Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Charizmatický južan, ktorého musíte milovať: Oscarový McConaughey je nestarnúcou esenciou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Matthew McConaughey je dnes známy mnohými úlohami. Oscara si tento južan vyslúžil za úlohu chlapa trpiaceho chorobou AIDS vo filme Klub poslednej nádeje. Stal sa najsexi mužom s veľkým vplyvom. Je nestarnúcim fešákom, u ktorého kritici hovoria o zvláštnej esencii.

Matthew David McConaughey sa narodil začiatkom novembra 1969 v meste Uvalde v Texase do rodiny učiteľky a spisovateľky a otca, ktorý hrával vysokoškolský futbal a podnikal s dodávkami ropy. Jeho rodičia sa dvakrát rozviedli abrali sa trikrát. McConaughey má dvoch starších bratov Michaela aPatricka. Michael je milionár, ktorý hviezdi vdokusérii CNBC West Texas Investors Club.

Začiatky azmena plánov

McConaughey sa vroku 1980 presťahoval do texaského mesta Longview, kde chodil na strednú školu. Rok žil ako výmenný študent vAustrálii. VAustine vyštudoval tamojšiu univerzitu askončil sbakalárskym titulom na masmediálnej fakulte (Radio-Television-Film). Pôvodne chcel študovať Univerzitu metodistov, no jeho brat mu povedal, že súkromná škola je príliš drahá atak zmenil názor. Jednou zjeho možností bolo aj štúdium práva, neskôr si uvedomil, že ho právo vlastne nezaujíma.

Foto: SITA/AP/Eric Jamison/Invision
Zobraziť galériu (4)
Foto: SITA/AP/Eric Jamison/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Eric Jamison/Invision)

Zlomová úloha

McConaughey po škole pracoval vmnohých televíznych reklamách vrátane reklamy pre miestny denník Austin American-Statesman. Práve táto reklama je považovaná za jeho prvú úlohu, ktorá ho zviditeľnila. Miestna komunita si začínala memorovať mladého herca. Svoju prvú skutočnú úlohu vo filme dostal vroku 1992 vo filme Richarda Linklatera Dazed and Confused. Ako 23-ročnému sa mu podarilo zažiariť. Vtom istom roku ho obsadili aj do piesne Walkaway Joe country speváčky Trishe Yearwood.

Po rôznych menších úlohách prišiel skutočný zlom. Zahral si právnika Jakea Brigancea vsnímke podľa knihy Johna Grishama Čas zabiť (1996) Joela Schumachera, kde si zahral so Sandrou Bullock. Po tomto filme prišli hlavné úlohy vo filmoch Kontakt (1997), Amistad (1997) či Ponorka U-571 (2000). Do začiatku nového milénia bol obsadzovaný väčšinou vromantických komédiách ako je Svadby podľa Mary (2001) či Ako prísť o muža za desať dní (2003).

Najsexi muž sveta

Vroku 2005 si zahral vsnímke Sahara po boku Penélope Cruz. Pred uvedením filmu ho propagoval tak, že splavil Amazonku aspravil si turistiku do Mali. Vtom istom roku bol vyhlásený magazínom People za najsexi muža na svete. Orok na to si zahral vďalšej romantickej komédii so Sarah Jessicou Parker Lemra lemravá.

Foto: SITA/AP/Eric Jamison/Invision
Zobraziť galériu (4)
Foto: SITA/AP/Eric Jamison/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Eric Jamison/Invision)

Hercov imidž plážového typu bez trička ho predurčil na isté typy úloh. Vtomto čase sa začal obzerať aj po inej dramatickej práci. „Pár rokov som mal pocit, že robím niečo, čo ma baví vrámci romantických aakčných komédií. Verte mi však, že som si všimol, že existujú aj iné, hlbšie veci. Bohužiaš, vedel som, že by si vás takto nikto nevšimol. Ja som vrámci svojej práci stále mohol povedať nie niektorým projektom. Aj keď som vedel, že príde suchšie obdobie. Prišiel čas, keď som rok apol nemal čo robiť, no po čase, približne po dvoch rokoch som sa stal pre niektorých režisérov atraktívnym,“ povedal pre Deadline Hollywood.

DiCapriovi vyfúkol Oscara

Vroku 2012 si zahral sChanningom Tatuom vo filme Magic Mike, ktorý bol založený na Tatumovom živote. Film režíroval Steven Soderbergh. Vtom istom roku ho pozvali, aby sa stal členom oscarovej Americkej filmových umení avied. Ksvojim texaským koreňom sa vrátil opäť vLinklaterovej snímke Bernie. Orok na to si zahral sLeonardom DiCapriom vsnímke Vlk zWall Street. Vtom istom roku sa objavil ešte vjednej snímke, sktorou prišlo aj to najväčšie ocenenie.

Zahral si Rona Woodroofa vsnímke Klub poslednej nádeje. Úloha rodeo jazdca, ktorý zistil, že má AIDS. Jedna zkriticky najúspešnejších snímok mu vyniesla Oscara za hlavnú mužskú úlohu. Viacerí sa vtedy smiali, že Oscara vyfúkol Leonardovi DiCapriovi. Ten na Oscara čakal už niekoľko rokov. Vrámci tejto snímky dostal Oscara za vedľajšiu mužskú úlohu aj spevák aherec Jared Leto, ktorý si zahral transvestitu.

Zvláštna esencia apokojný život

Vroku 2014 sa stal podľa magazínu Time jedným zo sto najvplyvnejších ľudí na svete. Opár mesiacov neskôr podpísal zmluvu so spoločnosťou Lincoln Motors Company na niekoľko rokov astal sa tvárov značky. Krátko po uvedení reklám sa stali reklamy predmetom paródií niekoľkých známych amerických moderátorov televíznych šou.

Sprvým Oscarom aneskorším kritickým úspechom seriálu True Detective sa stal nestarnúcim fešákom so zvláštnou esenciou. Ďalšou skvelou snímkou vjeho repertoári je Nolanove sci-fi Interstellar (2014). Vposlednom čase sa objavil vadaptácii Kingovho príbehu Temná veža (2017).

Foto: SITA/AP/Evan Agostini/Invision
Zobraziť galériu (4)
Foto: SITA/AP/Evan Agostini/Invision  (Zdroj: SITA/AP/ Evan Agostini/Invision)

McConaughey vedie pokojný život. Vroku 2006 si stretol krásnu Camilu Alves, sktorou sa zasnúbil vroku 2011. Orok na to sa vzali vjeho rodnom Texase ausadili sa vAustine. Majú spolu tri deti – Leviho, Livingstona adcúrku Vidu. Založil si organizáciu, ktorá sa venuje pomoci tínedžerom, aby sa správne rozhodli.

Počas hurikánu Katrina vNew Orleans zachránil niekoľko zvierat avroku 2006 zachránil zvieratká aj pri požiaroch vKalifornii. Vsúčasnosti vyučuje na svojej materskej vysokej škole UT-Austin, prvú hodinu venoval svojmu filmu zroku 2016 Boj za slobodu. Jeho ďalším projektom bude film Serenity: Ticho pred búrkou.

Viac o téme: Matthew McConaugheyKlub poslednej nádejeCamila Alves
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu