektívneho žánru, ktoré s ňou Chabrol nakrútil, predstavovala hlavne snobské ženy z vyššej spoločnosti.

Medzinárodné renomé dosiahla ziskom ceny Strieborný medveď na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne za rolu vo filme Lane (Les Biches) z roku 1968. O niekoľko rokov neskôr ju ocenila aj Britská filmová a televízna akadémia (BAFTA) a takisto jej rodné Francúzsko, keď cenu César dostala za rolu v dráme Violette Noziere.

"Moja matka bola nejakú dobu chorá, bola v nemocnici asi desať dní a potom sa vrátila domov. Zomrela v tichosti v noci okolo druhej hodiny," povedal dnes jej syn Thomas Chabrol agentúre AFP.

Viac o téme: Stéphane Audranová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu