Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prostý chlapec, osamelý cudzinec či zúfalý samotár: VIDEO Muž legendárnych tvári Tom Hanks

(Zdroj: Youtube)

Tom Hanks patrí k jedným z najlepších a najuznávanejších hercov vo filmovom priemysle. Stvoril mnoho postáv a netají sa tým, že rád stvárňuje dobrákov. Za desiatky rokov si získal srdcia miliónov divákov. Aký je na plátne, taký v súkromí. Dobrota mu doslova srší z očí. Spolu so svojím dlhoročným priateľom sa zaradil k najvplyvnejším osobám v Hollywoode.

Philadelphia (1993)

Mladý brilantný právnik Andrew Beckett, ktorého život sa razantne zmenil. Andrew je homosexuál, ktorý sa nakazil vírusom HIV. Svoju chorobu dlho tajil, pretože bol presvedčený, že s jeho službou klientom to nesúvisí. Jedného dňa ho prepustia pre pracovnú neschopnosť, ale Andy tuší, prečo prišiel o miesto. Pripravili ho oň predsudky, strach a odpor. No na prvom mieste je to diskriminácia. Napriek tomu, že mu neostáva veľa času, neprestáva bojovať.

V procese s jeho materskou firmou potrebuje právnika. Nájde ho v Joeovi Millerovi (Denzel Washington), ktorého vytrvalá viera v právo z neho robí ideálneho spojenca. No rovnako ako ostatní i porota, ani oni nemá rád homosexuálov a štíti sa nebezpečného vírusu. Kvôli svojmu presvedčeniu i napriek odporu prípad prijal a ťažký boj sa začína. Inšpiráciou bolo údajne ochorenie režisérovho blízkeho priateľa na AIDS.

Forrest Gump (1994)

Úloha Forresta Gumpa je zrejme jednou z troch najznámejších úloh Toma Hanksa, ktoré napadnú každému z nás. Hrdinom je obyčajný chlapec Forrest s nižším IQ, ktorý od mala robil, čo mu povedali. Vo svojom príbehu opisuje púť od 50. do 80. rokov, úplne nevinné rozprávanie bez hlbšieho hodnotenia situácie.

Od mala ho učili, aby utekal, no jeho posledný impulzívny útek, ktorý trval vyše dvoch rokov, ho prinútil rozmýšľať o ľudskom osude i Bohu. Film je doslova prešpikovaný rôznymi odkazmi na kultúrne i spoločensko-politické udalosti. Samozrejme, videné bizarným a trochu naivným pohľadom hlavného hrdinu, čo dodáva snímke komický nádych.

Zelená míľa (1999)

V Zelenej míli stvárnil dozorcu vo väzení Paula Edgecomba. Pracuje na oddelení, odkiaľ väzňov posielajú na smrť. Okrem iných väzňov sa stretne aj s obrom Johon, černochom odsúdeným na smrť za vraždu dvoch detí. Paul však nie je obyčajným zamestnancom, ale aj bystrým pozorovateľom.

Aj to je dôvod, prečo neverí, že tak krehký obor, ktorý sa bojí spať v tme, by bol schopný vraždy. John ho postupne presvedčí o tom, že je naozaj nevinný. Ani to ho však nezachráni pred „Zelenou míľou“, chodbou natretou na zelenou, ktorou väzni kráčajú na svoju poslednú cestu. Autor predlohy filmu Stephen king povedal, že je táto rola šitá Tomovi Hanksovi na mieru.


Mohlo by vás zaujímať:Obrovská láska, ktorej osud nedoprial šťastný koniec: Ostali len rozbité túžby a zlomené srdcia


Stroskotanec (2000)

Film o systémovom inžinierovi firmy FedEx patrí takisto k dielam, pri ktorých vám okamžite napadne hercovo meno. Chuck Noland má svoj osobný a pracovný život rozvrhnutý do hodiny presne. Jeho ubehaná práca ho často odvedie ďaleko od jeho lásky Kelly. Všetko sa však dramaticky zmení po havárii lietadla.

Chuck ostane uväznený sám na ostrove a nikto netuší, že prežil. Jeho najlepším priateľom sa stane volejbalová lopta Wilson, ktorú Tomovi priplaví more.Zbavený výdobytkov civilizácie a vnútorného pocitu časovej tiesne postupne zisťuje, že prežiť je ťažké. Po rokoch sa vráti domov, čo spôsobí každému obrovský šok.

Chyť ma, ak to dokážeš (2002)

V tejto snímke sa stretol s mladým Leonardom DiCapriom a pod taktovkou Spielberga sfilmovali ďalší nezabudnuteľný príbeh. Frank W. Abagnale je mužom v najlepšom veku s povesťou špičkového odborníka, ale ešte kým stihol dosiahnuť dospelosť, pátrala po ňom polícia v tridsiatich štátoch a pre agenta FBI Carla Hanratthyho, ktorého stvárnil práve Tom Hanks,predstavoval nočnú moru. Hanks ako policajt je na stope kriminálnikovi, ktorého však nakoniec chytí a spraví z neho spolupracovníka polície.

Terminál (2004)

Divákom netreba pripomínať, že silnou stránkou Toma Hanksa súfilmy, v ktorých je sám. Jeho postavy sa musia vyrovnať s novým prostredím či nevôľou spoločnosti. Terminál je z hľadiska osamelosti oveľa chytľavejším a vo svojej podstate trýznivejším pohľadom na zákutia súčasnosti, než jeho ostatné samotárske snímky.Ako Viktor Navorský prichádza do New Yorku. Počas dlhého letu v jeho krajine prebehol vojenský prevrat.

Pre letiskového pracovníka sa stane len poruchou v byrokratickom systéme a nemôže opustiťpriestory terminálu. Na svojej ceste je odkázaný na dni, týždne či mesiace na letisku. S pasom odrazu neexistujúcej krajiny je vystavený labyrintu terminálu a jeho zhustenému svetu, ktorý je plný absurdít, veľkorysosti, ctižiadosti, zábavy, ale aj romantiky a k tomu patriacej samoty. Byť sám uprostred miliónov ľudí je často horšie, ako byť opustený na ostrove.

Most špiónov (2015)

Aj táto spolupráca so Stevenom Spielbergom sa vydarila. Historická dráma z čias šialenej paranoje sveta z oboch strán železnej opony a studenej vojny predstavila Jamesa Donovana, uzávaného právnika z Brooklynu. Mal sa chopiť obhajoby sovietského špióna Rudolfa Abela, ktorý žil v New Yorku. Napriek počiatočným výhradám Donovanovej rodiny a odmietaniu nepopulárnej kauzy, sa ho právnik rozhodne zastupovať.

Medzi mužmi vznikne zvláštne puto, ktoré je založené na vzájomnom rešpekte. Donovan obdivuje Abelovu silu a lojalitu. Pred súdom prednesie vášnivú obhajovu, ktorá ho uchráni pred trestom smrti. O tri roky neskôr po zostrelení amerického prieskumného lietadla musí Donovan pomôcť CIA a vydá sa do Berlína, kde má za úlohu vyjednať výmenu Abela a pilota zostreleného lietadla. Veľká hra v strede studenej vojny môže začať.


​Mohlo by vás zaujímať:Keď motív prevýši samotný film: Spielberg netušil, akou aktuálnou sa sloboda slova stane


Sully (2016)

Film podľa skutočnej udalosti zrežíroval Clint Eastwood. Do hlavnej úlohy obsadil Toma Hanksa. V januári roku 2009 sa svet stal svedkom riskantného, no odvážneho jednania kapitána, ktoré dnes poznáme ako „zázrak na rieke Hudson“. Kapitán Sullenberger prezývaný Sully musel núdzovo pristáť s poškodeným lietadlom a 155-imi pasažiermi na palube. Zvolil však spôsob, ktorý kritizovali odborníci - pristál v ľadových vodách rieky Hudson.

Napriek tomu, že médiá i verejnosť hovorili o ojedinelom čine, ktorý zachránil život desiatkam pasažierov a ktorý dokázal mimoriadne letecké schopnosti kapitána, prebiehajúce vyšetrovanie ohrozili jeho povesť aj kariéru. Skutočný kapitán Chesley Sullenberger bol celý čas prítomný v štúdiu, kde pomáhal tvorcom stvárniť film čo najrealistickejšie.

The Post: Aféra v Pentagone (2017)

Zatial poslednou, veľmi úspešnou a mimoriadne nadčasovou snímkou je skutočný príbeh jednej z najväčších káuz, ktorú odhalili americkí novinári. Film rozpráva príbeh novinárov dvoch prestížnych denníkov The Washington Post a The New York Times, ktorí zverejnili tajnú správu označovanú ako Pentagon Papers o angažovanosti americkej vlády počas vojny vo Vietname.

Snaha o ututlanie skutočnosti trvá štyri prezidentské obdobia a donútila prvú americkú vydavateľku Kate Graham a ambiciózneho šéfredaktora Bena Bradleeho z denníka The Washington Post vyhlásiť bezprecedentnú vojnu o zverejnenie tajnej vládnej správy. V hlavnej úlohe sa okrem Toma Hanksa ako Bradleeho predstavila Meryl Streep, ktorá si zahrala Kate Graham. Spolu so Stevenom Spielbergom dokonale sfilmovali dychberúci príbeh pravdy.

Samotár v Seattli (1993)

Tom Hanks má v talóne mnoho ďalších skvelých a pamätných snímok. Na záver by možno mnohí zvolili niečo iné, no (aj kvôli osobným preferenciám autora) sem zaradíme Samotára v Seattli. Dôvodje možno trochu patetický, a to krásny príbeh samotárskeho architekta Sama, ktorý trúchli nad smrťou svojej ženy. Jeho malý syn chce, aby si niekoho našiel a tak sa angažuje do ockovho života a vyberie mu partnerku.

Sam sa nakoniec zamiluje do Annie, ktorá napriek dlhoročnému vzťahu, aj keď bez iskry, zvolí cestu srdca. Na prvý pohľad to znie ako klišé príbeh, no v rámci romantických príbehov 90. rokov sa zaradzuje ku klasikám, ktoré sa nikdy neotrepu. Tom Hanks má po svojom boku skvelú Meg Ryan, s ktorou si zahral aj v romantickej komédii Láska cez internet z roku 1998.

Viac o téme: Forrest GumpTom HanksZelená míľaTerminálStroskotanecPhiladelphiaThe Post: Aféra v PentagoneSamotár v SeattliSully
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu