Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V mladosti nezapadala, neskôr sa stala filmovou legendou: Krásna herečka hviezdila v 53 filmoch

Katharine Hepburn Zobraziť galériu (3)
Katharine Hepburn (Zdroj: SITA/AP)

Katharine Hepburnová bola jednou z najvýznamnejších amerických herečiek v dejinách Hollywoodu. Americký filmový inštitút (AFI) vyhlásil v roku 1999 túto držiteľku štyroch Oscarov v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe za najväčšiu ženskú legendu filmového plátna všetkých čias. Od úmrtia herečky uplynulo v piatok 29. júna 15 rokov.

Katharine Hepburnová sa narodila 12. mája 1907 vHartforde vamerickom štáte Connecticut. Vyrastala vpokrokovej rodine, vktorej otec bol uznávaným urológom amatka sa angažovala vženskom hnutí. Budúca filmová hviezda vmladosti príliš nezapadla medzi svojich rovesníkov, radšej sa smatkou zúčastňovala na rôznych demonštráciách a pochodochza ženské práva.

Ako štrnásťročná sa musela vyrovnať so stratou milovaného brata, ktorého našla mŕtveho. Po skončení štúdia histórie afilozofie na elitnej Bryn Mawr College vPensylvánii si pre svoj budúci život vybrala hereckú profesiu.


Mohlo by vás zaujímať:Legendy, ktoré odštartovali kult herectva: VIDEO Prvé mená vo svete filmu


Začínala na divadelných doskách newyorského Broadwaya. Osvojich kvalitách sebavedomá Hepburnová nikdy nepochybovala, zakrátko žiarila vhlavných úlohách atešila sa diváckej obľube. Bolo len otázkou času, kým si to zdivadla namieri pred kameru. Stalo sa tak vroku 1932, keď jej výkon ocenila kritika v debutovom filme A Bill of Divorcement (Rozvodová záležitosť).

Prvého Oscara získala vroku 1934 za svoj tretí film Morning Glory (Ranná žiara, 1933). Ďalšie Ceny Akadémie vyniesli herečke slávne snímky Guess Who's Coming to Dinner (Hádaj, kto príde na večeru, 1967), The Lion in Winter(Lev vzime, 1968)a On Golden Pond (Na zlatom jazere, 1981).

Jane Fonda, Henry Fonda,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Úspešné 40. roky 20. storočia znamenali pre Hepburnovú stretnutie sjej filmovým i životným partnerom Spencerom Tracym. Hrala sním v deviatich filmoch, pričom vroku 2004 sa vedci z britskej Kráľovskej spoločnosti pre chémiu uzniesli, že hollywoodsky párvytvoril vspoločnej snímke Adam's Rib (Adamovo rebro, 1949) najlepšiu mileneckú dvojicu strieborného plátna. Ich posledné spoločné dielo Hádaj, kto príde na večeru zroku 1967 pranierovalo skrytý rasizmus bielych Američanov a podľa kritikov sa stalo najdôležitejším americkým filmom vôbec. Vroku 1967 Tracy zomrel a Hepburnová bola do poslednej chvíle pri ňom, hoci nikdy netvorili manželský zväzok.


Mohlo by vás zaujímať:Sexsymboly minulého storočia: Po týchto herečkách túžili naši starí otcovia!


Katharine Hepburnová mala na konte niekoľko prestížnych ocenení, vrátane ceny Emmy (1975), dvoch cien BAFTA (1969, 1983) alebo ôsmich nominácii na Zlatý glóbus. Jej filmografiu dopĺňajú snímky ako The Philadelphia Story (Príbeh zFiladelfie, 1940), Woman of the Year(Najprv stvoril ženu, 1942), The African Queen (Africká kráľovná, 1951), Summertime (Letné opojenie, 1955) alebo Long Day's Journey into Night (Cesta dlhého dňa do noci, 1962).

Katharine Hepburn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

V roku 1987 vyšla Hepburnovej kniha spomienok The Making of The African Queen (Vytvorenie africkej kráľovnej). Kritika sa pochvalne vyjadrovala aj o jej pamätiach s názvom Me (Ja, 1991), v ktorých prvýkrát písala o vzťahu so Spencerom Tracym.

Bravúrna herečka KatharineHepburnová, ktorá stvárnila role v 53 filmoch,zomrela 29. júna 2003 vo veku 96 rokov v meste Old Saybrook vamerickom štáte Connecticut.


Mohlo by vás zaujímať:Stará dobrá romantická klasika: Užite si čiernobiely Valentín!


Necelé dva týždne po jej smrti vyšiel v knižnej podobe jej prvý autorizovaný životopis Kate Remembered (Spomienky na Kate, 2003), ktorý napísal známy životopisec AndrewScott Berg, držiteľ Pulitzerovej ceny. Rázna, neústupná, a nekonvenčná - taká bola Katharine Hepburnová, ako o nej písali dobové médiá, sa veľmi podobala na silné odvážne postavy, ktoré často stvárňovala.

Materiály dokumentujúce divadelnú kariéruherečky boliv roku 2008vystavené v Newyorskej verejnej knižnici pre divadelné umenia v Lincolnovom centre. Inštitúcia ich dostala od správcov majetku zosnulej hviezdy.

Viac o téme: Katharine Hepburn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu