Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z „Otecka Ameriky“ odsúdený sexuálny predátor: Bill Cosby zničil predstavy desiatok mladých ľudí!

Bill Cosby Zobraziť galériu (8)
Bill Cosby (Zdroj: Mark Makela/Pool Photo via AP)

Bill Cosby patrí k obrovským fenoménom na seriálovom poli. V 80. a 90. rokoch sa preslávil ako skvelý komik, ktorý svojím humorom bavil ľudí všetkých vekových kategórií. Po desaťročiach obľúbenosti prišiel zlom. Cosbyho obvinili desiatky žien zo sexuálneho zneužívania. Súd ho odsúdil na tri až desať rokov za mrežami. Predstavy mnohých fanúšikov padli.

Cosbyho humor bol dlhý čas základným pilierom existencie mnohých ľudí. Spolu sinými kultovými seriálmi sa zaradil na zoznamy našich najobľúbenejších seriálov. Mnohí sa preto nevedia zmieriť sobvineniami, ktoré sa vynorili. Nie je to však až také prekvapenie. Prvé obvinenia sa objavili už pred vyše desiatimi rokmi. Proces sa teraz zavŕšil atento sexuálny predátor dostal tri až desať rokov.

Učiteľ telesnej výchovy

Veľký vplyv na Billa Cosbyho mala jeho matka. Svojho otca vídal rodák zPhiladephie veľmi málo, pretože robil stewarda na vojenskej lodi. Cosbyho matka bola jeho prvou skutočnou diváčkou. Pochádzal zo štyroch synov aako študent sa stal predseda triedy azároveň bol predsedom dvoch športových krúžkov. Hral basketbal, americký futbal, baseball a venoval sa aj atletike. Neskôr študoval na Temple University vo svojom rodnom meste achcel sa stať učiteľom telesnej výchovy.

Foto: Navy Medicine, Washington DC
Zobraziť galériu (8)
Foto: Navy Medicine, Washington DC  (Zdroj: Navy Medicine, Washington DC)

Už vskorom veku si učitelia všimli, že má tendenciu zabávať svojich spolužiakov apreto ho často označovali za triedneho klauna. Po nociach si privyrábal ako barman apráve vbaroch našiel vďačné publikum pre svoj humor. Slúžil aj vnámorníctve, kde okrem iného pôsobil aj ako fyzioterapeut a pomáhal vojakom, ktorí prežili kórejskú vojnu.

Unikát medzi komikmi

Vysokú školu opustil práve preto, aby mohol plne rozvinúť svoju kariéru komika. Po roku 1960 pôsobil na rôznych miestach, otri roky spôsobil doslova revolúciu vamerickej javiskovej komike. Bol unikátom medzi černošskými komikmi. Ako začínajúci komik si zariadil vystúpenie na mnohých miestach ako San Francisco, Las Vegas či Chicago. Vlete 1963 sa ojavil vo večernej šou vtelevízii NBC. Táto príležitosť viedla knahrávacej zmluve sWarner Bros. Records.

Orok na to uzrela svetlo sveta nahrávka snázvom „Bill Cosby je veľmi vtipný týpek... Správne!“ ako prvá zo séria nahrávok. Vrebríčku štyridsiatich najlepších komediálnych albumov magazínu Spin sa potom na prvom mieste ocitol Cosbyho album snázvom „Pre Russella, môjho brata, sktorým som spal“. Nazvali ho veľdielom stand-upu. Aj počas hereckej kariéry pôsobil ako stand-up komik aako jeden zmála sa vtedy vo svojich vystúpeniach sústredil na príhody zrodinného prostredia.


Sexuálny predátor začal revolúciu: VIDEO Legendu dostali na lopatky utajované zverstvá


Legendárny seriál Šou Billa Cosbyho

Jeho herecká kariéra sa začala vroku 1965, keď Cosbyho obsadili do dobrodružného špionážneho seriálu ISpy. Po tomto seriáli prišiel Cosbyho prvý hit. Seriál snázvom Šou Billa Cosbyho pôvodne začala vroku 1971 amala dve série. Po jej odvysielaní päť pôsobil ako učiteľ telesnej výchovy. Nasledovalo niekoľko filmov aseriálových pokusov. Objavil sa vo filmoch Man and Boy (1972), Hickey and boggs ztoho istého roku ajeho posledným celovečerným filmom bol Jack zroku 1996, kde si zahral po boku Robina Williamsa apod režisérskou taktovkou Francisca Forda Coppolu.

Skutočný zlom vjeho kariére prišiel vroku 1984. Šou Billa Cosbyho zaručila hercovi slávu viac-menej do konca života. Cosby stvárnil otca rodiny Cliffa Huxtablea, ktorý spolu so svojou ženou Clair vychováva päť detí. Cosbyho seriálová rodina sa sčasti prekrývala sjeho skutočnou. Seriál sa dočkal ôsmich sérií aposledný diel odvysielali vroku 1992. Po dosiahnutí seriálového úspechu sa herec pokúsil presadiť ako spisovateľ. Jeho kniha Fatherhood sa na 54 týždňov stala bestsellerom. Ako spevák naspieval 21 albumov azískal päť cien Grammy. okrem toho je držiteľom ceny Marka Twaina za americký humor, ktorá patrí kjedným znajväčších pôct za americký humor.

Začiatok pádu

Prvé sexuálne obvinenia, ktoré sa na verejnosti až tak neriešili, padli vroku 2005. Bill Cosby je však už niekoľko desaťročí ženatý sCamille Vzali sa vroku 1964 amali spolu päť detí. Bohužiaľ, vroku 1997 ich postretla obrovská tragédia. Ich syna Ennisa zastreli vLos Angeles. Opár rokov neskôr zomrela ako 45-ročná ich dcéra Ensa na ochorenie obličiek.

Andrea Constand (vľavo). (Foto: SITA/AP/Matt Slocum)
Zobraziť galériu (8)
Andrea Constand (vľavo). (Foto: SITA/AP/Matt Slocum)  (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

Počas jeho štúdia na Temple University spoznal Andreu Constand. Tá ho už vroku 2005 obvinila zo zneužívania, no nikto tomu nevenoval zvláštnu pozornosť. Rok na to sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní, prípad sa opäť otvoril až odesať rokov. Cosby vzťah sConstandovou priznal, no uviedol, že so sexuálnym stykom súhlasila.


NAJ udalosti roku 2017: Škandály, pochody, obrovské prekvapenia i podrezaný Trump


Tri až desať rokov za mrežami

Zlom preto prišiel oviac než dekádu. Koncom apríla tohto roka označila porota vamerickom Norristown Cosbyho za vinníka vprípade znásilnenia bývalej basketbalistky atrénerky Andrey Constandovej. Včase incidentu mal 68 rokov, Constandová mala 31. Údajne ju mal zdrogovať látkou Quaaludes. Trénerka nebola jediná. Proti Cosbymu sa postupne ozvalo vyše 50 žien, ktoré tvrdia, že ich Cosby vpriebehu uplynulých desaťročí napadol či znásilnil.

Foto: SITA/AP/Jacqueline Larma
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Jacqueline Larma  (Zdroj: SITA/AP/Jacqueline Larma)

Vmáji ho spolu spoľským režisérom Romanom Polanským vylúčili zradov americkej Akadémie filmových umení avied, ktorá organizuje audeľuje Oscary. Odobrali mu aj čestný doktorát zunverzity Yale, čo bolo prvýkrát vhistórii univerzity. Pred vyše týždňom padol vkauze rozsudok. Cosbyho dsúdili na tri až desať rokov väzenia. Osemdesiatjedenročný komik aherec bol sudcom označený za sexuálne násilnického predátora. Cosbyho advokáti sa proti rozsudku odvolajú. Sudca však nariadil, že odsúdený musí na trest nastúpiť ihneď. Odmietol žiadosť oprepustenie na kauciu počas odvolacieho konania.

Foto: SITA/AP/Jacqueline Larma
Zobraziť galériu (8)
Foto: SITA/AP/Jacqueline Larma  (Zdroj: SITA/AP/Jacqueline Larma)

Ostalo len obrovské sklamanie

Porota ho už vapríli uznala vinným vtroch bodoch obžaloby, okrem iného zomámenia obetí aznásilnenia. Pôvodne mu hrozilo 30 rokov. Žalobcovia požadovali päť až desať rokov, kým Cosbyho obhajcovia sa snažili presadiť domáce väzenie. Constandová povedala, že jej Cosby vzal nádherný, mladistvý elán arozdrvil ho. Finálny rozsudok znamená, že Cosby strávi za mrežami najmenej ti roky aaž potom bude mať šancu na podmienečné prepustenie. Sudca mu zároveň uložil pokutu vo výške 25-tisíc dolárov anariadil mu úhradu súdnych nákladov.

Fotografia Cosbyho krátko po tom, ako ho zatkli. (Foto: SITA/AP/Montgomery County Correctional Facility)
Zobraziť galériu (8)
Fotografia Cosbyho krátko po tom, ako ho zatkli. (Foto: SITA/AP/Montgomery County Correctional Facility)  (Zdroj: SITA/AP/Montgomery County Correctional Facility)

Rovnosť pre zákonom podľa sudcu neumožňuje zaobchádzanie sčlovekom podľa toho, kým bol alebo nebol. Obhajcovia sa ho snažili držať mimo väzenia apoukazovali pritom na jeho kfrehké zdravie aslepotu. Podľa svedkov neprejavil zabávač žiadnu emóciu aopustil súdnu sieň vputách. Komik bude každý mesiac absolvovať konzultácie až do konca svojho života avpolicajných záznamoch bude registrovaný ako sexuálny útočník, na čo budú upozornené aj školy ajeho susedia.

„Otecko Ameriky“ je prvou odsúdenou celebritou od prepuknutia kampane #MeToo, ktorú odštartovali obvinenia proti Harveymu Weinsteinovi. Aj toto je príklad jednej zamerických legiend, ktorej sa sen premenil na nočnú moru avo fanúšikoch rezonuje už len obrovské sklamanie.

Viac o téme: Bill CosbyŠou Billa Cosbyho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu