Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blázon či génius? Strapatý režisér oslavuje. Za sebou má množstvo zvláštnych filmov

Tim Burton
Tim Burton (Zdroj: SITA/Willy Sanjuan/Invision/AP)

Býva označovaný za výtvarne najvýraznejšieho filmového tvorcu a jeho osobitý štýl je zmesou fantázie, čierneho humoru a rozprávkových motívov. Americký režisér Tim Burton, ktorý 25. augusta oslávil šesťdesiatku, je tiež uznávaným spisovateľom, ilustrátorom, maliarom a fotografom. Vybrať jeho najslávnejší film je ťažké, širšej verejnosti je asi najviac známy ako režisér snímok o Batmanovi a filmov Nožnicovoruký Edward, Charlie a továreň na čokoládu alebo Ospalá diera.

Burton v roku 1979 vyštudoval Kalifornský inštitút umenia a začínal ako animátor v ateliéroch spoločnosti Disney. Neskôr začal točiť krátkometrážne snímky a v roku 1985 mala premiéru jeho celovečerná prvotina Pee-Weeho veľké dobrodružstvo. Komédia o ukradnutom bicykli mala úspech a o tri roky neskôr nakrútil svoj ďalší film, komediálny horor Beetlejuice. Z Burtona sa rýchlo stal uznávaný tvorca, v roku 1989 natočil Batmana s Michaelom Keatonom a Jackom Nicholsonom v hlavných úlohách a jeho hviezdna kariéra nabrala strmé obrátky.


Mohlo by vás zaujímať:Mali drsný život, bláznivé nápady a svetové diela: Pozrite si filmy o známych umelcoch


Jeho dvorným hercom sa postupne stal Johnny Depp, ktorý si zahral hlavné úlohy v Burtonových hitovkách ako Nožnicovoruký Edward (1990), Ed Wood (1994), Ospalá diera (1999), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (2007) alebo Alenka v ríši divov (2010). Medzi menšími divákmi aj ich rodičmi mala úspech animovaná snímka o chlapčekovi a jeho "mŕtvom" psíkovi Frankenweenie: Domáci maznáčik (2012), ktorý nepriamo nadviazal na jednu z jeho krátkych prvotín Frankenweenie z roku 1984.

V roku 1992 sa ako režisér vrátil k Batmanovi (Batman sa vracia) a zásah do jeho osobného života znamenala Planéta opíc z roku 2001, po ktorého nakrúcaní sa zasnúbil s hlavnou herečkou Helenou Bonham Carter, s ktorou má dcéru a syna. Carter neskôr obsadil do svojich niekoľkých ďalších filmov a herecky sa uplatnila v Burtonových filmoch aj jehopriateľka, herečka a modelka Lisa Marie. Ženatý bol Burton raz.

Viac o téme: Tim Burton
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu