Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdý trest Oscarovej komisie: Cosby a Polanski končia, vylúčili ich z akadémie!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/)

Americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá organizuje a udeľuje Oscary, vylúčila zo svojich radov hlasovaním komika Billa Cosbyho a režiséra Romana Polanského. Oznámila to agentúra AP. Cosby bol minulý týždeň uznaný vinným zo znásilnenia, Polanski bol v USA usvedčený zo sexu s neplnoletou a v obave zo stíhania pred 40-imi rokmi Spojené štáty opustil.

O vylúčení oboch umelcov rozhodla v utorok rada guvernérov na základe nedávno revidovaného etického kódexu, napísala AP. Cosbyho vylúčili aj zo zo zoznamu osobností uvedených do Siene slávy americkej Akadémie televíznych umení a vied zverejneného na jej webstránke.

Trest za sexuálne násilie

Osemdesiatročného Cosbyho porota v americkom Norristown označila minulý týždeň za vinného v prípadeznásilneniaAndrey Constandzroku 2004. Hrozí mu až desať rokov väzenia. Cosby vzťah s Constandovou priznal, podľa neho ale táto žena sosexuálnym stykom súhlasila. Prípad Constandovejnie je jediným, ktorý sa proti Cosbymu objavil. Postupne sa prihlásilo zhruba 50 žien, ktoré tvrdia, že ich Cosby v priebehu uplynulých desaťročí sexuálne napadol či znásilnil.

Bill Cosby s manželkou, ktorá napriek všetkému stále stála po jeho boku.
Zobraziť galériu (4)
Bill Cosby s manželkou, ktorá napriek všetkému stále stála po jeho boku.  (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

Foto: SITA/AP/Jacquelyn Martin

Polanski, ktorý žije striedavo vo Francúzsku a v Poľsku, mal v roku 1977 v USA styk s neplnoletým dievčaťom. Režisér vtedy uzavrel s prokuratúrou dohodu, na základe ktorej si mal odsedieť 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načo utiekol do Európy v obave, že súd prípad znovu otvorí a dospeje k prísnejšiemu verdiktu. V USA je považovaný za muža na úteku, ​​Poľsko koncom roka 2016 odmietlo Polanského do Spojených štátov vydať.

Režisér Roman Polanski
Zobraziť galériu (4)
Režisér Roman Polanski  (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Foto: SITA/AP/Alastair Grant

Vlani v októbri bol z Akadémie filmových umení a vied vylúčený producent Harvey Weinstein, ktorý sa mal podľa sťažností jeho údajných obetí dopustiť sexuálnych útokov proti desiatkam žien. Dovtedy bol jediným vylúčeným z prestížnej organizácie herec Carmine Caridi, ktorý musel v roku 2004 akadémii opustiť kvôli tomu, že svojvoľne distribuoval videá s filmami navrhnutými na ocenenie.

Viac o téme: OscarBill CosbyRoman Polanski
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu