Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko smúti, zomrel herec z Arabely: Racek (†88) stvárnil zložité psychologické postavy

Ilja Racek Zobraziť galériu (2)
Ilja Racek (Zdroj: Česká televize)

Vo veku 88 rokov zomrel herec Ilja Racek, dlhoročný člen Divadla na Vinohradoch. S odvolaním sa na jeho syna Ilju Racka mladšieho to uviedol server iDNES.cz. Herec s ťažko zameniteľným imidžom hral často aj vo filmoch, počas svojej kariéry stvárnil stovky prevažne drobnejších rolí. Diváci si ho pamätajú aj z televízie, kde účinkoval v obľúbených seriáloch Arabela sa vracia, Náhrdelník, Hříšní lidé města pražského alebo Zlá krv.

Počas svojej kariéry stvárnil divadelný a filmový herec Ilja Racek stovky rolí. Jehoživotnápúť sa skončila vo veku 88 rokov. Diváci ho poznajú z filmov Strieborný vietor, Kto chce zabiť Jessii, Kronika žeravého leta, Malostranské humoresky či z televíznych seriálov. Výrazne sa uplatnil aj v divadle a jeho hlas s osobitou dikciou tiež dobre poznali rozhlasoví poslucháči z mnohých hier a rozprávok.

Zaujalo ho bábkové divadlo

Racka, narodenéhov Prahe 24. júna 1930, už v detstve zaujalo bábkové divadlo, veľa čítal a rád chodil do kina. Počas vojny pracoval ako javiskový technik divadla Ríše bábok a sám tiež účinkoval v Ľudovom dome na pražskomPankráci.

Po maturite na gymnáziu začal študovať herectvo na pražskom konzervatóriu, z ktoréhosa čoskoro potom stala Divadelná fakulta Akadémie múzických umení. Hereckéštúdium absolvoval v roku 1950, ale ešte pred jeho dokončením nastúpil do angažmánu v Krajskom oblastnom divadle v Olomouci, kde strávil desať rokov. V rokoch 1960-1966 pôsobil v niekdajšom Divadle E. F. Buriana v Prahe.

Predstaviteľ zložitých psychologických postáv

V roku 1966 sa Racek stal členom súboru Divadla na Vinohradoch, kde sa postupne profiloval ako predstaviteľ výrazných a psychologicky zložitých postáv. Vytvoril tu cez päťdesiat rolí. Tou prvou bol Magnus Gabriel de la Gardie vStrindbergovej dráme Kráľovná Kristina (1966).

Ilja Racek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Česká televize)

Bol tiež Doktorom vStehlíkovejGrandlehárni, Dôstojným pánom Shannonom vo Williamsovej Noci s leguánom, Foltýn v Pavlíčkovej hre Posadnutosť aleboŽivot a dielo skladateľa Foltýna, Grayom ​​v Hubačovej dramatizácii románu Kráľ Krysa, Kráľom v Hamletovi aj Wolandom v dramatizácii Bulgakovovhorománu Majster a Margaréta.

Uhrančivý pohľad a výrazný zjav

Neskôr naštudoval úlohu Firsa v Čechovovom Višňovom sadea Kustoda v divadelnej verzii presláveného Felliniho filmu Skúška orchestra či Bruncvíka v dramatizácii Kafkovho Zámku. Okrem domovskej vinohradskej scény Racek hosťoval napríklad v Divadle Na zábradlí, vo Viole a od začiatku 90. rokov v Divadle ABC, Rokokua Divadle v Řezníckej.

Jeho uhrančivý pohľad a výrazný zjav často využíval tiež film a najmä televízia. Vo filme sa prvýkrát objavil ako konzervatorista v roku 1948 v snímke Martina Friča Návrat domov. Z jeho ďalších filmových rolí vyniká upír v televíznom spracovaní Stokerovho románu Dracula, kde vďaka svojmu uhrančivému vzhľadu a sile psychologického herectvapôsobivo stvárnil legendárneho grófa. Za celoživotné činoherné majstrovstvozískal Ilja Racek v roku 2008 cenu Thálie.

Viac o téme: ArabelaIlja Racek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu