Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Český Belmondo oslávil jubileum: Osemdesiatka je super, ale pre korytnačky!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP/Francois Mori, TV Prima)

Jiřího Krampola majú v hlavám ako skvelého komika zafixovaného nielen Česi, ale aj Slováci. Český komik a vyhľadávaný moderátor oslávil včera 80 rokov. Krampola nazývajú aj českým Belmondom. Slávneho Francúzsa totiž nadaboval v dvadsiatich ôsmich celovečerných filmoch. Okrem toho daboval aj Louisa de Funèsa či iných charizmatických drsňákov.

„Osemdesiat rokov je skvelý vek. Ale pre morské korytnačky, lebo ich ešte asi 110 ďalších čaká,“podotkol vtipne na margo svojich narodenín oslávenec. Jiří Krampol sa narodil 11. júla 1938 v českom meste Buštěhrad v okrese Kladno v bývalom Československu, ale vyrastal v Prahe na Žižkove. Najskôr sa vyučil za sústružníka kovov v továrni Aero Praha-Vysočany apotom pracoval ako údržbár vovydavateľstve Naše vojsko.

Český Belmondo oslávil jubileum:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Česká televize)

S Belmondom má veľa spoločného

Krampola si ľudia spájajú zrejme najviac sfrancúzskym hercom Jean-Paul Belmondom. Nadaboval ho takmer v tridsiatich snímkach. Majú všaktoho spoločného oveľa viac. Obaja herci boxovali a mali v mladosti zlomený nos aobaja celý život aktívne športujú a bavia ľudí. Po smrti herca Františka Filipovského nahovoril Krampol divácky obľúbené komédie so žandárom vhlavnej úlohe, ktorého stvárnil francúzsky herec Louis de Funes.

Krampol dabuje Belmonda

Svoj hlas Belmondovi požičal po tragicky zosnulom Janovi Třískovi. „Zakaždým som už dopredu vedel, kedy Belmondo klesne hlasom a kedy urobí pauzu. Bola naozaj radosť ho dabovať,“ povedal Krampol na adresu šarmantného Francúza.

Komediálny talent

Na umeleckú dráhu ho však priviedol komediálny talent.Odbor činoherného herectva na pražskej Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) absolvoval v roku 1962. Vo filme debutoval už v roku 1958 epizódnou úlohou v komédii Jána Kadárta a Elmara Klosa Tri priania. Väčšiu úlohu dostal v roku 1963 v hudobnom filme s pesničkami Suchého a Šlitra Bolo nás desať. Od 70. rokov už šiel z úlohy do úlohy, zo známejších napríklad Ženy v ofsajde, Parta hic či Smrť krásnych srncov. Hral aj v rozprávkach (O princeznej, ktorá ráčkovala) či v seriáloch Malý pitaval z veľkého mesta a Synovia a dcéry Jakuba Skláře.

Medzitým mal Krampol aj angažmán v divadle. Prvý dostal vDivadle Na Fidlovačce, neskôr prešiel do Divadla Na zábradlí, kde do roku 1971 účinkoval vdivadelných hrách ako Zahradní slavnosti, Timón Athénský alebo Na dně. Objavil sa aj na striebornom plátne v snímkach Parta Hic (1976), Ten svetr si nesvlíkej (1980). Hodnotný herecký výkon podal aj v roli hostinského v televíznom seriáli Synové a dcery Jakuba Skláře (1985). Sám Krampol ju považuje za svou životnú úlohu.

Zlatá éra Krampolovej kariéry

Zlatou érou Krampolovej kariéry ako zabávača boli zrejme osemdesiate roky a jeho pôsobenie v divadle Semafor, kde vytvoril populárnu dvojicu s Miloslavom Šimkom. Po Nežnej revolúcii (1989) pokračovali v Divadle Jiřího Grossmanna (dnes divadlo.cz), ktoré spolu založili v roku 1990. So Šimkom písali hry apoviedky, v ktorých samozrejme nechýbal ani humor. Ich povestné scénky doslova zľudoveli, napríklad rozhovor s japonským železničiarom, či so stážistom podniku Špuntana Surio Mario Martinezom Juarezom Ferdinandom.

Miloslav Šimek a Jiří Krampol: Rozhovor s japonským železničiarom

Po roku 1989 sa na filmovom plátne objavil napríklad v úlohe bývalého policajta v akčnejsnímke režiséra Víta Olmera Nahota na predaj (1993), zahral si aj v dráme z komunistického tábora Bumerang (1996) či v seriáli Život je ples (2012). Jeho veľkým comebackom mala byť komédia Víta Olmera Waterloo po česky(2002), v ktorej stvárnil päť hlavných rolí. Tá však dopadla ako názov napovedá a dostala Plyšového leva za najhorší film roka. V posledných rokoch napríklad hral v dvoch dieloch drámyzo školského prostredia Bastardi.

Vtipný moderátor

V posledných rokoch sa Krampol na televíznych obrazovkách objavil aj v úlohe moderátora zábavných programov.Vtipne moderoval program, ktorý testuje vedomosti národa Nikdo není dokonalý.Súťaž, ktorá bola podľa Krampola "sondou do hlbín neznalosti českého národa" sa s prestávkami vysielala šestnásť rokov.„S tou vzdelanosťou to ide dolu z kopca. Súčasní mladí nevedia nič. Opýtam sa ich na troch najlepších českých huslistov a oni: Neruda, Smetana, atretí neviem...,“uviedol Krampol.Na úspešný reláciu potom Krampol voľne nadviazal svojou talk show Krampoloviny.

Český Belmondo oslávil jubileum:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV Prima)

Kritiku si populárny zabávač Krampol, ktorý sa politickým témam vo svojich reláciách skôr vyhýba, vyslúžil pred voľbami v roku 2006, kedy jazdil s programom Premiéra s premiérom, v ktorom vystupoval aj vtedajší sociálnodemokratický premiér Jiří Paroubek. Tohtoroku mu udelila Společnost Vlasty Buriana Cenu humoru. Na zvukových nosičoch vydal Jiří Krampol svoje scénky a spomienky, je aj autorom a spoluautorom štyroch autobiografických kníh. Ako amatér sa venuje maľbe. Herec amoderátor chodí do posilňovne ahrá tenis. Je štvrtýkrát ženatý, má dvoch vlastných advoch nevlastných synov, ktorých si vyženil. Na svojom konte má aj niekoľko kníh.

Viac o téme: Jean-Paul BelmondoJiří Krampol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu