Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svetoznámy umelec francúzskej školy Jean Reno: Príbeh herca, ktorý nikdy nesklamal

Jean Reno Zobraziť galériu (3)
Jean Reno (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/ANSA via AP)

Vysoký pôvodom Španiel Jean Reno, narodený v Maroku sa stal filmovou hviezdou vo Francúzsku i Spojených štátoch amerických. Umelec trikrát nominovaný na Césara za snímky Magická hlbočina, Návštevníci a Leon oslávil v pondelok 30. júla 70 rokov.

Útek zo Španielska

Jeho andalúzski rodičia emigrovali do Maroka pred fašistickým režimom generála Franka zo Španielska. Krátko po druhej svetovej vojne saim v Cassablance 30. júla 1948 narodil syn Juan Moreno Errere y Rimenes (po zmene mena Jean Reno). Vrodnom meste začal študovať na konzervatóriu, ale sníval oživote vo francúzskej metropoleParíži.

Neskôr sa rodina presťahovala do vytúženého Francúzska. Aby získal občianstvo, nevyhol sa vojenskej službe. Skončil vPorýní, kde bol preložený do armádnej sekcie umenia a zábavy. Ako dvadsaťdvaročný sa dostal opäť do Paríža a absolvoval legendárne kurzy Reného Simona a Štátne konzervatórium dramatických umení.

Moment, ktorý mu zmenil život

Herca objavil francúzsky režisér Luc Besson aobsadil ho do finančnenajúspešnejšej snímky 80. rokov minulého storočia snázvom Le Grand Bleu (Magická hlbočina, 1988). Film predstavuje príbeh onespútanosti jednej znajväčších prírodných krás, oľudských dušiach siahajúcich až na dno svojich síl ahlavne otúžbe zvíťaziť.

Jean Reno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/ANSA via AP)

Originálnu hudbu k filmu skomponoval Bessonov dvorný skladateľ Eric Serra. Rolu čističa Viktora stvárnil Jean Reno opäť vo filme Luca Bessona Nikita (Brutálna Nikita, 1990). Podobnú postavu v hlavnej úlohe odohral Reno vo filme Leon (1994). Snímka otvorila hercovi dvere do filmového Hollywoodu.

Umelec zažiaril aj vo veľkolepých amerických snímkach ako French Kiss (Francúzsky bozk, 1995), Mission: Impossible (1996). V akčnej snímke starej školy Ronin (1998) hral Jean Reno vtíme sRobertom De Nirom. Nezanedbával ani francúzsku tvorbu: Les Visiteurs (Návštevníci, 1993) a Les rivieres pourpres (Purpurové rieky, 2000). Návštevníci sa stali vtom čase komerčne najúspešnejším filmom vo Francúzsku a Jean Reno za rolu inkasoval 10 miliónov francúzskych frankov.

Herec, ktorý nikdy nesklamal

Spojenie dvoch hereckých osobností Jean Reno a Gérard Depardieu vkomediálnej snímke Tais-toi! (Drž hubu!, 2003) bolo vynikajúcou voľbou. Bláznivé situácie s vtipnými dialógmi rozosmievali filmových divákov. Rola židovského lekára vsnímke La rafle (Záťah, 2010) sadla hercovi ako uliata. Príbeh o genocíde európskeho židovského obyvateľstva spáchanej nacistami vpriebehu druhej svetovej vojny zarezonoval aj u filmovej kritiky. Cieľom producenta Alaina Goldmana bolo dať francúzskej kinematografii jej vlastný Schindlerov zoznam, lebo cítil, že žiadny z doterajších francúzskych filmov sa problematike holokaustu dostatočne nevenoval.

V roku 2006 obsadil Reno jednu z hlavných rolí v remaku filmu The Pink Panther (Ružový panter), kde si zahral kolegu inšpektora Jacquesa Clouseaua. V tom istom roku stvárnil aj kapitána Bezu Facha v snímke The Da Vinci Code (Da Vinciho kód: Šifra majstra Leonarda, 2006). Za zmienku stojí aj film Brothers of the Wind (Králi hôr, 2015).

Diváci v ňom mohli sledovať neskutočné a detailné zábery horských scenérií i samotných zvierat, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani tie najlepšie dokumentárne kúsky. Zaujímavosťou je, že dravce vo filme patrili slovenskému sokoliarovi Jaroslavovi Kanátovi. Jean Reno sa vrátil na plátna kín aj v jeho najobľúbenejšej úlohe, ako drsný policajt zo starej školy, s osobitým zmyslom pre spravodlivosť a humor v akčnej snímke Antigang (Nemilosrdní, 2015).

Herec Jean Reno je držiteľom viacerých cien. Vroku 1999 bol za úspechy menovaný za rytiera Čestnej légie. Európska filmová akadémia mu v roku 2000 udelila ocenenie za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. Umelec si v roku 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Karlovy Vary prevzal od Jiřího Bartošku Cenu prezidenta festivalu. Zároveň sa zúčastnil na živom nakrúcaní TV relácie Marka Ebena Na plovárně a potom osobne uviedol snímku Leon z roku 1994, v ktorej stvárnil hlavnú rolu zabijaka.

Jean Reno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/ANSA via AP)

Dve manželky a štyri deti

Jeden z najlepšie platených francúzskych hercov Jean Reno sa druhýkrát rozhodol vstúpiť do stavu manželského v roku 2006. Jeho manželkou sa stala o 22 rokov mladšia modelka Zofia Borucka. Reno si zabezpečil na sobáš prominentných svedkov, vtedajšieho ministra vnútra a budúcu hlavu štátu Nicolasa Sarkozyho a rockovú legendu Johnnyho Hallydaya. Herec má štyri deti zdvoch manželstiev.

Popri hereckých úlohách investuje na rozdiel od svojich hereckých kolegov vinárov do olivových plantáží. Vroku 2000 dokonca získal zlatú medailu na svetovej súťaži vo výrobe olivového oleja.

Viac o téme: Jean Reno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu