Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Títo Á-čkoví herci sú nadhodnotení: Týchto päť B-éčkových by zase malo dostať šancu zažiariť

Will Smith vo filme Ja, legenda Zobraziť galériu (6)
Will Smith vo filme Ja, legenda (Zdroj: SITA, internet)

Filmový priemysel je svetom s vlastnými pravidlami. Vidieť je to pri hercoch, ktorých vieme rozdeliť do niekoľkých skupín. Á-čkoví herci sú megahviezdami, ktoré spoznáme po mene v každom filme a B-čkoví zase takí, ktorých si nevybavíme takmer nikdy. Zarážajúce však je, že hlavným rozdielom vôbec nemusí byť herecký talent, ale práve schopnosť svojou tváričkou zarobiť.

A - Will Smith

Samozrejme, nehovorí sa to ľahko. Will skutočne zažiaril v seriáliFresh Prince of Bel-Air či filmovej trilógii o Mužoch v čiernom. Smith sa postaral o niekoľko silných filmových momentov, no treba kriticky uznať, že nepatrí práve k najkvalitnejším hercom.

Jeho najväčším problémom je výber filmových úloh. Práve vďaka nim sme ho mohli vidieť v niektorých (pod)priemerných snímkach, akoSeven Pounds,After Earth,Winter’s Tale,Focus čiConcussion. Will tak súrne potrebuje skutočne zažiariť, inak to totiž vyzerá na kariéru totožnú s Nicolasom Cageom.

Animáky nikdy nevyjdú z módy: VIDEO Takto sa dabujú obľúbené postavičky

B -AnselElgort

Ansela môžeme už teraz považovať za hviezdu. Vidieť sme ho mohli v snímke Na vine sú hviezdy, kde podal typický priemerný výkon. Neskôr sa objavil vo filmovej sérii Divergencia, no a nakoniec do kín dorazil minulý rok projekt s názvom Baby Driver.

V ňom Ansel konečne naplno predviedol svoje schopnosti a zobrazením mladého "cool týpka" by sme ho mohli zaradiť medzi velikánov, akými boliSteve McQueen čiHarrison Ford. Pre Elgorta však stále išlo o pomerne "tiché" úlohy a my sa určite zhodneme na tom, že má potenciál dobyť kiná po celom svete.

A - Dwayne "The Rock" Johnson

The Rock momentálne patrí k najpopulárnejším hercom na svete. Aby toho nebolo málo, minulý rok sa stal so 65 miliónmi najlepšie zarábajúcim hercom Hollywoodu. To sa nedeje len tak, pre štúdio znamená obsadenie Dwayna do hlavnej úlohy okamžitý záujem a finančný úspech snímky.

Johnson je skutočne sympatickým hercom a nájde sa len máloktorý bývalý wrestler, ktorý by sa mu v tomto vyrovnal. Jeho osobnosť, schopnosť baviť ľudí a postava alfasamca sú však podľa nás skutočne veľmi málo na to, aby sa z neho mohol stať najlepšie platený herec na svete.

Dwayne Johnson
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

B - Elizabeth Olsen

Mladšia sestra populárnych Mary-Kate a Ashley Olsenových veľmi dlho žila v ich tieni. Do celosvetového záujmu sa dostala až po obsadení do úlohy Scarlet Witch v najúspešnejšej frančíze kinematografie, Marvel Cinematic Universe na čele s Avengers. Okrem toho dostala pár "štekov" v remakeoch Godzillya Old Boy. Táto herečka však podala prelomový výkon už v roku 2011, konkrétne v snímkeMartha Marcy May Marlene.

Zaujala však aj v minuloročnej snímkeIngrid Goes West. Od roku 2011 sa úprimného uznania verejnosti či kritikov nedočkala. Odpoveď na otázku prečo je pomerne jednoduchá - nedostala príležitosť. Nepochybujeme o tom, že ak príde, Elizabeth bude zbierať zlaté sošky.

Elizabeth Olsen
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

A - Kevin Spacey

Kevin bol tri dekády na hereckom výslní. Počas tohto obdobia sa mu podarilo na strieborné plátno priviesť množstvo skvelých hereckých postáv, ktoré sa milovníkom kinematografie navždy vryli do pamäte. Spomenúť tak napríklad môžemefilmyako Se7en či stvárnenie Franka Underwooda v populárnom seriáli House of Cards.

Nič však netrvá večne a Spacey si je toho momentálne vedomý viac než ktokoľvek. Keď na povrch vyplávali informácie o sexuálnom obťažovaní a znásilňovaní, hercovi sa zavreli dvere takmer úplne všade. Z House of Cards ho jednoducho vyškrtli a režisér Ridley Scott dokonca pretočil celý svoj hotový film All The Money InThe World s iným hercom, než aby v ňom mal Kevina. A jeho kariéra je tak na konci.

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

B - Carey Mulligan

Carey Mulligan dostala hlas od členov komisie v kategórii Najlepšia herečka za svoj výkon vo filme Škola života. Za svoje výkony získala cenu BAFTA, cenu Britského nezávislého filmu, cenu London Critics Circle v kategórii Britská herečka roka, cenu National Board of Review a nominácie na cenu Zlatý glóbus a cenu Združenia filmových a televíznych hercov (SAG).

Vidieť ste ju mohli po boku Leonarda DiCapria vo Veľkom Gatsbym, v kinohite Drive či snímkach tak rešpektovaných režisérov, akými súSteve McQueen, Thomas Vinterberg či bratia Coenovci. Aj napriek tomu sa ešte nedočkala veľkej úlohy vo vysokorozpočtovom filme. A to je presne to, čo potrebuje!

A - Sandra Bullock

Filmová akadémia, ktorá každoročne odovzdáva Oscarov, sa v priebehu rokov dopustia hneď niekoľkých veľkých chýb.Dopriala Romanovi Polanskemu standing ovation či dovolilaSethovi MacFarlanemu spievať pieseň “We Saw Your B****.” Okrem týchto pár chýb sa jej však podarilo oceniť herečku Sandru Bullock najcennejšou soškou kinematografie za podpriemernú a jednotvárnu úlohu, navyše ešte aj so zlým prízvukom. Išlo o snímku The Blind Side, u nás známu aj ako Splnený sen.

Sandra si zaslúži aj uznanie. Celá jej kariéra totiž nebola iba o úlohách s kamennou tvárou a "čítanými" replikami. Svetlým príkladom je napríklad snímka Gravity. Fanúšikovia stále nemôžu zabudnúť ani na také prepadáky, akými je Demoliton Man.

Títo Á-čkoví herci sú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

B -Haley Lu Richardson

22-ročná herečka patrí medzi najmladšie v tomto zozname. S hercom Johnom Choom sa predstavili vo filme Columbus, ktorých dokonalá chémia sa postarala o vynikajúci zážitok. Haley sa objavila vo viacerých filmoch, no jej prelomovou úlohou sa stala až postavaKristyv snímke The Edge of Seventeen.

Hlavnú úlohu stvárnila vo filme Split od hororového mágaM. Night Shyamalana a nám nezostáva nič iné len dúfať, že aj napriek faktu, že jej kariéra je ešte stále v plienkach, sa v budúcnosti dočkáme množstva skvelých snímok.

A - Zac Efron

Množstvo ľudí si Zaca stále pamätá ako hlavného predtaviteľa teenagerskej snímky High School Musical, no je nutné povedať, že herec sa už odvtedy skutočne posunul míľovými krokmi vpred. Vidieť sme ho mohli v zábavných komédiách, kdeokrem pekného tela a dokonalého účesu neukázal takmer nič.

V jeho stvárneniach neuvidíme žiadne emócie či osobnosť. Zac Efron si skutočne nezaslúži titul Á-čkového herca, pretože nemá žiadne predpoklady na to, aby vôbec mohol fungovať vo filmovom priemysle. Má však dobré telo a to dnes dokonale stačí na to, aby priťahoval mladé dievčatá do kinosál.

B - Tessa Thompson

Televízni diváci mali možnosť Tessu po prvýkrát vidieť v roku 2005, keď sa objavila v epizódnej postave seriálu Odložený prípad. Zviditeľnila sa až rolou Jackie Cookovej v seriáli Veronica Marsová, vďaka ktorej postupne získavala úlohy v ďalších televíznych projektoch. Tessin filmový debut prišiel v roku 2006 v remakeu hororu Na linke je vrah. Významnej úlohy sa dočkala v roku 2008 v tanečnom filme Dokáž to!, kde si zahrala po boku Mary Elizabeth Winstead.

Z ďalších Tessiných filmov môžeme spomenúť biografickú drámu Selma z roku 2014, kde stvárnila aktivistku za občianske práva Diane Nash. O rok neskôr si ju vyhliadol režisér Ryan Coogler do boxerskej drámy Creed. Najnovšie zažiarila v pokračovaní komiksovky Thor s podtitulom Ragnarok a my dúfame, že ju uvidíme čoraz častejšie.

Tessa Thompson
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Jordan Strauss/Invision/AP)

Viac o téme: Will Smith Zac EfronDwayne "The Rock" JohnsonElizabeth OlsenTessa ThompsonAnsel Elgort
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu