Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nechýba im talent ani charizma: FOTO Legendy i mladé uchá, ktoré oslavujú v auguste

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: koláž SITA)

Sú sympatickí, majú charizmu a hrali v mnohých úspešných snímkach. Augustoví oslávenci ako sa patrí. Vyzerá to tak, že tento mesiac má na svedomí poriadnu dávku talentu. Narodili sa legendy, ktoré stvárnili Jamesa Bonda, gangsterov, Zorra, Rona Weaslyho, Rain Mana, Kevina zo Sám doma a mnohých ďalších.

Aquaman

Jason Momoa je dnes známy najmä kvôli úlohe Aquamana. Jeho postava sa dočká aj samostatného dielu. Okrem toho ho diváci poznajú zo seriálu Hra o tróny. Jeho kariéra však nebola vždy taká žiarivá. Málokto si totiž spomenie na jedného zo záchranárov, ktorého si zahral aj Jason Momoa v Baywatchi. V seriáli sa objavil ako 19-ročný. Pred pár rokmi sa pre Entertainment Weekley vyjadril, že celé štyri roky po účinkovaní v Baywatchi si nemohol nájsť agenta. Vraj hercov zo seriálu nikto nebral vážne.

Foto: Courtessy of Baywatch, SITA, Youtube
Zobraziť galériu (9)
Foto: Courtessy of Baywatch, SITA, Youtube  (Zdroj: Courtessy of Baywatch, SITA, internet, youtube)

Augustoví velikáni

K augustovým oslávencom patria aj traja velikáni filmového plátna Dustin Hoffman, Robert De Niro a Sean Penn. Hoffman stvárnil mnoho postáv v skvelých snímkach akoTootsie, Parfum: Príbeh vraha, Jeho foter, to je lotor! a mnohých ďalších. Za filmyRain Man a Kramerová verzus Kramer získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. O pár rokov mladší herecký kolega Robert De Niro patrí takisto k legendám Hollywoodu. Diváci ho poznajú z gangsteriek i mnohých komédií.

Na konte má desiatky filmov ako Krstný otec II,Taxikár,Mafiáni,Mys hrôzy,Kasíno,Marvinova izba,Vrtieť psom či Jeho foter, to je lotor! (kde si zahral s Hoffmanom),Krajina policajtov,Jackie Brownová,Elitní zabijaci, Stážista a mnoho ďalších. Na konte má dvoch Oscarov - jedného za hlavnú úlohu vo filmeZúriaci býk a druhého za vedľajšiu úlohu v druhom diele Krstného otca. Treťou augustovoulegendou je Sean Connery, ktorý sa ako prvý preslávil úlohou Jamesa Bonda v niekoľkých snímkach. Má jedného Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Nepodplatiteľný.

Štvoricu uzatvára najmladší talentSean Penn. Svojrázny a charizmatický herec je známy komplikovanými postavami vo filmoch Tlmočníčka, Zabijem Nixona!, 21 gramov, Tajomná rieka, Ja som Sam, Sladký ničomník, V koži Johna Malkovicha, Mŕtvy muž prichádza či Lovci gangstrov.Za hlavné úlohy vo filmochMilka Tajomná riekazískal Oscara.

Temperamentný Španiel

Vlastným menomJosé Antonio Domínguez Bandera sa narodil v španielskej Málage. Ako 22-ročný mladík zaujal pozornosť jedného z najvýznamnejších režisérov súčasnosti Pedra Almodóvara, ktorý ho obsadil do jeho debutu Labyrint vášní. Vtedy sa začala jeho herecká kariéra a svojou charizmou teší divákov dodnes. Hollywoodu ho predstavila speváčka Madonna a napriek tomu, že nevedel dobre anglicky, obsadzovali ho do amerických filmov a čoskoro si získal srdcia kritikov i divákov.

Foto: SITA/AP/John Carucci
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/John Carucci  (Zdroj: SITA/AP/John Carucci)

Antonio Banderas bol Zorrom i Desperadom a svoj hlas prepožiťal kocúrovi zo Shreka. Zatiaľ nezískal žiadnu nomináciu na Oscara, no bol trikrát nominovaný za hlavnú postavu na Zlatých glóboch. V roku 1995 spoznal svoju manželku Melanie Griffith, s ktorou žil takmer 20 rokov. V roku 2015 sa rozviedli, no ostali priateľmi. Majú spolu jednu dcéru.

Mocný Thor

Jedným z fenoménov dnešnej doby je jednoznačne Chris Hemsworth. K jeho sláve mu dopomohla úloha mocného Thora v sérii filmov Avengers. Rodený Austrálčan ako dieťa často cestoval po celej Austrálii so svojou rodinou, práve vďaka tomu sa dostal na rôzne miesta a pomaly sa blížil k splneniu svojho sna - stať sa hercom. Keď sa presťahovali na Phillip Island, trávil väčšinu času so svojimi bratmi Liamom a Lukeom, ktorí sa takisto stali hercami.

Hemsworth sa venoval surfingu, vodnému pólu, futbalu a behu cez prekážky. V roku 2002 sa objavil v destskom seriáli Guineverse Jones ako kráľ Artuš a mihol sa aj v niekoľkých seriáloch. V Abramsovom Star Treku sa objavil ako George Kirk, táto malá úloha mu otvorila brány do Hollywoodu. „Mal som šťastie, bol som v správnej chvíli na právnom mieste.“ Po nezávislej snímke Cash prišiel zlom a objavil sa ako Thor v prvom diele Avengers v roku 2011. Na konte má aj ďalšie filmy ako Rivali, V srdci mora a ďalšie marvelovky. Je ženatý so španielskou herečkou Elsou Pataky, známou zo série Rýchlo a zbesilo, s ktorou má tri deti. V roku 2015 sa presťahovali zo Spojených štátov do jeho rodnej Austrálie.

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Bratia Affleckovci

Bratia Affleckovci majú k sebe blízko a obaja sa narodili v auguste. Mladší Casey Affleck na slávu čakal dlhšie, než jeho brat no oplatilo sa. Za hlavnú úlohu v psychologickej dráme Manchester by the Sea získal Oscara. Ben Affleck je známy z mnohých filmov. Vo svojich posledných filmov stvárnil po Christianovi Baleovi Batmana. Bol ženatý s Jennifer Lopez a Jennifer Garner, oba vzťahy sa skončili. Ben Affleck strávil nejaký čas na odvykačke kvôli alkoholu.

Bratia Affleckovci, (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)
Zobraziť galériu (9)
Bratia Affleckovci, (Foto: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Údajne to majú v rodine. „Som triezvy takmer tri roky. Môj otec bol katastrofálny alkoholik, moja babka bola alkoholička a aj môj brat strávil nejaký čas na odvykačke,“ povedal Casey Affleck v interview v reláciiWTF with Marc Maron Podcast v roku 2016. Mladšieho Afflecka sprevádzajú niekoľko rokov aj obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Dlhé roky bol ženatý so sestrou herca Joaquina Phoenixa. V roku 2015 sa rozišli.

Augustoví komici

V auguste oslavujú aj komediálni herci Steve Carell a Jack Black. Napriek tomu, že sú obaja skvelými komikmi, dokázali aj iné talenty. Steve Carell si zahral v dráme o najväčšej ekonomickej kríza po prvej svetovej vojne Stávka na neistotu. Jednou z posledných Carellových snímok je súboj pohlaví, kde si zahral po boku herečky Emmy Stone.

Z poštára sa tak rýchlo vypracoval na kvalitného herca. Carell je ženatý vyše 20 rokov a má dve deti. Jack Black si vo filmoch naivných, vtipných i naozaj zábavných a šialených mužov. Vo svojom voľnom čase sa venuje hudbe a má kapelu Tenacious D. Svoj hudobný a spevácky talent ukázal v snímke Škola roku. Ako 14-ročný bol závislý na kokaíne. Jeho toho času 31-ročný brat umrel v roku 1986 na AIDS. V roku 2006 sa oženil s dcérou jazzového basgitaristuTanyouHaden, s ktorou má dve deti.

Svojskí režiséri

Jamesa Camerona a Tima Burtona netreba ani predstavovať. Obaja patria medzi svojských režisérov, bez ktorých by Hollywood niektoré diela nespoznal v takej dobrej kvalite. James Cameron sa narodil v Kanade a neskôr sa s rodičmi presťahoval do Los Angeles. Nikdy neštudoval filmárčinu a začínal ako chudobný vodič kamiónu. Keď treba, s hercami zaobchádza ako s dobytkom. Pri strihaní Titanicu si na monitor prilepil žiletku s odkazom"Použiť iba v prípade, že film nebude fungovať."Titanic nakoniec získal 11 Oscarov a Cameron na ňom zarobil 115 milónov dolárov.

James Cameron s Kate Winslet a Leonardom DiCapriom v roku 1998 potom, čo si prevzal Oscara za Titanic. (Foto: SITA/AP/Mark J. Terrill)
Zobraziť galériu (9)
James Cameron s Kate Winslet a Leonardom DiCapriom v roku 1998 potom, čo si prevzal Oscara za Titanic. (Foto: SITA/AP/Mark J. Terrill)  (Zdroj: SITA/AP/Mark J. Terrill)


Už v útlom veku sa venoval venoval písaniu sci-fi poviedok. Inšpirovala ho k tomu hlavne Kubrickova Vesmírna Odyssea, ktorá mu doslova otvorila fantáziu. Jednou z poviedok, ktoré James napísalpočas hodín biológie, bola "Priepasť" (The Abyss), ktorú neskôr sfilmoval. Je piatykrát ženatý na na konte má snímky ako Terminátor či Avatar, ktorý mal premiéru v roku 2009. Dnes má naplánované ďalšie štyri diela Avatara až do roku 2025.


Mohlo by vás zaujímať:


Filmy Tima Burtona sú opradené charizmou a len málokto nespozná režisérov podpis. Dvorným hercom Tima Burtona je dlhé roky Johnny Depp a jeho manželkou bola takisto svojrázna herečka Helena Bonham Carter, s ktorou má dve deti, no po trinástich rokoch manželstva rozišli. Duchom introvert, no extravagantný a uletený výzor si všimne každý. Tima Burtona prostredie mimo kultúry nebavilo, odjakživa bol fanúšikom kníh, maľovania a sci-fi filmov.

Tim Burton so svojou exmanželkou Helenou Bonham Carter. (Foto: SITA/AP/Jon Furniss Photography/Invision)
Zobraziť galériu (9)
Tim Burton so svojou exmanželkou Helenou Bonham Carter. (Foto: SITA/AP/Jon Furniss Photography/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Jon Furniss Photography/Invision)

Po strednej škole sa prihlásil naCalifornia Institute of the Arts, kde práve štúdio Disney hľadalo mladé talenty. Prihlásil sa na výukový program, kde sa mu veľmi zapáčilo, stal sa nadšeným členom tímu Disneyho animátorov. Nadšenie netrvalo dlho, pracovať tam bolo preňho príliš otrocké a málo kreatívne. Štúdio si však všimlo jeho talent a umožnilomu natočiť dva krátkometrážne filmy. Medzi jeho najznámejšie snímky patrí Beetlejuice, dva diely o Batmanovi, Nožnicovoruký Edward, Mŕtva nevesta Tima Burtona či Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street.

Jedna úloha - doživotný úspech

V Hollywoode občas stačí jedno dobré rozhodnutie a máte postarané o doživotný úspech. Medzi takýchto šťastlivcov patria aj Matthew Perry, Rupert Grint a Macaulay Culkin. Matthew Perry sa síce objavil v mnohých filmov, no jednoznačne bude doživotne profitovať z úlohy Chandlera v kultovom seriáli Priatelia. Počas nakrúcanie mal viaceré zdravotné problémy. V roku 1997 absolvoval kvôli závislosti na Vicodine 28-dňový odvykací program.

Za roky schudol 66 kíl. V roku 2000 kvôli pankreatitíde schudol takmer 10 kíl. O rok na to sa opäť liečil zo závislosti na Vicodine,metadone, amfetamíne a alkohole. Dnes je asbtinentom. Aj Rupert Grint mal šťastie. Už ako dieťa sa predstavil vo filme. No nie v hocijakom. Zahral si Rona Weasleyho v sérii filmov a čarodejníkovi Harrym Potterovi. Síce sa objavil v niekoľkých snímkach, no ani jedna z nich nezaznamenala väčší úspech, resp. úspech, ktorý by predčil Pottera. V súčasnosti hviezdi v seriáloch Snatch a Sick Note.

Ďalším úspešným detským hercom je Macaulay Culkin, ktorého všetci poznáme ako Kevina zo Sám doma. Aj na neho časom doľahla detská sláva. Zatkli za držanie nelegálnych látok. Chodil dlhé roky s herečkou Milou Kunis a preslávil sa aj kontroverzným priateľstvom s Michaelom Jacksonom. Okrem herectva sa venuje aj hudbe, má na konte niekoľko filmov, no podobne ako u Grinta, ani jeho filmy nezaznamenali väčší úspech.

Prominentná rodina

Alexander Skarsgård pochádza z naozaj prominentnej rodiny. Jeho otec Stellan je známy z niekoľkých komédií i drám. Objavil sa v Avengersoch, Trierovej Nymfomanke a k jeho posledným filmom patrí pokračovanie muzikálu Mamma Mia!. Alexandrov brat Gustaf momentálne hviezdi ako Floki v seriáli Vikingovia. Sám Alexander sa preslávil v seriáli Pravá krv, zahral si Tarzana v snímke Legenda o Tarzanovi. Okrem toho si zahral s Julianne Moore vo filme What Maisie Knew či v dráme Východ. Ďalší dvaja bratia zo švédskeho klanuSkarsgårdovcov sú takisto hercami. S prvou manželkou mal Stellan šesť detí s druhou dve. Podstúpil vasektómiu, pretože podľa neho je osem detí dosť.

Skarsgårdovci zľava: Alexander, Stellan a Gustaf (Foto: SITA/AP/Invision/Richard Shotwell, Joel C Ryan, Chris Pizzello)
Zobraziť galériu (9)
Skarsgårdovci zľava: Alexander, Stellan a Gustaf (Foto: SITA/AP/Invision/Richard Shotwell, Joel C Ryan, Chris Pizzello)  (Zdroj: SITA/AP/Invision/Richard Shotwell, Joel C Ryan, Chris Pizzello)

Talentovaní elegáni

Síce ich delí niekoľko rokov, no obaja sa radia medzi hollywoodskych elegánov. Richard Gere ako nestarnúci fešák dostal svoju prvú hereckú príležitosť v roku 1977 v sexuálnej ladenej detektívke Hľadanie pána Goodbara. Sexsymbol z neho spravila hlavná úlohav dráme Americký gigolo. Túto pozíciu si upevnil snímkamiDôstojník a gentleman či kultovou Pretty Woman. V roku 1999 ho magazín People označil za najsexi muža na svete a o štyri roky neskôr sa tešil zo Zlatého Glóbusu za výkon vo filme Chicago. Jeho prvou manželkou bola Cindy Crawford, ich manželstvo vydržalo štyri roky. So svojou druhou manželkou, modelkou a herečkou, Carey Lowell má jedného syna. Tohto roku sa tretíkrát oženil a jeho manželkou sa stala o viac než 30 rokov mladšia novinárka a podnikateľka Alejandra Silva.

Edward Norton má na konre niekoľko kvalitných snímok, medzi ktoré patrí Grandhotel Budapešť, Iluzionista či kultový Kult hákového kríža. S Richardom Gereom sa stretli v roku 1996 v jednom z jeho prvých filmov Prvotný strach. V psychologickej dráme si zahral schizofrenického vraha. Gere bol jeho právnikom. Budúci rok by sa mal dostať do kín jeho projekt Motherless Brooklyn, kde sa chopil réžie, scenára i hlavnej úlohy. Norton chodil niekoľko rokov so Salmou Hayek. Jeho manželkou sa stala neskôr kanadská producentka Shauna Robertson, s ktorou má syna. Norton je všeobecne známy tým, že neholduje životnému štýlu celebrity. „Keby som prestal chodiť metrom, dostanem infarkt,“ povedal v jednom z interview.

Viac o téme: Tim BurtonRobert De NiroRichard GereSean ConneryEdward NortonMacaulay CulkinDustin HoffmanJames Cameron
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu