Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šarmantné, talentované a krásne: VIDEO Ženy v AHS, z ich výkonu vám padne sánka!

Ženy v American Horror Story
Ženy v American Horror Story (Zdroj: Telkáč koláž, SITA/AP Photo)

Sú krásne, sú talentované a dokážu stvárniť niekoľko charakterov naraz. Ženy zo seriálu American Horror Story nás sprevádzajú príbehom už sedem rokov. V súčasnosti má premiéru ôsma séria. Zdá sa, že Ryan Murphy má skutočne dobrý čuch na kvalitné herečky. Niektoré doteraz neboli známe a práve tento seriál im pomohol k úspechu.

Seriál American Horror Story uzrel svetlo sveta v roku 2011 a odvtedy sa teší čoraz väčšej popularite. Ryan Murphy zvolil naozaj originálny koncept. Námety sa prelínajú s niektorými skutočnými historickými námetmi a každá séria má iný podtitul. Niektoré navzájom súvisia, čo sa odhaľuje až neskôr. V každej sérii hrajú zhruba rovnaký herci, takže máme možnosť naozaj zhodnotiť ich herecké kvality. Niektorí si dokonca zahrajú aj niekoľko rozličných charakterov. Ženská časť hereckej komunity AHS naozaj ohúrila a mnohé z herečiek vyniesla na vrchol.

Sarah Paulson

Kráľovnou seriálu je jednoznačne Sarah Paulson. Ako jediná zo žien sa objavila v každej sérii, vrátane najnovšej ôsmej série. Dokonca zvládla aj niekoľko postáv v jednej sérii. Objavila sa v úlohe média, čarodejnice, ducha narkomanky, novinárky, siamského dvojčaťa s dvoma hlavamiči ženy, ktorámusela odolávať nástrahám kultu. Okrem American Horror Story je Ryan Murphy tvorcom aj ďalšieho seriálu, v ktorom sa Paulson objavila, American Crime Story. Na konte má niekoľko snímok. Vo významnejšej úlohe sa objavila vo filmoch Blue Jay (2016),The Post: Aféra v Pentagone (2017) či Debbina 8 (2018).

Do piatich rokov žila s rodičmi na Floride, neskôr sa rozviedli a s matkou sa presťahovala na Manhattan, no stále navštevovala otca a dve sestry v domovine. Od detstva ju priťahovalo divadlo, profesionálne sa herectvu začala venovať v 12-ich, kedy sa objavila v hre Amerlia Agai. Je absolventkou Americkej akadémie dramatického umenia. Keď mala 25, lekári jej diganostikovali melanóm, no herečka sa ho zbavila, kým sa rakovina stihla rozšíriť. Paulson sa k homosexualite priznala v roku 2013, predtým chodila s herečkou Cherry Jones. V súčasnosti žije v Los Angeles a tvorí pár s Holland Taylor, herečkou, ktorá si zahrala mamu v seriáli Dva a pol chlapa a je od nej takmer o 30 rokov staršia.

Kathy Bates

Kathy Bates sa objavila v piatich sériách seriálu v rôznych postavách. Pamätné sú jej úlohy tyranky Madame La Laurie a mäsiarky.Táto 70-ročná herečka je známa z mnohých filmov. Diváci si ju zrejme najviac spájajú z Titanicom, kde sa objavila vo vedľajšej úlohe, no na konte má aj významnejšiu rolu. Koncom 70. rokov sa presťahovala do New Yorku, kde si privyrábala ako spievajúca čašníčka. Jej prvým filmom, kde sa mihla, bol Formanov Taking off, v ktorom sa podieľala aj na jeho hudobnej stránke. Hosťovaním v seriáloch a divadlách sa začiatkom 80. rokov prebojovala na vysnívaný Broadway. Nezanevrela však ani na iné divadelné dosky, kde excelovala a zbierala jednu cenu za druhou.

Do celovečerných filmov sa jej dlho nepodarilo prebojovať, no potom prišiel zlom. Keď Rob Reiner prejavil záujem produkovať adaptáciu knihy Misery musí zomrieť, spisovateľ Stephen King súhlasil pod podmienkou, že režisérom bude práve on. Reiner vedel, že úloha bývalej zdravotnej sestry Annie Wilkesovej je pre film kľúčová. Vhodnú kandidátku našiel v divadle. Bates, ako sa neskôr ukázalo, bola geniálnou voľbou. Milá, trocha pri sebe, slobodná ženuška vo chvíľach návalu nepríčetného hnevu meniaca sa v rozzúrenú mašinu. Táto rola jej vyniesla Oscara. V roku 2003 úspešne prekonala rakovinu vaječníkov. O desať rokov neskôr jej diagnostikovali rakovinu prsníkov a podstúpila dvojitú mastektómiu.

Lily Rabe

Lily Rabe sa preslávila najmä vďaka tejto úlohe. Dovtedy nebola pre divákov veľmi známa. Na konte má pár filmov, z ktorých ani jeden nezískal väčšie ocenenie. V hororovom seriáli však prejavila obrovský talent. Za jej zlom v kariére sa považuje snímka Kupec benátsky z roku 2004, kde si zahrala menšiu úlohu po boku Al Pacina.

Za jej najúspešnejšie úlohy sú však považované úlohy v prvej a druhej sérii AHS - rola Nory Montgomeryovej, ducha pôvodného vlastníka vražedného domu, a rola sestry Eunice, ktorú posadol diabol. Okrem siedmej série sa objavila v každej sérii. Sporadicky sa objavovala aj na divadelných doskách, no svoju divadelnú kariéru ukončila úlohou v hre Ako sa vám páči od Shakespeara v roku 2012. Rodená Newyorčanka tvorí pár s hercom Hamishom Linklaterom. Páru sa v roku 2017 narodilo dievčatko, pre oboch ide o prvého potomka.

Taissa Farmiga

Mladá 24-ročná herečka zatiaľ patrí k pomerne neznámym tváram medzi hercami. Je najmladšou zo siedmich súrodencov, pričom jej sestrou je známa herečka Vera Farmiga, ktorú si diváci pamätajú napríklad z hororu V zajatí démonov. Na rozdiel od sestry mala Taissa už od mala obrovský záujem stať sa profesionálnou herečkou. Prvú príležitosť jej preto dala jej sestra Vera.

Obsadila ju do filmu, ktorý sama režírovala Higher Ground, aby si vyskúšala svoj herecký talent. Práve tento film sa stal jej debutom v roku 2011. Vera videla vo svojej sestre svoju mladšiu verziu a jej obsadenie sa nakoniec ukázalo ako dobrá voľba. Film získal ocenenie na festivale Sundance Film. Krátko na to sa Taissa rozhodla oficiálne, že sa stane herečkou. Mnohí si jej talent všimli a Ryna Murphy ju v tom istom roku obsadil do prvej série seriálu. V tom čase mala 16 rokov.


Myslíte si, že ide o fikciu? Mýlite sa: Títo vrahovia vás stiahnu z kože, umučia a zabijú


Jessica Lange

Druhou kráľovnou seriálu je jednoznačne Jessica Lange. Objavila sa v prvých štyroch sériách a momentálne si zahrá aj v zatiaľ poslednej ôsmej sérii. Svojim šarmom, eleganciou a prefíkanosťou sa vryla divákom do pamäte. Napriek tomu, že si si zahrala rôzne postavy, ich podstata bola stále rovnaká. Elegantná žena s temnou minulosťou a ráznym prejavom. Jessica Lange nebolo ľahké rozkazovať. Narodila sa v Minnesote ako tretie zo štyroch detí. Rušné detstvo mal na svedomí otec, ktorý často menil povolanie a rodina sa preto musela sťahovať. Pôvodne sa chcela stať maliarkou, no osud ju zavial k úplne inej profesii.

V jeden večer si Lange pozrela film Deti raja (1945), ktorý jej zmenil život. Do mimického herectva sa zamilovala a vzápätí ho odišla študovať do Paríža. Začiatkom 70. rokov sa vrátila do New Yorku, kde navštevovala herecké kurzy. V roku 1976 dostala úlohu vo filme King King, ktorá odštartovala jej kariéru. Svoj komediálny talent ukázala v snímke Tootsie, kde si zahrala po boku Dustina Hoffmana. Za túto úlohu si vyslúžila Oscara. O pár rokov neskôr získala Oscara za hlavnú úlohu vo filme Operácia Blue Sky. V súčasnosti sa objavila v seriáli Feud o vzťahu medzi herečkami Joan Crawford (Jessica Lange) a Bette Davis (Susan Sarandon). Žije v New Yorku, je aktívnou členkou Unicefu a odporkyňou exprezidenta Georgea Busha. Má tri deti, otcom jej prvorodenej scéry je tanečník a herec Mikhail Baryshnikov. Takmer tridsať rokov bola vydatá za herca Sama Sheparda.

Emma Roberts

Svojská herečka s hviezdnymi koreňmi. Aj Emma Roberts je súčasťou hororového háremu žien. V rámci AHS sa objavila v troch sériách, pričom najvýznamnejšou úlohou bola rola čarodejnice Madison. V seriáli si našla aj svojho, zdá sa, životného partnera Evana Petersa, ktorý sa objavil v každej sérii a v rámci mužských úloh je jednoznačne hororovým kráľom. Je to jednoznačne veľká a búrlivá láska.Okrem AHS sa objavila aj v ďalšom seriáli z produkcie Ryana Murphyho Scream Girls.

Emma je neterou herečky Julie Roberts a debutovala filmom Kokaín, kde si zahrala menšiu úlohu. Čo sa týka filmovej tvorby, nemá na konte významnejšie filmy. Komerčne úspešnou bola snímka My sme Millerovci, kde si zahrala aj Jennifer Aniston a Jason Sudeikis. Roberts sa venuje aj speváckej kariére, no v roku 2007 oznámila, že sa zameriava na herectvo. V jej najnovšom životopisnom filme Billionaire Boys Club si zahrala po boku Kevina Spaceyho, Billie Lourd, Rosanna Arquette a ďalších.

Angela Bassett

Angela Bassett patrí k jedným z najvýraznejších tvári v seriáli. Temperamentná herečka má svojský a živý prejav a každej svojej úlohy sa zhostila naozaj bravúrne. Rodená Newyorčanka prežila väčšinu svojho detstva s matkou Betty na Floride. Matka pracovala ako sociálna pracovníčka a svoju dcéru vždy upozorňovala na dôležitosť vzdelania. Aj vďaka nej preto Angela skončila štúdium na univerzite Yale v New Yorku, kde študovala drámu. Krátko po skončení štúdia sa Bassett objavila v klipe legendárnej pesničky Thriller a v celovečernom televíznom filme Doubletake.

Od tej doby sa objavovala v menších úlohách. Slávu a úspech jej priniesli až 90. roky, kedy sa objavila v niekoľkých známejších filmoch. Prelomovou bola pre ňu rola legendárnej Tiny Turner v životopisnom filme Tina. Laurence Fishburne odmietol úlohu Ikea Turnera päťkrát, vzal ju len kvôli Bassettovej.Za toto stvárnenie bola nominovaná na Oscara. V roku 2001 jej ponúkli úlohu v Plese príšer. Odmietla ju, pretože sa nechcela vyzliecť pred kamerou. Úlohu neskôr vzala Halle Berry, ktorá za ňu získala Oscara. Od roku 1997 je vydatá za herca Courtneyho B. Vancea, s ktorými má dvojčatá. Spoznali sa práve počas štúdia na univerzite Yale.

Lady Gaga

Voľba jednej z hlavných postáv do piatej série mnohých prekvapila. Úlohu grófky dostala speváčka Lady Gaga. Po prvých skeptických názorov však prišlo obrovské prekvapenie. Sám tvorca seriálu Ryan Murphy povedal, že počas natáčania jednotlivých scén ovládla celú scénu. Vyrobili pre ňu vyše šesťdesiat kostýmov. Herectvo bolo vždy jej snom, no viac prerazila na hudobnom trhu. Síce sa objavila v menších úlohách v niekoľkých filmoch, skutočný úspech jej ako herečke priniesol práve tento seriál.

Za túto úlohu si dokonca vyslúžila aj ocenenie Zlatý Glóbus za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Murphy ju následnej obsadil aj do menšej úlohy v ďalšj šiestej sérii. Jej ďalším projektom je film Zrodila sa hviezda, kde si zahrá spolu s Bradleym Cooperom. Na torontskom filmovom festivale si snímka vyslúžila obrvoské ovácie. Zdá sa, že Lady Gaga patrí k tým celebritám, ktoré dokážu ovládnuť filmový a hudobný svet. Vďaka svojej výstrednosti si ju určite mnohí ešte dlho zapamätajú.


Búrlivý pár v Ríme: FOTO Evan Peters musel na svoju 30-tku niesť priateľku na chrbte!


Billie Lourd

Billie Lourd sa vrhla na kariéru herečky zhurta. Je prvou a jedinou herečkou Carrie Fisher, známej ako Princezná Leia z kultovej série Star Wars. Jej otec Bryan Lourd je kastingový agent a jej babičkou je známa herečka Debbie Reynolds. Prvýkrát sa vo filme objavila v roku 2014, a to v úlohe Gliv vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza, kde si zahrala po boku svojej matky.

Najprv sa špekulovalo, že si mala zahrať Princeznu Leiu vo flashbacku, no herečka to poprela a neskôr sa dostalo von meno jej postavy. O rok neskôr si ju Ryan Murphy vybral do úlohy jednej z hlavných postáv slasher seriálu Scream Queens, kde si zahrala s Emmou Roberts. Zrejme ho očarila dosť na to, aby sa objavila aj v siedmej sérii s podnázvom Kult, kde si zahrala sestru samozvaného lídra kultu Evana Petersa alias Kaia Andersona. Úlohu jej ponúkol aj v ôsmej sérii.

Adina Porter

Adina Porter sa narodila v New Yorku. Svoju hereckú kariéru začala na divadelných doskách an Broadwayi. Za jednu z hier získala aj divadelnú cenu. Ozajstným debutom však bola hra Ženy v roku 2001, ktorú režíroval Scott Elliott. Okrem divadelnej kariéry sa najviac objavuje v seriáloch. Preslávila sa úlohou v upírskom seriáli Pravá krv, kde hrá dlhodobo.

Neskôr ju Murphy obsadil do menšej úlohy v prvej sérii AHS. Jej ďalšou úlohou bola až rola Lee Harris v šiestej sérii za čo si vyslúžila pozitívny ohlas od kritikov. V siedmej sérii sa objavila v úlohe reportérky Beverly Hope. Bola dvakrát vydatá, s druhým manželom má dve deti.

Gabourey Sidibe

Sidibe je dcérou senegalského taxikára a soulovej speváčky. Rodičia sa rozviedli, keď bola ešte malá. Vychovávala ju matka v Harleme. Navštevovala niekoľko škôl, z ktorých nakoniec zvíťazila psychológia na Mercy College. Síce si zahrala v niekoľkých školských predstaveniach, o herectvo nejavila väčší záujem. Zlom nastal po telefonáte jej kamaráta. Ten jej povedal o konkurze do filmu Precious z roku 2009.

Keď získala hlavnú úlohu vo filme, otvorili sa jej dvere do Hollywoodu a tento krok jej definitívne zmenil život. Zahrala si úlohu mladého dievčaťa, ktoré si napriek fyzického i psychickému týraniu ide za svojím. Snímka neskôr získala niekoľko ocenení, z ktorých najvýznamejšia je nominácia na oscara za herečku v hlavnej úlohe. V AHS sa objavila v úlohe čarodejnice Queenie.

Connie Britton

Táto 51-ročná herečka sa objavila zatiaľ len v prvej sérii AHS, no Murphy s ňou počítal aj v najnovšej ôsmej sérii, kde si, rovnako ako v prvých dieloch, zahrá Vivien Harmon. Narodila sa v Bostone. Keď mala sedem rokov, presťahovali sa do Virginie a neskôr do New Yorku. Jednou z jej známejších úloh bola rola v seriáli Všetci starostovi muži.

V roku 2010 sa objavila v malej úlohe vo filme Nočná mora z Elm Street. Hororové prostredie sa jej zrejme zapáčilo a o rok na to prijala ponuku v seriáli AHS. Dva roky bola vydatá za investičného bankára Johna Brittona. Jeho priezvisko dnes používa ako umelecké meno. V roku 2011 si adoptovala synčeka z Etiópie. Venuje sa dobrovoľníctvu, jóge či pešej turistike. Študovala čínštinu v Pekingu a aj na vysokej sa špecializovala na ázijské štúdiá. Jej spolubývajúcou bola herečka Lauren Graham, ktorú diváci poznajú ako Lorelai zo seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov.

Jamie Brewer

Jamie Brewer je americkou herečkou s downovým syndrómom. Od mala prejavovala záujem o všetky formy umenia, najmä o filmy a divadlo. Dnes sa venuje najmä divadelnému vystupovaniu. Jej filmovým debutom bol práve seriál AHS, kde sa objavila v troch sériách. Zahrala si dcéru Jessicy Lange, čarodejnicu a jednu z členiek kultu proti mužom v siedmej sérii.

Je zároveň prvou modelkou s downovým syndrómom, ktorá sa objavila na móle New York Fashion Week. Je aktívnou členkou komunity ľudí s týmto typom postihnutia. Stala sa najmladšou osobou, ktorá bola zvolená za prezidentaThe Arc of Fort Bend County, teda spoločnosti, ktorá poskytuje advokátske služby, podporu a iné službypre ľudí s mentálnym a rozvojovým postihnutím a ich rodiny. V Texase sa jej dokonca podarilo zrušiť používanie slova „retardovaný“, ktoré bolo neskôr nahradené termínom „duševná vývojová vada“.

Frances Conroy

Študovaná herečka Frances Conroy sa stala po štúdiách na prestížnej škole Julliard výraznou a obsadzovanou herečkou na Broadwayi. V divadle sa zoznámila s dramatikom Arthurom Millerom a stali sa dobrými priateľmi. Práve za úlohu v jeho hre bola nominovaná na cenu Tony v kategórii najlepšia herečka. Neskôr začala pracovať aj v televízii, kde sa zoznámila s hercom Janom Munroom. Manželmi sú od roku 1992.

Do širšieho povedomia sa dostala až vďaka seriálu Six Feet Under, kde si zahrala Ruth Fisher. Za túto úlohu si vyslúžila ocenenie Zlatý glóbus. Objavila sa aj v seriáli Ako som spoznal vašu matku, kde si zahrala mamu Barneyho Stinsona. Na strieborných plátnach sa však objavila prevažne v menších úlohách napríklad v Letcovi či Samotárovi zo Seattla. Väčší úspech jej znova prinieslo až účinkovanie v seriáli American Horror Story.

Viac o téme: Angela BassettAmerican Horror StoryEmma RobertsSarah PaulsonConnie BrittonKathy BatesBillie LourdTaissa Farmiga
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu